Hogy tudom meg, mennyire vagyok okos?
"Angelina Jolie-t az EW 2007-ben a 33. legokosabb embernek választotta Hollywoodban"
Ezt olvastam egy fun site-on, és engem is érdekelne, hogy tudom meg az "okossági szintemet". Azt mi alapján döntik el?
pl. úgy, hogy az és elé nem teszünk vesszőt!!
Ülj vissza a helyedre Mancika és tanuljál még jó sokat...
Én az ilyen rangsorokat mindig úgy képzeltem el, hogy van pár újságíró, aki nagyon ráér, és megvizsgálják a média "szeme" előtt lévő embereket, majd megvizsgálják, milyen befektetéseik voltak, hogyan térültek meg, a nyilatkozataikat/képeiket hogyan adták el, milyen szerepeket vállaltak, stb, és ezt rangsorolják. Aztán valaki ezt üzleti érzéknek, valaki "okosságnak" nevezi.
Első válaszolónak pedig idéznék a helyesírási szótár idevágó részéből, mielőtt leoszt másokat, olvasgasson ő is:
"Az egyik leggyakoribb hibaforrás az és, vagy, s és meg kötőszó előtti vessző. A helyesírási szabályzat szerint ha egy ilyen kötőszó két azonos szerepű mondatrész között áll, akkor előtte nem található vessző. Például: A vacsorán levest, húst és desszertet szolgáltak fel. (Ugyanezen ok miatt a felsorolásban lévő stb. elé sem teszünk vesszőt, hiszen ez a s a többi kifejezés rövidítése.)
Kötelező azonban a vessző kitétele, ha a kötőszó két tagmondat határán található. Például: A pincér az asztalra helyezte a tálat, és szó nélkül eltűnt. "
Kedves első, akkor te sem vagy olyan hű de okos :)
Az és elé kell vessző, ha új tagmondatot vezet be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!