Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért ilyen velem anyum?...

Miért ilyen velem anyum? Minden szülő ilyen?

Figyelt kérdés
Soha nem voltam a szüleimmel jó kapcsolatban. Rengeteg rossz élményem van kiskoromból. Apukám nagyon szeretett inni, és olykor elég nehéz helyzetek alakultak ki ebből. 4 évesen végig néztem amint fel akarja akasztani magát, vert engem és a testvéreimet. És anya semmit nem tett ezek ellen. Ha mondtam neki, hogy ez bennem elég komoly nyomokat hagyott, azt válaszolta, hogy "ne játszam túl az agyam". 5 éve apa kapott külföldön egy jó munkalehetőséget és kiköltözött, kb 5 hónaponkét jár haza egy hétre, de akkoris max 2 napig bírja, hogy ne igyon és akkor kezdődik minden előről. Anya úgy bánik velem, mint vmi bejárónővel. Hazajövök suliból takarítok, mosogatok, főzök, a hétvégeim is ezzel telnek el szinte mindig. Ő pedig csak a szobájában fekszik és tv-zik. Kezdek besokalni, és úgy érzem nem bírom tovább. Elegem van!!!!! 17 éves vagyok, jövőre érettségizek és szeretnék egyetemre menni. Elég jó tanuló vagyok, tehát arra se lehet fogni, hogy nem foglalkozok a tanulással, nem vagyok "elzüllött". Van, hogy éjszakákat sírok át, és többször is eszembe jutott még régebben az öngyilkosság gondolata, amit persze ma már nem tennék meg. Nagyon szeretnék innen elköltözni, de amíg nincs keresetem, addig nem megy. Fél évet mamámnál laktam, de az sem volt jó megoldás. A barátom mindenben támogat, és többször felmerült, hogy költözzünk össze, de még korainak érzem, és nem akarom eltartatni magam. Nem tudom, hogy mit tehetnék....! Elnézést, hogy hosszúra sikerült, de csak így tudtam nagyjából kifejezni mi zajlik körülöttem. Kérlek segítsetek!!
2009. ápr. 25. 16:43
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:

Remélem,ez az zév a feltöltődéssel, az érdeklődésed kitapogatásával fog eltelni, sés sikerül is rátalálnos legnagyobb érdeklődásedre, és sikeresen felkészülsz a felvételire, és fel is veszek.

Kérlek ne haragudj, hogy nem értettem meg valami fontos dolgot. Pontosan mi is akadályoz meg abban, hogy az egyik nap egész egyszerűen, előzetes bejelentés nékül, váratlanul NE MENJ HAZA?

Ha bejelented a dolgot a gyámhatóságon, akkor a szüleid nem tudnak hazavitetni.

Két-három hét, talán egy-két hónap alatt kipihened Magadat a barátodnál, ennyi idő alatt az önkormányzaton megítélik Neked az átmeneti segélyt. Ebből már az albérlet kitelik (talán csak szobabérlet, de az is jobb, mint a szörnyű emlékekkel átitatott otthoni), szóval egy évre önálló leszel, ez pedig elég az egyetemi felvételire való fekészüléshez.

2009. ápr. 26. 23:42
 22/30 A kérdező kommentje:
Hogy mi akadályoz meg?? Egyszerű a válasz, félek. Első dolguk úgyis az lenne, hogy barátomnál keresnének, és előbb-utóbb úgyis kiderülne hol vagyok.
2009. ápr. 27. 14:50
 23/30 anonim ***** válasza:

Közönöm a választ. Kérlek ne haragudj, ha zaklatnálak a kérdéseimmel.

Azért vagyok most kissé bizonytalan, mert valami új dolog derült ki, amivel ilyen formában még nem találkoztam.

Szóval, tudom, hogy a családon belüli erőszak veszélyes, sőt életveszélyes. HA EGYÜTT LAKSZ A BÁNTALMAZÓVAL.

De ha nem laksz együtt vele, akkor csak szélsőséges esetekben jelenthet veszélyt a bántalmazó. Elvégre nem hurcolhat csak úgy el, hacsak nem valamiféle helyi milliárdos kiskirály, akinek a zsebében van a rendőrség és az önkormányzat. Vagy talán keménylegényekkel vette körül magát?

