Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Gondolkodott már valaki azon,...

Gondolkodott már valaki azon, hogy halála után legyen temetése, vagy sem?

Figyelt kérdés
56/N Én voltam már olyan temetésen,ahol a szertartás után a család elvitte az urnát és ők teljesítették az elhunyt végakaratát.Olyan helyen szórták szét a hamvait,ahol ő szerette volna.Én sem akarok temetést.A mai fiatalok már nem járnak ki a temetőbe,ráadásul annyiba kerül egy temetés,hogy lehet, ki sem tudnák fizetni. Még nem akarok meghalni,de a lányommal már beszéltünk erről.
2009. ápr. 22. 11:58
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%
Én is a hamvasztásra és a szétszórásra szavazok. A temetőbe járást én sem tartom sokra, emlékezni a halottakra bárhol lehet nem csak ott és annak sincs értelme ,h azon versenyezzenek a hozzátartozók ,h ki milyen díszes síremléket épít a hozzátartozójának. A halotton már úgysem segít.
2009. ápr. 22. 13:20
 12/19 anonim ***** válasza:
98%
Én is gondolkodtam már rajta. (27/L) Arra jutottam, hogy egyáltalán nem akarok temetést, meg sírást. Hamvasszanak el, aztán ássanak el a kertünk sarkában. És nem kérek virágot a síromra, se feliratot.
2009. ápr. 22. 13:24
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Utolsó vagyok. Azt elfelejtettem írni, hogy azért akarok hamvasztást, mert a hideg kiráz attól, hogy egyszer koporsóba kerülök, olyan undorító selymes anyagok közé... :S
2009. ápr. 22. 13:25
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
mást téma egy kicsit. A papok beszédéhez fűzném hozzá: előtte a pap elbeszélget a legközelebbi hozzátartozókkal, akik elmesélik az elhunyt életét, milyen volt, stb. Nem feltétlenül a csak pap a hibás. Vagy nem kérdezte ki eléggé a hozzátartozókat, vagy ők nem voltak elég bőbeszédűek. Mindkét féltől függ, hogy végül mennyire lesz hiteles a bezséd
2009. ápr. 22. 15:19
 15/19 anonim ***** válasza:
93%

Nem kell a papokat cseszegetni, mert attól, hogy van köztük, akire még én keresztényként is azt mondom, hogy nem oda való, de nagyanyám túl a 70-en világéletében kántorizált, ott náluk ő írja a siratókat, versbe szedi és elénekli azt, amit korábban a hozzátartozó elmondott neki az elhunytról. Gondolom, a papok se csinálják másképp. Ha hülyeséget mond, az lehet, hogy azért van, mert a hozzátartozó olyanokat mondott, aki a papnál járt. Ha valamit a papnak (vagy akár a siratókat író nagyanyámnak) rosszul mondanak, azért nem ő a hibás.

Mellesleg a mi templomunkban van urnatemető, amit nem kell meghosszabbítani x év után, mint a sírkertekben a sírhelyeket, ahogy atya fogalmazott, ez "öröklakás". Nemsoká lesz egy olyan temetés a templomunk urnatermében, ahol az elhunyt már halála előtt elrendezte a temetését, kezdve azzal, hogy ki temesse, és ki énekeljen, és mit, az övén például nem lesz sirató, mert nem akarta, hogy legyen, mert a temetésével is tanúságot akart tenni arról, hogy ez nem a vége valaminek, hanem tartunk valahova. Én is valami hasonlót szeretnék majd, ha eljön az ideje.

2009. ápr. 22. 16:46
 16/19 anonim ***** válasza:
93%
Engem ezek az urnatermek a panelhazakra emlekeztetnek.
2009. ápr. 22. 16:48
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Én kifejezetten szeretek kimenni a nagyszüleim sírjához. Ott elbeszélem mi történt, úgy érzem ott vannak. Persze hülyeség de így érzem. Már megbeszéltük a férjemmel h hamvasztást szeretnék, mert a koporsóban fáznék :) és temetőben szeretnék nyugodni, nem szeretnék nagy sírkövet csak kicsi táblát , amerikai stílusban a földdel vízszintesen.
2009. ápr. 22. 17:07
 18/19 anonim ***** válasza:
81%
Engem nem érdekel h mi lesz velem ha meghalok.Ássanak el a kert végébe egy fakereszttel,nem mindegy már nekem?Mire jó a márvány meg a parádé?Addig becsüljenek amíg élek.A pénzt meg költsék az unokák iskolájára.
2009. ápr. 22. 21:26
 19/19 anonim ***** válasza:
39 vagyok, és viccesen azt szoktam mondani a férjemnek, ne utazzon a tengerhez, hogy beleszórja a hamvaimat mert az drága, húzzon le a vécén mert úgyis minden víz a tengerbe folyik. Előbb-utóbb odaérek :D
2012. jún. 28. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!