Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Így is lehet? Külön kasszások,...

Így is lehet? Külön kasszások, mi a megoldás?

Figyelt kérdés
Párommal és két hónapos kisfiunkkal éldegélünk együtt, altalában véve boldogan. Ami engem zavar, hogy külön kasszán vagyunk, amihez ő ragaszkodik. Amikor megemlítettem, hogy már ideje lenne közösködni ebben is, közölte, hogy nekem csak a pénze kéne. Mert ugye az én keresetem fele annyi, mint az övé. Mindig minden költséget feleztünk, így nekem nem maradt sokszor ruhára sem, míg ő félre tudott rakni. Szerinte így a normális, nem érti miért panaszkodok. Többször felmerült ez a vita, és nem tudom mitévő legyek. Mi lesz, ha hozzámegyek? Mi lesz, ha egyszer neki nem lesz munkája? Akkor én is majd ezt csinálom? Vagy hogyan számíthatok majd rá x év múlva, ha bármi történik? Lehet így tartósan együtt élni valakivel? Nekem ez a felfogás nem fér bele a "család" szóba. Nektek?
2009. ápr. 21. 10:06
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
72%

Mi is külön kasszások vagyunk. Ez az egész addig míg gyerek nincs elég jól müködik, még ha neked nem is marad. Nálunk pl úgy szokott menni, hogy vesz nekem ezt meg azt ha nekem nem marad. Pl most egy napszemüveget akarok, ami nem is olcsó, és már bejelentette hogy ö akarja nekem kifizetni.

Volt 2 év míg eltartott, addig nem volt kérdés hogy mindent ö fizet. Ha gyerek jönne, megint vissza állnánk a közös kasszára. De addig így jobb érzés nekem is meg neki is. èn már voltam házas közös kasszával és a váláskor sok gond volt.

2009. ápr. 21. 11:08
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon érdekes a pénzügyi helyzetetek, jómagam el sem tudom képzelni.

Mi a férjemmel betesszük a "közösbe" a fizut, a csekkes-postás-átutalásos dolgokat én intézem, de mindig mondom, hogy mi van kifizetve, mi nincs. Bevásárolni közösen szoktunk. Mivel a számlán is marad pénz meg a fiókban is van, így senkinek nem üres a zsebe. Ha valamelyikünk az itthoni pénzből vesz el, akkor szól, nehogy a másik meglepődjön, mert rászámít valami miatt (pl. apci menne tankolni, zseton meg nincs, mert elvittem pl. pelenkára).

Amikor még nem voltunk család, csak sokszor nálam volt (egyedül éltem előtte), akkor nem vettem el pénzt tőle, mert az olyan k...ás lett volna, mindig tudta, mi kell itthonra. Azért felfogta azt, hogy nehéz egy embernek magában családi házat, autót fenntartani. Úgy csinálta, hogy a közös programok költségét ő állta, vagy vásárolt pár dolgot és hozta, vagy megjavíttatta az autómat és nem vette el tőlem a javítás díját...

mióta együtt vagyunk közös a teher, az adósság, a megtakarítás, de még a gyerek is és ez szerintem így van rendjén.

2009. ápr. 21. 11:38
 13/15 anonim ***** válasza:
75%

Szerintem az lehetne egy megoldás, hogy a bevételeitek egy nagy részét a közös háztartási kiadások kasszába teszitek, van még a gyerek kassza, és persze a közüzemi díjak. A közös kasszákba szerintem az a minimum, hogy nem felesben, hanem a fizetésetek arányában!! Kérdés, hogy mi van, ha gyesen vagy? Ilyen esetekben szerintem zsebpénz is jár!

Itt Ausztriában van arra lehetőség, hogy az X idő egy részében a férfi legyen gyesen (bár így havonta váltani nem lehet, és ha a gyes 2. felét venné a férfi igénybe, akkor már látná, mit csinált a nő az elsőben, de akkor már "túl vagy a nehezén...", így e szempontból nem sok értelme lenne).

A házimunka megosztása szerintem úgy igazságos, ha MINDENT csináltok mindketten, pl. egy hétig ő főz vagy egy hónapig, esetleg naponta váltogatva és ugyanígy a takarítást, mindent, bár akárhogy is vizsgálom, ezt 100 %-osan még így se lehetne felezni. (Mi van a téli ruhatár nyárira cserélésével a szekrényekben, vagy az ablak egyik felét Te, másikat ő pucolja? Aztán további probl, ha egyikőtök rendszeretőbb, mint a másik, és akkor amit nem tart fontosnak, azt nem akarja felezni - márpedig nem vagyunk egyformák... Ezekről érdemes elbeszélgetni vele, és ha még nagy a szája, megvalósítani! Sok férfi csupa jószándékból ilyen, mert fogalma sincs arról, mi az amit a nő csinál, míg át nem éli! (Pl. a szülés után vette észre a férjem, mi van ha nem vagyok otthon 1 hétig, pedig ő is segítőkész ám!! Azóta legalább érti, amikor morgok, hogy mit keres itt ez-az, és minden kütyüt azonnal a helyére.)

