Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ez már fóbiának számít a...

Ez már fóbiának számít a páromnál?

Figyelt kérdés

Van 1-2 (vagy több...) furcsa szokása. Pl. betegesen fél, hogy majd míg távol vagyunk, leég a lakás. Hajat szárítanom csak órákkal indulás előtt lehet, mert ő kiteszi még hűlni a szárítót az erkélyre... A vasalót is. Dohányzik, minden munkanap leviszi az épület előtti kukába a zacsiba csomagolt csikkeket, és ott dobja el, nehogy kigyulladjon az erkélyen lévő hamutálba. Az összes zacskót elhasználta már erre... Hiába mondom, hogy nem fog a több órája elnyomott csikk újra meggyulladni, akkor is csinálja. A gyufát is vízbe mártja és esetleg másnap ki is lehet dobni a kukába...

Van akkor az anyagcserés mániája, hogy úgy mondjam. :) Képes végigaggódni a napot, ha nincs széklete, ha van, akkor az a baja, hogy miért sok van... Fél úgy munkába menni, mert hogy majd ott elkapja a hasmenés, beveszi gyorsan a hasmenés elleni bogyót...

Azt is napjában 5-ször megkérdi, nincs-e "olyan" szaga. Azaz, úgy hiszi, ha elvégzi a dolgát, utána attól bűzlik... ez elvileg onnan ered neki, hogy kisiskolás korában az iskolában bekakilt és csúnyán kinevették a társai.

Így mindez felsorolva talán viccesen hangzik. Többnyire nem is parázok ezen, de valahogy érzem, hogy nem egészen normálisak ezek a dolgok... Szeretem őt, félreértés ne essék és már elfogadtam ezeket a dolgokat. Csak érdekelne, másnak is van hasonló ismerőse. És hogy kezelik ezt?

Egyébként ő férfi, 27 éves.

2011. szept. 23. 19:27
1 2 3
 21/30 A kérdező kommentje:
Én is nézem a jó oldalát a dolognak. Ha zavarna vagy nem tudnám elfogadni ezekkel, akkor nem költöztem volna össze vele. Próbálok neki nyugodtabb, szebb életet biztosítani, ami gyerekként nem adatott meg neki. Egyetlen dolgot nem tudok elfogadni: hogy az apja nem nyert büntetést a tettei után...
2011. szept. 23. 20:38
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

A függőség teljesen más, az gyakorlatilag indokolatlan túladagolás. Nem mindegy, hogy mit szed, milyen mennyiségben és hogy mennyi a felelősségtudata annak, aki felírja.

Az, hogy hogyan változott az állapota, te nem fogod látni és lehet, ő sem veszi észre. Ha ezek a gyógyszerek úgy hatnak, hogy valami gyökeresen megváltozik, akkor az ránt magával mindent és zombi lesz a párod. Viszont lehet, 10 helyett csak 8-szor lenne rosszul és 7-es intenzitás helyett csak 6-os lenne, ami főleg annak eredmény, aki szedi, mert kívülről az látszik, hogy még mindig sz*rul van. Az alkalomszerű szedés meg megintcsak azt igazolja, hogy nem függő volt, hanem valamit érzett, amikor bevette. Ha csak placebóként is, de tuti hatott, különben eszébe sem jut. Egyébként az, hogy hány tabletta, kb. semmit sem jelent, az előbb említett xanaxből is van 0,5 és 1mg (sőt xanax SR 2mg), az egyiktől egy normál szervezet lenyugszik, a másiktól kifekszik 12 órára.

Ha mellékhatása van ezeknek, akkor vagy sokat kap vagy nem megfelelőt, ezt jelezni kell orvosnak, ha ragaszkodik hozzá, akkor meg azonnal le kell lépni és keresni mást. Csak fizetős orvoshoz vinném, az sztk-s használhatatlan és begyógyszerezné, amit ha elfogad és utána kiderül, hogy sok, hónapokig tarthat, mire le tud jönni róla. Aki fizetős, az nem szórakozik a beteggel (általában). Komolyan, legalább egy konzultációra érdemes elmenni, akár közösen is. Sokszor az első ingyenes.

Azért jártatom a számat, mert végigcsináltam ezt az utat egy szorongásos pánikbeteggel, mellette volt egy kis OCD és ha az elején komolyabban vesszük a dolgot, akkor talán nem lett volna a kapcsolatunk totálkáros pár év után, de későn kapcsoltam, hogy ehhez egyedül kevés vagyok. :(

2011. szept. 23. 20:43
 23/30 A kérdező kommentje:

Ötletszerűen szedte be. Volt, hogy -hála az apjának- volt nála 3 szem munkában, szünetben vitatkoztunk, idegességén beszedte mindhármat, úgy mesélte utána, mintha ezzel akart volna kitolni velem, hisz tudta, hogy nem szeretem, hogy szedi.

Nem akartam, hogy minden vita után ahhoz nyúljon, csak mert kéznél van... Ide az albérletbe már nem hozta magával, így nincs egy szem sem itthon. Odahaza az apjára bízta a gyógyszeradagolást, az meg napi 2 szemet elérakott... Nem csoda, hogy könnyelmű volt, hisz ő is függő, az meg altatót szed és kávét iszik rá...

Párom egyébként akkor sem szokta bevenni az apja által kimért adagot alapesetben. miattam volt, hogy napokig megállta, hogy szedje.

