Mit gondolsz azokról, akik intézetbe adják a beteg gyerküket? Itt az egyik ismerősöm esete!
28 éves volt a lány,amikor teherbe esett!
Mindketten akarták,évek óta házasok voltak,törlesztgették a lakásukat,minden rendben volt még akkor is,amikor a kicsi megszületett,egészséges babának tűnt!
Aztán múltak a hónapok és nem fejlődött úgy,mint a kortársai,nem emelgette a fejét,vagy fordult át,több időbe tellett felülnie,egyebek!
Kiderült,hogy dankóros,többek között!
A srácnak az előző kapcsoltából már volt egy kislánya,szóval mosta kezeit,hogy biztos nem miatta beteg a kicsi és nem volt még 1 éves,amikor le is lépett!
Most 7 éves és intézetbe került!
Az anya már nem bírta anyagilag a válság miatt,majdnem dupla törlesztőrészlettel,25 ezres téli távfűtés,egyéb csekkek,tornásztatás,gyógyszerek,segítsége is csak az anyukája volt,aki még messze van a nyugdíjtól,hogy többet tudjon rá vigyázni!
Mindent megtett,mégse lehetnek együtt!
Nincs az a támogatás,amit ne igényelt volna,de ez több idejébe van az embernek,mintha elmenne dolgozni!
Most reggelente újságot visz ki,lehúzza a munkahelyén a 8 órát,aztán megy a kislányához!
Ti mit csináltatok volna az ő helyében?
Ti tudtátok volna vállalni betegen,gondját viselni úgy,hogy meg is éljetek?
Érdekes hogy sokszor ugyan abban a mondatban (nem is itt csak az életben) hallom, hogy hogyhogy az orvos nem szólt s mellette, hogy hogy dobhatja valaki intézetbe? De ha szól az orvos? Ha történetesen észreveszi? Akkor mit csinálsz? Mert csak megölni lehet, ha nem akarsz beteget.Ölni lehet, de szakemberre, segítségre bízni a nevelését nem?
dédinek volt egy beteg nővére. Neki, mint kislánynak nehéz volt vele élni. Mindig üvöltött, az anyjuk miatta nem tudott az egészségesekkel törődni, ő sem játszhatott, mert a testvérre vigyázott, mikor megnőttek is sokat kínlódott vele.Nagyon beteg volt, nem tudott semmit csinálni, de sokáig élt. Mennyi baj volt, mikor menstruált pl, cserélgetni. A lányok inkább vágytak a bálba, mint otthon gondozni, hiába minden együttérzés és szeretet, el lehet fáradni.
Hát, én nektek egy kutyakölyköt nem adnék.
Pf...
Az a legszörnyebb,hogy én is mindig,minden ismeretség nélkül elítéltem az olyan szülőt,aki beadja intézetbe a saját gyerekét!
Mindig azt hangoztattam,hogyha valaki valamit meg akar csinálni,akkor azt meg is teszi,csak a nem akarásnak nyögés vége!
Meg hogy én sose tennék ilyet,én felnevelném,de ha csak a dolgok anyagi hátterét veszem és hogy egyedül maradok,akkor én is képtelen lennék rá!!!
Egy másik ismerősöm kislánya szintén down-kóros,de Ő nem annyira sérült,otthon él a szüleivel.Sose fog tudni teljes életet élni,mindig gondoskodni kell majd róla és a szülők félnek,hogy mi lesz a haláluk után,ezért most újra próbálkoznak,legyen kistesó,hogyha ők már nem lesznek,legyen,aki gondoskodik róla!
Azért én az ilyen hozzáállást se tudom elfogadni, hogy:
"Széthúzza a családot + elválaszthat a partneremtől."
Ha több gyermek mellé születik be egy beteg gyerek, az más, de itt a kérdező azt említette, hogy az asszonynak ez az egyetlen gyereke.
Szerintem őt az is motiválta, hogy beadja az intézetbe, mert elhagyta a párja.Higyjétek el!
Egyébként utánaszámoltam: 55 ezer ápolási díj + gyerektartás, ez is lehet vagy 20 ezer Ft + újságkihordás: 30 ezer ft / hó = 105 ezer Ft.
Már bocs, de másnak egyedülállóként egy egészséges gyerek mellett fele ennyi jön be, nem hinném, hogy annyi plusz kiadása lenne, hogy azt nem bírja ki.
Most őszintén: a szülők gyakran 10 ezreket elköltenek a gyerekükre, mert annak a legdivatosabb, a legjobb szerelés kell + nem mindegy milyen színű a haja, szeme, körme...A horribilis McDonald's - os, Plázás zsebpénzekről meg nem is beszélve...
Szerintem ezeken kéne elgondolkodni, hogy az emberek többsége inkább elfogad egy megalomániában szenvedő ( egészséges )gyereket ( ami nagy % - ukat teszi ki ), mint egy testi fogyatékost, akinek a gyógykezelésein kívül – mellesleg - nem kell megvennie a 20 ezer ft - os Nike cipőt, nem szúr el a Plazaban 10 ezer Ft - okat ruhára, a többi nagyzási hóbortról meg nem is beszélve....
Szerintem a gond ott van, hogy ha nem egészséges egy gyerek, az valamilyen szinten "szégyent hoz a szülőkre", meg kellemetlen helyzetbe sodorja őket, mert nem élhetnek úgy a kedvteléseiknek, mint ha egészséges lenne a gyerekük.
