Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mit csináljak ha az apám...

Mit csináljak ha az apám alkoholista?

Figyelt kérdés
Lelki terrorban élek az apám miatt,már nagyon régóta.Tönkreteszi egész gyerekkorom,a barátaim előtt is szégyellem,nem is merek nagyon idehívni barátokat.Szinte könnyeimmel küszködök mikor meglátok egy rendes családot.Az anyám se bírja már.Elissza jóformán az összes pénzünket.Én már ezt nem bírom.Próbáltam már öngyilkos is lenni,naponta megfordul a fejemben,hogy elszökök. Éjjelente sokszor sírva alszok el.Már nem is egyszer mondtuk neki,hogy ne igyon de nem használt.Én már nem bírom.Remélem hamarosan elválnak.De bele se merek gondolni mi lesz akkor.Szerencsére nem ütött meg még egyikünket sem,de trágár szavakkal sokszor illet és ez jobban fáj mint az ütés.Mért nem lehet rendes apám?Nincs értelme semmiért sem élnem,az egész gyerekkorom elvan rontva.Mondtam anyunak is hogy segítségre lenne szükségem,vigyen el pszichológushoz,de semmi.Már beletörődtem,hogy ez így marad változni nem fog.Remélem egyszer még én is boldog leszek.
2009. máj. 2. 18:21
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Hát teljesen együtt érzek, ebböl kimászni csak ugy lehet, ha elválnak szüleid, van már rá esély???

Mindenképp ez a megoldás, anyudnak is jobb lesz neked is, és ne féljetek töle! a biroság elválaszt, van esélyetek máshova költözni töle válás után ???

Nagyon sajnállak sajna nekem is ilyen volt a családom, anyám nem mert válni, fél töle, nem mert lépni, mikor elvált már majdnem késö volt mi kikerültünk hamarabb a családból, mindenki utálta már apámat, most vagyok 40 és 37 éves voltam mikor anyu beadta a válopert, azota most ö 63 éves kivirult érsd szo szerint, hamarabb kellett volna lépni, hát jobb késön mint soha, és drukkolok neked!!!

2009. máj. 2. 18:28
 2/13 A kérdező kommentje:
Hát majdnem mindennap veszekednek,anyum már mondta h fogja magát és elmegy a mamáékhoz,de abból nagy botrány lenne ha mi is vele mennénk az tuti.Szóval messzebbre kéne költözni,de esély rá 0.Megváltozni úgysem fog,ha leülünk vele beszélgetni,akkor mikor részeg megkapjuk a magunkét tőle.Szal felesleges itt már minden.Azért köszönöm és remélem minél hamarabb vége lesz,mert már nagyon nem bírom:S
2009. máj. 2. 18:52
 3/13 anonim válasza:
100%
Nehogy öngyilkos légy !!!!Teljesen átérzem a helyzetedet!Engedd meg, hogy röviden leírjam életem egy nehéz szakaszát, mert szerintem tanulságos lehet számodra.Úgy nőttem fel, hogy apám állandóan részeg volt és verte anyámat. Minden pénzt elivott.Szégyenkeztem az egész világ előtt, mert alig volt normális ruhám stb...Az én anyám beadta a válópert, de sajnos nem volt ereje végig csinálni !Ennek az lett a vége, hogy ő is alkoholista lett és a házunkat elárverezték.Aztán albérletből albérletre mentek, én addigra már munkába álltam és eljöttem tőlük.Két év alatt teljesen lecsúsztak és hajléktalanok lettek. Próbáltam persze segíteni, de Dáriusz kincse is kevés lett volna nekik.Millió álmatlan éjszakám volt miattuk .Épp ma egy éve, hogy anyám meghalt .Sokáig nem tudtam neki megbocsátani, amiért nem mert kiállni magáért és ami rosszabb, nem állt ki értem és a testvéremért. Ma már nem kísért a múlt, már nem rezzenek össze, ha a huzat becsap egy ajtót. Azt tanácsolom, hogy szedd össze magad és koncentrálj a jövődre ! Tanulj ! Nehogy elkallódj !Merj segítséget kérni ! Nekem annak idején az iskola ifjúsági védőnője segített rengeteget.Tudom, hogy közhelyes, de az élet kárpótol mindenért ! Ma már szerető család vesz körül. Amikor megismertem a férjem családját,ledöbbentem. Hihetetlen volt, hogy lehet úgy is élni, ahogy ők és hogy valójában EZ a normális.Mivel megjártama poklot, sokkal inkább képes vagyok értékelni az apró dolgokat is.Végezetül egy Richard Bach könyvből idéznék- nem biztos, hogy szó szerint: A kötelék, mely igaz családodat összefűzi, nem a vér, hanem az egymás élete iránti tisztelet s a benne lelt öröm.Remélem, tudtam egy kicsit enyhíteni a kínon, amit érzel, bár tudom, nehéz ezt szavakba önnteni... Fel a fejjel!!!
2009. máj. 2. 20:36
 4/13 anonim ***** válasza:
86%
Nagyon sajnalom aszt ahogy eltek. En is atteltem ezeket a problemakat. Mi is tehetetlenek voltunk az itallal szembe. Most mar megoldodott. Most nem banam ha inna csak itt lene velunk.
2009. máj. 2. 20:38
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Én is tudom,hogy mit élsz át,mert nálunk ugyanez a helyzet volt,egy apróságot kivéve.Nekem az Anyám volt alkoholista,ráadásul az erőszakos fajtából...Ha ivott vert minket,eladta a játékunkat,ruhánkat,elitta apám fizetését.Volt hogy az ennivalót is elcserélte piára..Egyszer úgy megverte a nővéremet,hogy ő nem bírta tovább,megpróbált öngyilkos lenni....(szerencsére időben bekerült a kórházba...)A kishúgomat elvitte 3 napra,és senki nem tudta hol vannak....Apám végül a mi könyörgésünkre elvált,de nem lett jobb a helyzet.Valamiért pont az apám volt aki mindig azt hangoztatta(még ma is),hogy segíteni kell neki,hisz Ő szült minket!!!Mivel a válóper után továbbra is támogatta,így szép lassan ahogy betöltöttük a 18-dik évünket elmentünk otthonról...De tanultunk,és megfogadtuk,hogy a mi gyerekeink ezt soha nem fogják átélni....Apámmal néha-néha összejárunk de soha nem beszélünk anyuról...Mi nem tudunk neki megbocsájtani főleg azért amit te is írtál,hogy elrontotta a gyermekéveinket!!!Valószínű,hogy nálad sem fog semmi változni még jó pár évig,de NE ADD FEL! Tanulj,és törekedj arra,hogy elérd az életben azt amit szeretnél.Mindig gondolj arra,hogy ennél már csak jobb jöhet,és ha majd neked lesznek gyermekeid,te soha nem fogsz alkoholista lenni,mert nem fogod engedni hogy ők is átéljék azt amit te....
2009. máj. 2. 20:55
 6/13 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm,de nem tudom h fogjuk kibírni,most sem bírom leírni potyognak a könnyeim.Igen tanulok és jó tanuló is vagyok,mert tudom ez az egyetlen kiutam.Én is megfogadtam ha lesz gyerekem minden tőlem telhetőt megfog kapni életem árán is,nem fogom hagyni h ő is szenvedjen és nem fogom tönkretenni az életét.
2009. máj. 2. 22:17
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Szia!Teljesen átérzem a helyzeted én is ugyanebben a cipőben járok!17éves lány vagyok a gyerekkoromat már teljesen elcseszte az alkoholista apám(ugyanaz a helyzet mint nálatok),de én már rájöttem kár ezen siránkozni,attól nem lesz jobb!Én már megtanultam kizárni a külvilágot!Ha rájön a balhé elhúzodok,és felhangositom a zenét ,hogy ne halljam a hangját,esetleg ha nagyon durva a helyzet átmegyek valamelyik barátomhoz!Egy szánalmas lelkileg gyenge ember nem fogja elrontani az életem!Tanulok és azon vagyok ,hogy minél hamarabb a saját lábamra álljak és saját normális életem legyen,és saját családom!Akkor tudom ,hogy igazán túlfogok lépni ezeken a rossz emlékeken!és tudom ,hogy a gyerekeim Soha de soha nem fognak ilyeneket átélni!