Hogy értetted az, hogy ,,a barátodnál keresnének''? Becsöngetne? Mi van, ha nem engeditek be? Rendőrt hív? Milyen papírt mutat a rendőrnek, hogy az egyáltalán hajlandó legyen őt foglakozni az üggyel? Ha a gyámhatóság hozzájárul az elköltözésedhez, és mutatod a rendőrnek a gyámhatóság beleegyező határozatát, akkor a rendőr otthagyja az édesapádat, vagy eleve ki sem jön. 16 ÉVESEN JOGOD VAN ELHAGYNBI A SZÜLŐI HÁZAT a gyámhatóság tudtával.

Vagy az a helyzet, hogy kemény embereket csődít maga köré, és nyílt utcai támadásra is kapható? Van ilyen is, azért is kérdezem, mert ha erről van szó, akkor ezt a részét át kell gondolni a dolognak.

Vagy talán érzelmileg tart a hatalma alatt? (Jogilag úgyanis lényegében nincs már kötelezettséged vele szemben, egy-két formaságot kell csak megteni ehhez a gyámhatóságon.)

2009. ápr. 27. 15:40
 24/30 anonim ***** válasza:

Utána kell még nézni a részleteknek, de a zaklatás kb egy éve immár bűncseekménynek számít. Eddig nem számított annak, de egy éve elfogadták az erről szóló törvényt.

Szóval, ha a lépcsőházban leselkedik, a környéken ólálkodik, a bejáárati ajtón dörömböl, fenyeget, eláraszt fenyegetésekkel, félemet kelt, ilyen jellegű telefonhívásokkal eláraszt stb., azért immár börtönbe is kerülhet. Eddig önállóan nem számított bűncselekménynek a zaklatás, most már igen. Ha sajnáljátok feljelenteni, kiméletből küldhettek első lépésben egy ügyvédi felszólítást, ennek még nincs jogi következménye, de elég ilyesztő ahhoz, hogy hatásos legyen.

Ha ilyesmire hajlamos, akkor egy jó ideig jobb, ha csak ketten együtt jártok ki a közeli környéken, nemcsak a jobb védekezési lehetőség miatt, hanem azért is hogy mindenre legyen tanú.

Azért kérdezek erre rá, mert az ilyen alakoholisták csak a négy fal közöt tszoktak keménylegények lenni. Úgy tudom, a civil életben általában nyuszi kisemberekké válnak. Akit érzelmilegzsarolni tudnak, azt ölik, kínozzák, de akit érzelmileg nem tudnak hatalmuk alá vonni, azzal nemigen tudnak mit kezdeni.

Persze elhetnek kivételek, hha ilyen érzésed, sejtésed van, írd meg nyugodtan, át kell beszélni és gondolni. Ritkán, de előfordulhat, hogy keménylegényekkel veszik körül magukat az ilyenek, de ez ritka.Általában az alkoholisták elszigetelődött, magányos, anyagilag is szegény emberek, se pénzük, se kapcsolatrendszerük ahhoz, hogy komolyabb verőlegényhaddal vegyék körül magukat.

Hacsak nincs valami ilyesmi, akkor a nyílt utcán nemigen hurcolhat csak úgy el. Eleve, hogyan tud közel kerülni Hozzád? A 20 köbcentiméteres, ÁNTSZ által bevizsgált könnygázt jogosan tarthatod magadnál, nem veszi el a rendőr. A lakásba pedig úgysem engeditek be édesapádat, gondolom.

2009. ápr. 27. 16:03
 25/30 anonim ***** válasza:

Vagy talán azt akartad mondani, hogy édesapád erős gátlásokat ültetett el Benned?

Hosszabb távon szakembernek kell a psozttraumás stresszt (és ezzel együtt, a gátlásokat) kikezelni. A gátlások soká múlnak el, azért addig is, kerülni kell az olyan helyzeteket, amelyekben hatalmuk alá vonhatnak. Mindig dönthetsz úgy, hogy néma maradsz, és idegent játszol. Kellemetlen módszer, de még mindig biztonságosabb, mint belemenni alkudozásokba. Ami a lakást illeti, nem kell ajtót nyitni, sőt nem kell ,,meghallani a csengőt'' sem. A rendőrt pedig csak a gyámhatósági határozat fogja érdekelni, semmi más, aszerint is fog eljárni.

Vigyázz, ha fogadkozik, és azt mondja, megváltoztam. Aki szeret, elenged. A pszichopaták sohasem változnak, csak a neurotikusok. Ezeket úgyis elmondja a pszichológus.

Ami rövid távon illeti a dolgokat, a gyámhatóságon kell kidolgozni egy olyan jogi megoldást, konstrukciót, amely lehetlenné teszi szüleidszámára, hogy hatalmuk alá vonjanak, a trauatikus élményeket felelevenítsék.

