Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Ha kiderülne rólad 20évesen,...

Ha kiderülne rólad 20évesen, hogy súlyos beteg vagy (pl SM) akkor a) még gyorsan vállalnál egy gyereket amíg nem késő? b) örökre lemondanál az anyaságról/apaságról?

Figyelt kérdés
2011. aug. 3. 12:35
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
58%

Nem vállalnék. Több oka is van:

1. alapjáraton sem tartom fontosnak, hogy gyerekem legyen, így is teljes ember vagyok

2. ha öröklődő a bajom, akkor nem tennék ki még egy embert ennek

3. nem akarnám, h félárva legyen a gyerek vagy, hogy néznie kelljen a szenvedésem és ő ápolgasson

4. nem akarnám még egy gyerek nyűgjét is a nyakamba venni a saját bajom mellett

23L

2011. aug. 3. 13:42
 12/23 anonim ***** válasza:

13:38

Nekem szól a kérdés?

22/L

2011. aug. 3. 14:18
 13/23 anonim ***** válasza:
Igen Neked !
2011. aug. 3. 14:53
 14/23 anonim ***** válasza:

Na, 22/L vagyok, akkor válaszolok. :)

19 évesen kezdődött, zsibbadtam, a kezeim és a lábaim, sőt, a derékrész is, és csak nem akart múlni, de húztam a szám az orvoshozmenetelre, aztán ennek okán (érzékzavar) elestem, és ott súlyosbodott a helyzet, szerintem a gerincem is eléggé megüthettem, kórházba kerültem, bent is tartottak, szteroidkúrát kaptam. Több vizsgálaton is átestem, ezek között volt MR, és lumbáltak is (gerinccsapolás, ami nem túl kellemes, de nem olyan horror, mint ahogyan leírják, plána, ha jó doki csinálja :)). Ami érdekes, hogy a lumbálás negatív lett, de ez elő szokott fordulni, szóval ettől a diagnózisom nem változott, az MR-en laesio-k voltak (gyulladásos gócok), amik alátámasztják ezt. 3 év után most készülök egy újabb vizsgálatra, azóta nem volt shub-om (állapotromlás), kisit alszik a kórság.

Elsőre nehéz volt megemészteni, pláne, hogy az ember tervei borulnak részben, bár én így is főiskolára mentem, de azon munkálkodom, hogy megtaláljam az utam így is, speciális diétán vagyok, ami elősegíti az állapotom szintentartását.

A doki azt mondta, hogy vállalható a gyerek, sokan meg is teszik, akik olyan állapotban vannak, én mégis egyelőre húzódozom ettől.

Róviden kb. ennyi a történetem, valakit érdekel valami, kérdezhet még. :)

22/L

2011. aug. 3. 16:23
 15/23 A kérdező kommentje:
és az a zsibbadás nem olyan "hideg" zsibbadás volt? én olyat éreztem hogy elindul a zsibbadás, végigterjed a lábamon és olyan "hideg" ok nélkül. meg néha volt olyan, hogy mintha "rosszul éreztem volna a lábam" olyan nehéznek stb, de én nem erről az irányból keveredtem a neurológushoz! engem nagyon érdekel a történeted! - végülis az MR leletet vissza se vittem az orvosnak, mert azt írták minden ok... :$
2011. aug. 3. 17:26
 16/23 A kérdező kommentje:
ja és én is 22 vagyok és ez a macera egy éve volt.
2011. aug. 3. 17:26
 17/23 A kérdező kommentje:
én fülzúgással, szédüléssel és ilyenekkel keveredtem először a fülészetre, ahol azt mondták minden ok, de mivel nekem speciális a helyzetem mert elég komoly fejsérülésem volt korábban, plusz egy pár éve rohamosan elromlott a szemem (felesről 3masra+cilinder) elküldtek a szemészetre is, de semmi újat nem mondtak... voltam koponya rtg-n, otoneurológián, és mivel minden ok volt, az idegorvos elküldött MR-re amire 3 hónnappal későbbi időpontra kaptam is időpontot, mire mentem már "minden panaszom elmúlt" plusz a doki kérte vizsgálni a demyelinizatio-t, plusz posttraumás eltérést, és az MR leletre annyit írtak, hogy posttraumás eltérés nincs, homogen a cucc. Képekhez annyira nem értek, de megvannak még. Gondoltam nem szükséges még egy kört futni a semmiért az orvossal, így vissza se vittem...
2011. aug. 3. 17:33
 18/23 anonim ***** válasza:

Nekem olyan szokott lenni hogy elkezd remegni a kisujjam ez már elég régóta ,10en éves korom óta van .Inkább kipihenetlenségkor és stressznél jelentkezik .aztán van h ráng egy ideg mondjuk a szemnél,vagy a lábamban ,a gyomromnál -és ez látszik kívülről ahogy ugrál az ideg és percekig nem hagyja abba ,előzménye meg nincs. (talán itt is a stressz)

Elég sokszor volt olyan h karzsibbadással keltem -de ami rosszabb mikor az új begyek zsibbadnak -elmúlik de folyamatosan bizsereg és nem érzem rendesen .Mondjuk szerencsére az utóbbi időben egyik sem volt .

Illetve lelki megterhelés után a semmiből jött h kiesett a bal látóterem és nagyon szarul éreztem magam (igaz előtte kb 48 órában 2-t aludtam) Szóval akkor a mentő vitt el ,azt mondták migrén -pedig a fejem nem nagyon fájt.

Szóval a ct kimutatja amúgy ha vmi gáz van ?

2011. aug. 3. 17:48
 19/23 anonim ***** válasza:

Nekem a zsibbadás folyamatosan terjedt, egyre nagyobb területre, elindult a lábak és a karok végéből, jött felfelé, már combközépnél tartott, amikor orvoshoz kerültem. Ami ebben az esetben eléggé sajátos, az az öv-szerű zsibbadás. Igen, az a derék körül van, elég fura érzés, de nem hideg zsibbadás.

Azért hozzátenném, hogy a zsibbadás terjedése hosszú ideig tarott, nem napok alatt történt meg. Szédülésem nem volt.

Meg kellene nézetned, hogy nem alacsony-e a vérnyomásod, nincs-e vitaminhiányod, nem vagy-e vérszegény, esetlegesen mi újség a gerinbceddel. (Igen, nekem a gerincprobléma a grátisz. :D) Esetlegesen kérj vérképet, és nézzék meg, nem Lime-kór vagy kullancs csípett meg (encephalitis), csak azért mondom ezeket, mert én végigjártam ezt az utat. Ami az SM-nél gyakori, az a látóideg gyulladás, mondjuk az pl. nekem nem volt.

A fülzúgás, szédülés is lehet ám gerinc, egyik ismerősöm emiatt nem tudott kikelni az ágyból... De ennek megéri a végére járni... Az, hogy nem volt tüneted... A shub lábon is kihordható, azt hiszem, nekem is volt egy rövidke, amivel nem voltam orvosnál, 1-2 hét alatt elmúlt.

A lumbálás jelentene még nagy mankót, lehet kihozba valamit.

Bár az is lehet, hogy a fejsérülésed miatt van ez a dolog, de annak is megéri utána menni.

22/L

2011. aug. 3. 17:49
 20/23 anonim ***** válasza:

17:48

CT nem mutat ki semmit, nekem is csináltak, negatív volt.

Ez a bal látótér kiesése terhelésre...Elég aggasztó tünet, egyik SM-beteg srácnál kezdődött így, de nem riogatlak, viszont jobb előbb megtudni, ha ilyesféle bajod van, nekem legalább is ez a véleményem. Egy MR-rel többet tudnak kezdeni, CT ilyenre nem jó.

2011. aug. 3. 17:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!