de ne hagyd ,hogy a halálba kergessen,meg idő elött elüldözzön itthonról,mert esetleg azt veszed észre ,hogy tényleg elrontotta az életed :nem lesz belöled az aki szeretnél lenni,vagy olyan ember mellett kötsz ki aki mellett nem kénne !Tudom ,hogy nehéz de ilyenkor a végcél lebegjen a szemed elött :egyszer elkerülsz onnan ha eljön az ideje és onnantól fogva többé sose kell látnod!Én is csak erre gondolok!Kitartás =)

2009. máj. 2. 22:20
 8/13 anonim válasza:
100%
Ha jóapád nem agresszív annyira hogy tettleg is bántalmazzon titeket, nyugodtan nyúld le a pénzt amit alkoholra költene...amúgy tudom ajánlani a Gyermek-Ifjúsági Vonalat, ahol képzett pszichológussal tudsz elbeszélgetni a problémáról, éjjel-nappal hívhatod, teljesen ingyen, és jó tanácsokat tudnak adni, én is hasznukat vettem már - 80/505-003 én ezen a számon kerestem őket, de válogathatsz még pár hasonló jellegű szolgálat közül itt [link] , csak ők nem biztos hogy mindig elérhetőek. Az öngyilkosságot pedig sürgősen felejtsd el, ne feledd, idegeskedni annyi, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni. Ha pedig elköltöztök és ugyanabban a városban maradtok, bíróságtól kérhetitek apátok távol tartását.
2009. máj. 2. 22:51
 9/13 anonim ***** válasza:
100%
Anyukádnak mégiscsak el kéne tőle válnia, csak vannak, akik társfüggőségben szenvednek és nem merik ezt a lépést megtenni, inkább tűrnek és szenvednek. A lakáskérdés megoldása a legnehezebb, de ha ideiglenesen el tudtok költözni a nagymamádhoz, akkor ott kéne hagyni apádat, aztán a bíróság valószínűleg úgyis nektek ítélné a lakást. Iskolapszichológussal vagy a nevelési tanácsadóval beszélj, hogy legalább legyen kinek kiönteni a szíved. Az alkoholizmus betegség, amiből, pláne ha töb éve fennáll, egyedül nem lehet kimászni, pszichiáter kell hozzá. Fordulj a körzeti orvoshoz, hátha ő rá tudná venni a kezelésre, ha még szeret benneteket. Józan pillanataiban nem szokott megbánást tanusítani és fogadkozni? Ha nem, akkor értelmetlen együtt maradni és több ember életét tönkretenni.
2009. máj. 2. 22:59
 10/13 anonim ***** válasza:

Szia,

először is ne ti menjetek el, hanem ő. Ő az alkoholista, ő a bántalmazó (verbálisan mindenképp). Édesanyád minél sürgősebben el kellene váljon tőle, neked pedig pszichológus, védőnő. Kérj segítséget tőlük. Jogod van hozzá. Nagyon drukkolok neked.

2009. máj. 3. 14:41
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!