Egyelőre úgy tűnik számomra, az lenne a legszerencsésebb, ha mindkét szülőd felügyeleti jogát megvonnák, és a barátodat felhatalmaznák arra, hogy hivatalos, jogi ügyeidben (hozzájárulásoddal) eljárhasson: rendőrt hívhasson, távoltartást kérjen zaklatók ellen, ügyvédi felszólítást küldhessen ki zaklatóknak.

2009. ápr. 27. 17:10
 26/30 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat. Egyáltalán nem zaklatsz a kérdésekkel, sőt...nagyon jó, hogy van aki meghallgat. Tehát mint a kérdésben leírtam, édesapám külföldön dolgozik így már nem olyan sűrű a bántalmazás. De amikor hazajön, kezdődik minden előről. És igen, ahogy írtad "be sem engeditek gondolom". Hát én erre vágynék a legjobban, csak sajnos ez nem így van. Legutóbbi iylen eset, kb 2 hónapja volt. Akkor is nagyon részeg volt, hazajött a kocsmából, ok nélkül elkezdett velem ordibálni...majd jött a verés. Édesanyám pedig a kanapéból végig nézte pár szál cigi elszívása mellett, egyetlen szó nélkül. Sírógörcsöt kaptam, reszkettem, remegtem. Fel akartam hívni a barátomat, de apám elvette a telefonomat és nem adta vissza. Majd mikor nagy nehezen visszaszereztem,felhívtam...de megszólalni nem tudtam a sírástól, a barátom egyből tudta, hogy gond van és már jött is. Nagyon szégyellem, hogy ilyen életem van. És az fáj a legjobban, hogy anya nem lép semmit. A legutóbbi komolyabb sérülésem a bántalmazásokból az volt, hogy egy üveg hamutálat a lábamhoz vágott ami eltört és megvágta elég szépen a lábam. De ezek mellett mégis úgy érzem, hogy lelkileg vagyok kikészülve.Nem tudom feldolgozni azt a látványt, ahogy fel akarja akasztani magát előttem, ahogy nap mint nap részegen jött haza én pedig összekuporogva ültem a szobámba, hogy vajon mikor jön be veszekedni velem. Teljesen értelmetlen dolgokon. Volt, hogy azért kaptam ki, amiért nem voltam éhes és nem mentem ki enni, volt olyan, amikor azért mert nem nyitottam ki a szobám ablakát. És borzasztóan fáj, hogy anya nem lép közbe ezeknél a helyzeteknél. Talán ő is fél tőle?? De akkor miért engedi, hogy hazajárjon és ezt tegye velünk???!! Tönkre tették az életemet!! Nagyon nehéz ilyen lelkiállapotban valamit is lépni. Néha rámtörnek ilyen remegési görcsök, a tenyerem pedig folyamatosan izzad. Sokszor úgy érzem közel állok ahhoz, hogy teljesen kikészüljek. És ez kihat mindenre. A barátommal is sokszor nem úgy beszélek, ahogyan kellene, ingerlékeny vagyok mindenkivel, dühkitöréseim vannak...tehetetlennek érzem magam.
2009. ápr. 27. 18:50
 27/30 anonim ***** válasza:

Sajnálom nagyon. Nekem is hasonló volt a gyerekkorom, de én még teljesen nem dolgoztam fel, csak félig.

A lábad sérülése (vagy bármilyen más korábbi bántalmazás) nyoma meglátszik még?

Van-e olyan korábbi bántalmazás, amivel kénytelen voltál annak idején orvoshoz menni, és arról valami papírod van (röntgenfelvétel, lelet, kórházi zárójelentés)?

Ha nincs semmi ilyesmi, akkor is, ha van kedved, a lábadról most készíttethetnél egy látleletet a háziorvosoddal. Pénzbe fog kerülni, de nem sokba. Érdemes rászánni, mert az önkormányzatnál nagyon felgoyrsítja az ügyeidet (segély megítélése, jogi helyzeted rendezse, szüleid felügyeleti jogának megvonása). A rendőr dolgát is megkönnyíti a látlelet (pl. nagyobb esély van rá, hogy távoltartást ítél meg javatokra).

A látlelet nagyon jó kiindulópontot ad a kezedbe. Próbálj beszélni mindazokkal a szakemberekkel, akiket említettem (gyámügy, szociális osztály, pszichológus). Mindenhova vidd el a látleletet is (a pszichológushoz nem kell, de a hivatalos helyeken nagyon fontos dokumentum (önkormányzatnál, szociális osztály, gyámügy, rendőr).

