A halotti urnát (hamvakkal) lehet otthon tartani?
" LEhet, de ez mekkora hülyeség - szerintem. Mi van, ha leveri az ember? Pl. nagytakarításkor. "
Nem veri le. Sőt. Anyósom saját kérésére 1 évig még otthon volt apósommal, és csak utána lett kivive a temetőbe. Ők igy beszélték meg annak idején. És nem lett semmi baja. Nehezebb annál az urna, hogy csak úgy le lehessen verni, és mellesleg nem hiszem, hogy van ember, aki a polc szélére teszi.
Leveri az urnát... le hát. Az ember mást is ritkán ver le takarításkor, hát még azt, amire amúgy is vigyáz.
A nagymamám egy éve ment el, ő kérte, hogy vigye haza nagyapám urnában. Először féltem, hogy fura lesz bemenni a szobába, ahol ott az asztalon a képe, az urnában a hamvai, de nem az egyáltalán. El tudunk vonatkoztatni attól, hogy a teste porai vannak benne. Ő kérte így, persze hogy teljesítettük. És nem nyomasztó, nem morbid. Bármikor vihetünk neki virágot, sokkal 'személyesebb', mint kimenni a temetőbe, ahol sok más elhunyt nyugszik.
De ez már végképp olyan dolog, ami az elhunyt akaratán és a gyászolókon múlik, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit bír a lelke, mit szeretne.
köszönöm a válaszokat.Bár én személy szerint nem szeretek holtakkal viccelődni,és ilyen kérdésekben sem.
A kérdésemet azért tettem fel,mert a nővérem 16 éves lánya meghalt 2 hete,és a nővérem hazaviszi az urnát.Képtelenek megválni tőle,és a család úgy gondolja,hogy a nővéremet,,és sógoromat támogatni kell ebben a döntésükben.Egyszerűen nem állnak készen arra,hogy végleg elbúcsúzzanak tőle.Viszont a nagyobbik bátyám szerint ez nem lenne helyes döntés,mert szerinte el kell temetni..Így egy kis vita van a testvérek között (4-en vagyunk testvérek,és persze ott vannak a sógorok,sógornők)..
A nagy vita kelős közepén rájöttünk,hogy egyikünk sem tudja hogy törvényes,engedélyezett hogy az urnát hazavigyék..(ügyvédhez nem akartunk ezért fordulni)
még egyszer köszi a válaszokat-
Részvétem.
egy fiatal lány halála.. talán nincs is megrendítőbb.
Egy anyának átélni ezt!
"nő halála az igazi halál" - írta Karinthy Frigyes, fiatal felesége halála utáni a naplójába (Boga)
*
De lehet így, senki nem szól bele.
Olyat is tudok, aki kertjében készített sírt a szeretett halottjának.
Nem tudom, hogy a feldolgozást segíti-e ez?
El kell tudni engedni - a halott más törvényszerűségek közt ÉL, neki sem jó, ha úgymond "nem engedik el"
Van egy Grimm (felnőtteknek szóló)mese:
A házaspár elveszíti kisgyermekét, és sehogy sem tud megnyugodni, sírnak csak egyre. Álmában az anyának megjelenik a kicsi fiú és panaszkodik: ne sírjatok, teljesen átázott az ingecském, olyan nehéz, nem tudok így haladni.És ekkor megnyugodnak, és engedik az égi útján a kicsit.
-anonimanna
ma 13:55
Ez nagyon szép volt,és sajnos a nővérem és mi is csak sírunk..A sógorom annyira összeroppant hogy ő már könnyek nélkül tud sírni.
Köszönöm a részvétet.Mi támogatjuk őket,és ma meg is mondtam,hogy nincs semmi akadálya hogy az urna otthon legyen..Csak a legidősebb bátyám van ellene,mert szerinte ha nem temetik el az unokahúgunkat,bele fognak betegedni,és őket is elveszítjük..Sajnos ebben is van némi igazság,mert magukat hibáztatják a lányuk halála miatt,és a nővérem tényleg belebetegedett..
De köszönöm hogy elmondtátok hogy többen hazaviszik,és ebből nem lehet gond..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!