Olyan megoldást keressetek, ami mindkettőtöknek jó, ne légy megalkuvó! Pl. lehet, neked nem megterhelő ez a házimunka elosztás, de a pénzelosztást nem látod igazságosnak, akkor írd össze a neked fontos támpontokat - itt is sok jó ötleteket kaptál, és addig ne hagyd annyiban, míg olyan megoldás nem születik, ami neked is jó. Szerintem nem mindenek felett a "családi béke", mert lehet hogy pár nap hangosabb vita után születik egy évekre jó megoldás.

Nálunk egyébként ez a megosztás lehetetlen lenne, mivel amióta itt Ausztriában élek, eddig még nem volt munkám.

Emiatt semmilyen bevételem, se munkanélküli segély, semmi, csak fizetnivalók: a 20ezerFt-os tébé és az egyházi adó, az ő fizetéséből. Most a gyes az első bevételem, az ő fizetésének harmada kb. A környéken nem volt munka, csak pl éjszakai, amit én elvállatam volna, de férjem nem akarta, vagy beszéltünk róla hogy házaknál takarítani - a veszély, hogy mi van ha a rokona jelentkezne a hirdetésre, szintén őt zavarta, nem engem. Ezenkívül csak olyan lehetőségek voltak, hogy albérletben vagy szálláson kellett volna laknom, havi max. 1-2 talákoztunk volna - férjem nem akarta. És miattam elköltözhettünk volna eddig is máshová, ahol lenne nekem is munkám. (Sőt!)

Tehát nálunk a házimunka úgy-ahogy megoszlik, értsd: sokmindenben segít, amire megkérem, nem egyszer ő főz, ha látja, hogy nincs idő a baba mellett. (Tőlem tanulta.)

A baba első fél évében mindig ő porszívózott (havonta egyszer). Így is neki van több szabadideje egyébként. Csak azért írom, mert attól, hogy ő az egyedüli kereső, még nem azt jelenti, hogy otthon mindent nekem kéne csinálni szerintem.

Tehát javaslom, ha nem enged a mostani felállásból, akkor vedd rá, próbáljátok ki a minden házimunkát felez játékot, fizu szerint arányosított közösbe adás mellett. Ha úgy gondolod, hogy ez a helyzet elmegy de nem az álmaid szerinti, még emellett is mondhatod, hogy így nem akarsz több gyereket, hiszen ez teljesen érthető: amíg gyest kapsz, emiatt kevesebb a bevételed, alacsonyabb az életszínvonalad. Aztán ahogy "szorul a hurok" szerintem maga is rájön, hogy muszáj kompromisszumot kötni.

És még valami: először érdemes lenne azt kideríteni, miért ragaszkodik ennyire ehhez, mert valószínű olyan élménye van, hogy kihasználták, visszaéltek vele vagy ezt látta. Arról kellene meggyőzni, hogy Te nem ezt akarod, de észérvekkel hatni rá a fentiekkel, hogy ő is megtapasztalja, ez nem kihasználás.

Sok sikert!

2009. ápr. 21. 12:03
 14/15 anonim ***** válasza:
100%
Ne haragudj, de egy parkapcsolat nem igy mukodik. Ennyi erovel meg a kaja adagot is grammra pontosan elfelezhetnetek! Az ember azert megy bele egy kapcsolatba, majd egy osszekoltozesbe, hogy a szeretett ember mellett konnyebben elerjek celjaikat, szorult helyzetekben tudjak tamogatni egymast, barmikor tudjanak kihez fordulni, ha baj van. Mi lenne, ha tortenne veled valami, es mondjuk ki esne a munkabol huzamosabb idore? Kitenne az utcara, vagy kolcsonadna? Nehogy hozzamenj ilyen emberhez! Az ilyen nem TARSnak valo!Mi kozos kasszan vagyunk a ferjemmel, a penz miatt soha az eletben nem volt vitank! Sot meg nekem kell kordaban tartanom, mert kepes megvenni barmit nekem vagy a fiunknak. Most en is otthon vagyok a 4 honapos fiunkkal, o tart el bennunket. Mielott terhes lettem, majdnem ketszer annyit kerestem, mint o. Egyutt orultunk neki. Volt hogy munka nelkul voltam, akkor viszont csak az o fizetesebol eltunk. Ez igy termeszetes. Ulj le probald megbeszelni dolgokat vele, ha nem megy keres egy rendes ferfit, akire szamithatsz!
2009. ápr. 21. 12:45
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

szia!

Nagyon sokan döntenek külön kassza mellett , de annak is megvannak a maga szabályai , nem az "én pénzem- az enyém ; a te pénzed meg közös" alapokon nyugszik!

Én a közös kasszára szavazok, mert ez a legtisztább. És az a komikus helyzet áll fent , hogy nálunk a férjem a "pénzügyminiszter" , neki adom a pénzt. Ebből + az ő fizujából gazdálkodunk közösen. Kifizetjük a költségeket , bevásárolunk ; de sose kaptam meg tőle , hogy "nincs" vagy "azt nem veszünk , mert elfogyott a te részed".

Valaki írta , hogy még családtervezés előtt ki kell ismerni a másikat pl. összeköltözéssel. Ez pontosan így van. Ha valaki pl. anyagias és csak az önmaga hasznát nézi , az elég hamar szembetűnő lesz!! úgy érdemes tegyük fel hozzámenni, ha minden szempontból megfelel az együttélésetek!

2009. ápr. 21. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!