Ami a hátteret illeti, csak találgatni lehet.

Van gyanú rá, hogy édesapád pszichopata, mindenesetre érdemes lehet felvetni a kérdést. Ronda baj, SHOASEM gyógyul, az ilyen ember veszélyes. Ki kell lépned, de ha már kiléptél, akkor már csak józan óvatossg kell, mert onnantól kezdve nem kell különösebben rettegni, az ilyenek ugyanis gyávák is egyben, a civil életben szánalmas bábok. Csak a négy fal között van hatalmuk (vagy akkor, ha érzelmileg tartanak a markukban), de egyébként kisemberek. Szóval meztelen a király, de bagoly is bíró a maga házában.

Édesanyád esetét nehéz lenne megmondani, lehet hogy ,,csak'' kiégett, lehet, hogy ,,csak'' megtört, de az is lehet, hogy ő maga is kegyetlen. Ezeket csak szakember tudja megmondani. A bántalmazott emberek néha megszoknak egy furcsa függőséget, lelkileg föóggőségbe kerülnek a bántalmazótól. Társfüggővé, kodependessé válnak. Itt a Gyakorikérdések.hu-n is volt egy ezzel kapcsolatos kérdés:

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

De ezek a háttér kérdések most nem is annyira fontosak. Egyelőre mindegy, mi a betegségük a szüleidnek, mert akármilyen természetű is az ő bajuk, Neked így is, úgy is mindenképp mindenképp ki kell kerülnöd onnan.

Segíteni nekik? Évtizedek múlva lehet csak felvetni, hogy, kívülről, szakember vezetése mellett, édesanyádon ESETLEG segíthess (ha akarsz, és ha vevő rá). ELŐBB NE PRÓBÁLD, MERT VISSZARÁNTANAK.

Édesapádon pedig talán nem is érdemes segíteni próbálni, mert ha esetleg tényleg szichoata, akkor úgysem gyógyul.

Az előbb félreérthető voltam: én nem arra gondoltam, hogy édesanyád lakásába ne engedjétek be édesapádat. Mivel édesanyádat úgysem lehet a közeljövőben megváltoztatni, ezért nem érdemes az ő együttműködésére számítani. Akár gonosz, akár csak áldozat ő maga is, a ényeg ugyanaz: ő mindenképpen ELLENÉRDEKELT abban, hogy segítsen Neked, ezért erre nem is szabad építeni, számítani.

Szóval én nem arra gondoltam, hogy édesanyádat győzködd, hogy ne enggedje be a lakásba apádat. Hanem sokkal inkább arra gondoltam, hogy egyszerűen, bejelentés nélkül ne menj haza, a barátod lakásába pedig ne engedjétek be a szüleidet, hanem kezeljétek betolakodóként őket, mintha csak handlé-árusok lennének. Elvégre magánlaksértést nem követhetnek el. Tudom, hogy az érzelmi zsarolás ellen nehéz védekezni, de ha meghatalmazod a barátodat, hogy a Te ügyeidben eljárjon, akkor eleve ki tudod kerülni az érintkezést szüleiddel. Majd a barátod kinéz helyetted a vendégnéző lyukon, és ha látja, ők azok, akkor szó nélkül visszamegy a szobába. A rendőr meg úgyis a gyámhatósági határozat szerint jár el.

Ha elbizonytalanodsz a hivatalos és orvosi teendők erdejében, akor az OKIT krízistelefonjától tudsz érzelmi-szakmai támogatást kérni, mert nekik van rálátásuk. Ennek a témának ma már egész tudománya feljődött ki.

2009. ápr. 27. 23:22
 28/30 anonim ***** válasza:

Ha valójában (kimondatlanul is) attól félsz, hogy a barátod csalódik Benend az együttlét alatt, akkor erre is lehet megoldás. Hiszen meg lehet odani, hogy ne legyen olyan hosszú ez a menekülésszerű együttélés.

Ha elkészíted most a látleletet a megvágott lábadról, akkor az önkormáényzatnál különösen gyoran el tudod majd intézni el a segélyt. A látlelet birtokában gyorsan megítéli majd Neked a szociéis osztály, és a gyá,mhatóság sem fog sokat huzakodni,gyorsan megvonják szüleid felügyeleti jogát. Így csak egy-két hónapot kell együtt élned a barátoddal, utána albérlethez jutsz az önkormányzati segélyből. Pláne, hogy valószínűleg megkapod mindazt a juttatást is, amit eddig a szüleid kaptak Utánad, plusz még rá a segélyt is. Később meg az egyetemtől kapsz kollégiumi elhelyezést és ösztöndíjat.

