Most akkor gyerek, vagy felnőtt?
Most a nyári szünetben megszaporodtak a tizenévesek kérdései és válaszai.
A 16 évesekről (+ - 1-2 év) szól a kérdésem.
Amikor arról panaszkodnak, hogy nem mehetnek oda és akkor amikor akarnak; hogy nem alhatnak a barátjukkal; nem szexelhetnek; stb, akkor jönnek a kérdezők és a válaszolók is, hogy ők már nem gyerekek, azt tesznek amit akarnak, oda mennek, ahova akarnak, azzal alszanak akivel akarnak, akkor szexelnek amikor akarnak.
Most panaszkodott egy 16 éves lány, hogy az anyja felhívta, hogy menjen el tortárért. Rögtön volt válaszoló, aki azt mondta nehogy már ő menjen el a saját szülinapi tortáját megvenni, még gyerek.
Vagy ha ezt-azt meg kellene csinálni nyári szünet lévén otthon, akkor rögtön azzal jönnek: még gyerek, szüksége van a pihenésre, szórakozásra, nem dolgoznia kell.
Érdekes:
Ha valamit tenni kellene: még gyerek.
Ha ő akar valamit: már felnőtt.
Nem gondolnak bele a kedves kérdezők és válaszolók, hogy ez így egy kicsit furcsa vélekedés?
És akkor, ahelyett, hogy értelmesen megbeszélné az anyjával a torta kérdést, nekiáll telesírni a gyiket és a fél ország keblére öleli. Ha felnőttnek érzi magát, akkor tanuljon meg felnőtt módjára kommunikálni. Egyébként legtöbbször kénytelen vagyok magam megsütni a tortámat, mert a családban senki nem képes rá, a cukrászdai meg nem ízlik.
16/L
"Egyébként legtöbbször kénytelen vagyok magam megsütni a tortámat, mert a családban senki nem képes rá, a cukrászdai meg nem ízlik."
Milyen névre állíthatom ki az oklevelet?
"akkor tanuljon meg felnőtt módjára kommunikálni."
Kitől, az anyjától? Tőle nem fog.
Szerintem teljesen rossz a példa is, és a gondolat menet is. A kamasz kornak pont az a lényege, hogy nem is gyerek, nem is felnőtt az ember. Olyan csak a mesében van, hogy 17 évesen még gyerek valaki; (értsd: teljes mértékben azt csinálja amit a szülei mondanak, 8kor már ágyban van, és nem akar semmit), és amint betölti a 18-at, már felnőtt, és kész akár eltartani is magát. Ez egy hosszú folyamat, amikor az ember a két állapot között van, és próbálgatja a felnőtt létet, de még nem kötelező neki. Pont akkor van nagy baj, ha valakinek kiesik ez a korszak, mert akkor ha neadj isten kikerül a szülei felügyelete alól, nem tudna mit kezdeni magával. (Pl akit 15-16-17 évesen nem engednek tömegközlekedéssel mászkálni, azon ne csodálkozz, ha majd nem tud felszállni a buszra 20 évesen se.)
A példa pedig azért rossz, mert én egy felnőtt embertől sem várnám el, hogy a saját tortáját ő vegye meg. Mert neki nem az a dolga, akár felnőtt, akár gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!