Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Trehány szülőknek általában...

Trehány szülőknek általában trehány lesz a gyereke is?

Figyelt kérdés

Egyénfüggő - természetesen -, így csak általánosításokra lennék kíváncsi.

A szüleim rendetlenek, a házunk az év nagy részében úgy néz ki, mint egy szemétdomb. Ünnepek előtt anya nagytakarítást végez, akkor szép rend van, de maximum egy napig tart. Ugyanígy a pénzügyekben is felelőtlenek, nem tudják beosztani sehogysem.

17 éves koromig fel sem tűnt, hogy nem ez az életvitel a normális, akkor ismerkedtem meg a párommal, aki rendre rávilágított, hogy hogyan néz ki egy rendes ház. Azóta törekszem a rendre, máshogy látom a dolgokat. Összeköltözés előtt állunk, és a párom egyszer viccesen megjegyezte, hogy reméli nem leszek olyan rendetlen mint a szüleim, mert a trehány szülőknek trehány lesz a gyerekük is általában. És belegondoltam: valóban így van. Anyai nagyszüleim nem rendmániásak, mint mondtam anyám se, anya nővérééknél ugyanúgy fut a ház, és amint látom a gyerekei is ugyanúgy trehányak.

Én úgy érzem változtam, ha nem is leszek rendmániás, de mindig rendezett lesz a lakás (remélem). Viszont kíváncsi vagyok a tapasztalatokra, mint mondtam ÁLTALÁBAN.

21/L

2011. aug. 25. 15:21
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Hát, .. én nagyon rendszerető vagyok ( anya) a gyerekeim viszont nem. Ahány fotel, asztal polc, mindig folyik a mindenféle holmi, ruha szanaszét.

Cipők, csak lerúgva, és stb...

2011. aug. 25. 15:44
 12/16 anonim ***** válasza:

Szerintem ez egyéni dolog, meg sok egyébtől is függ.

Pl. két ember után könnyebb takarítani, mint munka után, bevásárlás. főzés után, mondjuk két gyerek mellett, aki nem csak hogy nem (tud) segíteni, de még a rendre sem vigyáz. Meg az ember bele is fárad egy idő után.

Függ a lakástől is, egy másfél szobás panelt sokkal egyszerűbb rendbe tenni, mint egy 3-4 szobás családi házat, kerttel, udvarral, garázzsal, pincével-padlással, stb.

Te még fiatal vagy, lelkes, nem kizárt, hogy a szüleid is ilyenek voltak anno, csak te arra nem emlékszel. Erre választ igazából csak az idő adhat. :D Ha szerencséd van, a pasid is rendszerető, és nem csak elvárja, hogy kitakaríts utána, mint anyukája (mert ez a hozzáállás sem ritka), még az elején neveld meg, hogy takarítson ki, és tegyen rendet maga után. Később ugyanígy a gyerekekkel is. :D

Általában viszont azt figyeltem meg, hogy a legtrehányabbak azok lesznek, akiket otthon a szülők kényszerítettek a rendre, na ők annyira megutálják a takarítás gondolatát is, hogy inkább élnek a szarkupac tetején.

2011. aug. 25. 15:45
 13/16 anonim ***** válasza:

Nálunk anyum mindig igyekezett rendet tartani a lakásban,de nem nagyon sikerült neki soha,mivel apám borzasztó rendetlen,mindent szanaszét hagy maga után,munka után koszos ruhában végigmasírozik a házon stb.

Fiatalabb koromban én is nagyon rendetlen voltam,nem törődtem vele,ha rendetlenség volt a lakásban.Szegény anyukám mindig igyekezett ránevelni a házimunkára,de nem nagyon sikerült neki.Most,hogy már a párom is nálunk lakik,teljesen megváltoztam ezen a téren.Mindig rendbentartom a holminkat és a szobánkban is tisztaság van.A konyha és a fürdőszoba közös a szüleimmel ezért,apám miatt nem mindig kivitelezhető,hogy rend és tisztaság legyen.Én és anyum rendszeresen takarítunk és a párom is igyekszik megőrizni a rendet,viszont apám trehánysága miatt sajnos előfordul,hogy kupi van a lakásban.Ez gyakran elveszi a kedvemet a rendrakástól,mert apám fél óra alatt olyat hagy maga után,mintha soha senki senki nem takarítaná a lakást.Ha egyszer saját házunk lesz a párommal,biztos,hogy rendet fogok tartani!:)

21/N

2011. aug. 25. 16:09
 14/16 anonim ***** válasza:

Te jó ég, mintha én tettem volna fel ezt a kérdést:D

Az én szüleim is ugyanilyen trehányak, öcsém úgyszintén. Az esetek nagy többségében én takarítok itthon, mert amúgy csak olyan nagyvonalakban csinálnák meg...

Ugyan ez van nálam is, hogy 17 éves koromban megismerkedtem a párommal, azóta látom, hogy náluk mindig rend és tisztaság van, sőt, párom is igényli a rendet. Azóta én is változtam, az én szobámban mindig rend van.

Összeköltözés előtt még ugyan nem állunk, de igyekszem odafigyelni, hogy a barátom azt lássa, hogy házias és rendszerető vagyok.

20/L

2011. aug. 25. 16:58
 15/16 anonim ***** válasza:

Szerintem ez nem csak a génektők, de a környezettől is függ.

A nagyszüleim sokat dolgoztak, és otthon már nem csináltak semmit, anyám így nőtt fel. Egy olyan társasházban laktak, ahol még az udvari homokozóba is kutyapiszok(vagy néha rosszabb-még patkány is) volt. Ezeknek a behatásoknak "hála" anyámban valami "átkattant", és tiszta rend-és tisztaságmániás lett. Mindig mondogatja, hogy nem szeretne mégegyszer olyan helyzetbe kerülni, mint gyerekkorába, így ha még sokáig dolgozig is, akkor is képes éjjel 2-kor elmosogatni. Ez már azért túlzás.

Én elég rendetlen vagyok(amire nem vagyok büszke), talán tudat alatt a trehányságommal "sztárjkolok" ez ellen, mert az se jó, amit a nagyszüleim csináltak, de az se amit anyám tesz. Valahol a kettő közt, az arany középutat kellene választani.

18/L

2011. aug. 26. 03:59
 16/16 anonim ***** válasza:
Nekem a nagyszüleimnél (anyai) nagyon rend van. Anya testvérénél is mindig ragyog a 100nm-es ház és a 300nm-es kert is. Nálunk meg panelba mint egy okádék. Anyám csak mondja, hogy szereti a rendet, meg hogy ő aztán mennyit takarít... (nem látszik sosem) Apám meg még elmosogatni sem tud és nem is szokott. Ma is felmostam azt jött és összejárkált mindent azt kezdhettem elölről. 12 évesen már rendmániás voltam és most is az vagyok (14). Kicsit már unom, hogy mindig én pakolok el és törlök el. Persze a bútoraink nagy része is tiszta régi, össze sem passzolnak. Nagyon rossz a lakásunk mert rondák a bútorok és rendetlenség van. (70nm-ert nem tudok patentra takarítani mindig, illetve a szüleim szobájába nem takaríthatok :c) szóval ennyi. Most is folytatom a takarítást :D csak még nem száradt fel a padló.
2019. jún. 6. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!