Szóval valószínűle,g a látlelet birtokában, csak egy-két hónapról van szó, addig leszel csak barátod lakására utalva. Ilyen rövid idő alatt még nem fog csalódni Benned, pláne, ha tud a háttérről. Ilyen rövid idő alatt még nem terhelődik meg a kapcsoalat végzetesen.

Ha majd az Általad említett poszttraumás-neurotikus tüneteket (ingerlékenység, idegesség, hallgatagság) kikezeli a pszichológus, akkor már bátran össze tudsz költözni a barátoddal. Pláne hogy addigra már szakmád is lesz, egyetem lesz a hátad mögött, nem lebeg Felettetek a ráutaltság érzése.

2009. ápr. 27. 23:40
 29/30 A kérdező kommentje:
Igen a lábamon látszik a heg. De azt mivel tudom bizonyítani, hogy apám tette?? Mert ők úgyis tagadni fognak mindent. Tegnap beszélgettem a barátommal ezekről a lehetőségekről, és azt mondta hogy tudom jól, hogy rá bármire számíthatok, és mindent el fog követni, hogy ki kerüljek innen.
2009. ápr. 28. 15:06
 30/30 anonim ***** válasza:

Egyelőre nem kell bizonyítanod, hogy apád tette. Elég a látlelet. Az is sokat számít. A körzeti orvos megcsinálja, leírja a heg méretét, súlyossés azt is, hogy feltehetőleg honnan ered. Azt a körzeti orvos tudni fogja, hogy ilyen meg ilyen seb, heg nem erdehet elesésből, hanem csakis szándékosságból.

Az önkormányzatnak nincs szüksége kristálytiszta bizonyítékokra, ez még nem bíróság. Az önkormányzat két dolgot csinál

1. a szociális osztály átmeneti segélyt ítél meg a Számodra (lehet, hoghy más jellegű segélyt is)

2. a gyámhatóság rendezi jogi helyzetedet, megvonja szüleid felügyeleti jogát, nagykorúvá nyilvánít vagy gondnokot jelöl ki (talán épp a barátodat). Szüleidnek onnan kezdve nem tartozol engedlmességgel, akár meg sem kell ismerned őket többé.

Ehhez a két dologhoz nem kell 100% bizonyíték, elég az életszerű gyanú. Ezért a látlelet bőven elég lesz.

Ha olyan szakaszba jut az ügy, hogy 100% bizonyíték kell, akkor aszerint fognak mérlegelni, hogy a Te beszámolód ÉLETSZERŰ ÉS ÉLMÉNYSZERŰ, apád beszámolója pedig ELLENTMONDÁSOS lesz vagy ÉLETSZERŰTLEN. Ezt a hatóságok maguk is tudják érzékelni, kétség esetén pszichológus szakértő is segíthet.

Egyébként amit itt leírtam, az egy meglehetősen rutinszerű eljárás, szóval ez még nem bíróság. Bizonyítékokra a bíróságnak van szüksége, de a Te ügyedben az önkormányzatnak csak afféle illusztrációk kellenek. 17 éves vagy, tehát a gyámhatóság még akkor is ,,felszabadítana'' Téged, ha semmi ilyesféle erőszak nem történt volna, mert már elég nagy vagy ahhoz, hogy meghallgassák az akaratodat.

A látlelet jól jöhet még olyan esetekben is, amikor váratlanul rendőrt kell hívni, és a rendőrnek mérlegelnie kell (pl. távoltartást).

Még azért is fontos megcsináltatnod a létleletet, mert sakkban tarthatod vele apádat. Ha a sérülésed 8 napon túl gyógyul, akkor az már közvádas bűncselekmény, elég komoly a büntetés érte. Ezt ő is tudja, szóval ha zaklat stb. akkor tudnia kell, hogy börtönbe juttathatod. Ami pedig a dolog polgári peres oldalát illeti, talán anyagi kártérítést is kihúzhatsz az ügyből, bár ez hosszabb pereskedést is igényelhet

Minegy, ezekről a dolgokról később is lehet beszélni, az a fő egyelőre,hogy a látlelet legyen meg, mert minél frissebben látja a sebet az orvos, annál világosabb az ügy. Ha a sebet hagyod begyógyulni, utólag kevesebbet lehet tenni. Egy látlelet olyan eszközt ad a kezedbe, amiről nem lenne jó lemondani.

2009. ápr. 28. 17:55
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!