Unokám temetése esetén jár-e a temetési szabadság?
Részvétem!
Igen, jár a szabadság, mivel az unoka egyeneságbeli rokon.
Igen, jár, részvétem. :(
"Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér. (Ugyanezek a személyek közeli hozzátartozójuk halála esetén 2 napra a törvény által mentesítve vannak a munkavégzés alól. Ez a mentesítés nem szabadság, ami egyrészt azt jelenti, hogy igénybevételét nem lehet megtagadni a munkavállalótól, másrészt pedig azt, hogy ezzel a két nappal nem csökken a munkavállaló szabadságának mértéke.)"
Szia!
Sajnos nem. Csak a szülő, testvér, gyermek halála esetén. Tehát sem az unoka, sem a nagyszülő halála esetén nem jár. Őszinte részvétem.
Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és neveltgyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér hozzátartozó továbbá: az élettárs, az egyeneságbeli rokon házastársa, a jegyes, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, valamint a testvér házastársa; . (Ugyanezek a személyek közeli hozzátartozójuk halála esetén 2 napra a törvény által mentesítve vannak a munkavégzés alól . Ez a mentesítés nem szabadság, ami egyrészt azt jelenti, hogy igénybevételét nem lehet megtagadni a munkavállalótól, másrészt pedig azt, hogy ezzel a két nappal nem csökken a munkavállaló szabadságának mértéke.)
Első vagyok. Ezt a magyarorszag.hu oldalról másoltam be.
JÁR a szabadság!
Kedves utolsó válaszoló!
Én az első válaszadó vagyok.
Én munkaügyis vagyok, hidd el, tudom, hogy mit állítok....Nem csak úgy rákerestem a neten, hogy jár-e, vagy sem. Ez a munkám.
Törvény írja elő ezt a dolgot, nem lehet megkerülni.
Rosszul tájékoztattak, járt volna neked is a szabadság. Akarva-akaratlanul, de félretájékoztattak.
Ezért kérlek, azért mert téged lepontoztak, mert valóban nem volt hasznos a válaszod, másnak a hasznos válaszát ne pontozgasd le bosszúból.
Ez az oldal nem erről szól...
A rokonság fogalmát a házasságról, a családról és a
gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (Csjt.) 34. §-a
határozza meg. Eszerint az egyeneságbeli rokoni kapcsolat
a leszármazással jön létre, mert egyeneságbeli
rokonság azon természetes személyek között áll fenn,
akik közül az egyik a másiktól származik. E szabály
értelmében felmenô egyeneságbeli rokonok az elôdök,
így a szülô, a nagyszülô, a dédszülô, és így tovább. A
lemenô egyeneságbeli rokonok a gyermek, az unoka,
a dédunoka…, azaz az utódok.
A nagyokos utolsónak!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!