Az én gyógyszerekhez való hozzáállásomon pedig nem hat semmilyen példabeszéd. Láttam, mire képes egy embernél, ezt a páromnál sosem akarom megtapasztalni. Inkább vállalom a kockázatot, minthogy elővigyázatosságból állandóan szedje... Már kiütközött volna, biztos vagyok benne. Az a baj, hogy ő gyengébbnek érzi magát annál, mint ami valójában. Megszokta, hogy könnyű a gyógyszerhez menekülni...

És meglehet nála a hajlam, hogy rászokik, mert egy időben zúgivó is volt, ami ellen a szülei semmit sem tettek, szó nélkül elnézték neki... Meg sem próbálták lebeszélni, megbeszélni a bajait...

Hogy egy durva példát meséljek: mikor öngyilkos próbált lenni, bevett 3/4 doboz altatót (apukáét...) és 3 napig nem tért magához. Nem vitték el orvoshoz a szülei, megvárták, míg magához tér, mert apuka valahol olvasta, ha ilyenkor orvoshoz kerül, elveszik a jogsiját... (ez már kb. 5 éves történet, még nem ismertem)

2011. szept. 23. 20:52
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

Hú, nagyon-nagyon elnézést kérek, hülye vagyok, ahelyett hogy kérdeztem volna, rögtön elképzeltem magamban, hogy mi lehet a helyzet, és nem volt igazam. Amit leírtál, a borderline betegektől hallottam sokszor és náluk egyetlen megoldás volt, hogy hiába voltak felnőttek, nem adták a kezükbe a gyógyszert, hanem szigorúan családtag adagolta ki, mert amikor kiborultak, tekintet nélkül mindent lenyeltek, nem csak nyugtatót, mindent. Mondjuk az apja kész röhej, félelmetes, hogy valaki ekkora idióta legyen.

A lehető legjobban cselekedtél, ez a fajta szedés ha jól tudom, már abúzusnak minősül, még akkor is, ha nem károsítja a szervezetet.

Huhh, nem példabeszédet akartam mondani, csak tapasztaltam, hogy a megfelelő gyógyszer a megfelelő adagban javíthatja az életminőséget, de hát nem így, nem ilyen feltételekkel és nem ilyen háttérrel.

Hihetetlenül erős vagy! :)

Ebben a helyzetben én alkalmazkodtam, mármint hiába tűnik hülyeségnek, ami a másiknak fontos, ráhagytam és segítettem benne, hogy ne akadályozzam. Nem tudom, neked sikerült-e csökkenteni ezeket a dolgokat, én nem voltam rá képes. Viszont ha romlik és megint szakemberhez kell fordulnotok, mindenképpen részletesen el kell mondani a hátteret a gyógyszerekről, alkoholról és a visszaélésekről, mert így valószínűleg nem fog kapni semmit, kivéve ha veszélyben van az élete.

2011. szept. 23. 21:12
 25/30 anonim ***** válasza:
kényszeres... hasonlítok hozzá... :D
2011. szept. 23. 22:11
 26/30 anonim ***** válasza:
Nem légy olyan öntelt, hogy pszichológust játszol. És ezzel nem bántalak most, én is csináltam ezt, utánaolvastam az adott témának, láttam a gyökerét és azt hogy hova vezet. Vidd szakemberhez, aki érti a dolgát. Tudom, szereted és segíteni akarsz, nagyon átérzem. De jobban jársz egy szakemberrel.
2011. szept. 24. 08:37
 27/30 A kérdező kommentje:

"Nem légy olyan öntelt, hogy pszichológust játszol. És ezzel nem bántalak most, én is csináltam ezt, utánaolvastam az adott témának, láttam a gyökerét és azt hogy hova vezet. Vidd szakemberhez, aki érti a dolgát. Tudom, szereted és segíteni akarsz, nagyon átérzem. De jobban jársz egy szakemberrel."

"Szakemberhez", aki annyival elintézi, hogy felír bogyót neki? Köszönöm, ebből nem kérek. Nem vagyok öntelt, csak tapasztalatból (sajátból és másokéból) tudom, hogy a szeretet és az összetartás többet segít, mint egy szakértő, aki csak felír egy receptet, mert neki is és a gyógyszeriparnak is jól kell laknia...

2011. szept. 27. 18:28
 28/30 anonim ***** válasza:
Én pszichiáterre gondoltam. Igen, jó a szeretet meg biztatás és komolyan nem bántani akartalak. Nekem is saját tapasztalatom. Nem kell bogyókkal teletömni ez nem erről szól. Hanem olyan beszélgetésekről, olyan összefüggések feltárásáról, és olyan megoldási javaslatokról tud amikre nem is gondolnál. Pusztán azért, mert van gyakorlata, tapasztalata az ilyen emberekkel. Most tényleg ne érts félre tudom, hogy jó akarsz. Mindössze azt mondom, hogy szerintem ez kevés.
2011. szept. 27. 21:13
 29/30 A kérdező kommentje:
Már gyerekkorában elvitték pszichiáterhez, majd tinikorában is járt több alkalommal. Azt mondta, egyedül olyan pozitív dologra emlékszik, mikor kisgyerekként hagyta játszani a doki, és párat kérdezett tőle. (gondolom ilyen módszerrel mérte fel nála a helyzetet) Később már időpocsékolásnak érezte a dolgot, nem segített neki. Felírták neki a bogyókat és ezzel el volt rendezve a dolog...
2011. szept. 28. 14:31
 30/30 anonim ***** válasza:
A pszichológus nem ír fel bogyót, az a pszichiáter. A pszichológus "csak" beszélget. Amit fentebb írtam tartom, megfelelő tapasztalattal sok dolgot el tud érni. Ez egyértelműen a ti döntésetek, a ti dolgotok én csak leírtam mit gondolok.
2011. szept. 29. 09:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!