Ezért lépnek le a büdös palik!
Én már csak azért is kitartanék a beteg gyerekem mellett, mert mi van, ha nem tudok már többet szülni?
Arról nem is beszélve, hogy ha idővel ezeknek az anyáknak lesz másik párjuk, bizony az a gyerek rovására megy így is - úgy is.
Kevesebbet látogatná, kevesebb lenne az együtt töltött idő, végül pedig el lenne felejtve szegény nyomorult gyerek.
Én nem tudnám este lehunyni a szemeimet, az biztos.
Ha ennyire belementünk az anyagiakba
58000 lakástörlesztés
25000 télen a fűtés,nyáron csak 11000 (távhő)
6000 közösköltség
3500 villany
3500 hidegvíz
5000 tv-internet
5000 telefon
2000 gáz
Ez eddig 108.000Ft
Nem evett,nem ivott,nem vett ruhát ahelyett,ami leszakadt magáról,nem vitte el strandra,nem vett neki játékot,vagy egy szelet csokit,ha megkívánja a boltba!
Akkor mégis hogyan?
Az ápolási nem elég a lakástörlesztésre
a csal.p,meg a gyerektertás nem elég a rezsire
és reggelente csak úgy tud elmenni valaki dolgozni,ha közben vigyáz valaki a gyerekre,ami jelen estben szintén nincs meg,hisz hiába a nagymama,ha minden 3. héten éjszakás!
Miért gondolod, hogy nem jó ott a gyermeknek? Szerintem nagyon jól tette, hogy beadta, a gyerek szempontjából. Sőt, már hamarabb kellett volna, hogy fejleszthessék. Nem kell otthon megszakadni. És nem szabad egy gyerekre se rááldozni egy életet. Miért nem jó ez így a kislánynak, hiszen jó kezekben van. Minden nap vele van az anyja, egy egészségessel nincs ennyit, hiszen ha hazamagyünk, jó esetben 5-kor mondjuk, nem tudunk egész este a csemetével foglalkozni. Hányat látunk, akinek a szülei vállalkozók, vagy sokat dolgoznak, hogy csak elvan mamával bébiszitterrel, tévével, és az is felnő, és jól, ha a maradék időben szerteik.
nem te vagy az aza anyuka véletlenül?
Nem kell egész nap a gyereken csüngeni, nem csecsemő! Meg kell neki is tanulnia nélküled is megélni!
Új testvért csak azért szülni, hogy a meglevő betegnek támasza legyen, nem ferr kicsivel szemben.
Bevágni valakit egy intézetbe s ottfelejteni, az nem szép. DE beíratni oda ahol mindent megkep a fejlődéséhez, látogatni, szerteni, és mellette teljes életet élni, ez kívánatos dolog szerintem. Nem a büntetőtáborban van, jó helyen van. Szerintem neked jobban hiányzik, mint fordítva. Ugyan így sírtunk az egyészséges után, mikor bölcsibe kellett adni (napi 9 órára) ő meg úgy volt a gyerekek közt, mint hal a vízben. Holott sírt elváláskor.
Teljesen felesleges itt olyan emberekkel vitatkozni,akiknek halvány gőzük nincsen arról,mit jelent egy fogyatékos gyereket embert gondozni.Az anyuka rá fog jönni,hogy nagyon is jó választás volt,még ezen okok nélkül is jó választás lett volna az intézet.A gyereke érdekében is,nem csak az övében.Minden ilyen intézetben lehetőség van arra,hogy a hozzátartozó akkor viszi haza a gyerekét amikor akarja.Ha neki az felel meg,hogy heti 3x otthon tudja altatni,akkor ez is megengedett.Ezek az intézmények nem börtönök,annyi időt tölt a gyerekével akár ott,akár a saját otthonukban amennyit akar,vagy ideje engedi.Megismerkedik a gyerek sorstársakkal,akikkel szoros kapcsolatot alakíthat ki,közös programokat csinálnak együtt,ez mind pozitívan hat rá.Továbbá az anya lelki terhét problémáját sem tudja átérezni aki nem volt ilyen helyzetben.Nem írtad mennyire súlyos fogyatékos gyerekről van szó,de valószínű,hogy a teljes önálló életre bármikor is képtelen lesz.Ezt egy anyának nem lehet sosem feldolgozni.Nézni a szerencsétlen gyerekét,úgy gondozni,hogy igazából semmi érdemlegeset nem tehet érte,látni a szenvedését,ez borzasztó,ebbe sokan nem tudnak bele gondolni.Sajnos sok esetben meg kell a jelennel elégedni,azzal,hogy jelentős fejlődés nem érhető el,a lényeg,hogy a gyerek jól érezze magát,ne romoljon az állapota.Sok esetben szélmalomharc,amiben az anyának is szüksége van kikapcsolódásra feltöltődésre,mert bele őrülhet.Ezeknek az embereknek nem nyílik ki a tudatuk mint az egészségeseknek,sokan közülük behatárolt zárt világban élnek,és az egészségeseknek kell hozzájuk alkalmazkodni,ezért van szükség speciális gondozásra.Nem úgy gondolkodnak mint mi.Egészsége ember nem tudja elképzelni,hogy pl vannak olyan betegek,akik képtelenek bármilyen érzelmi kötődésre is,még a szüleik iránt is,nem lehet úgy viszonyulni hozzá mint egy egészséges gyerekhez.A másik véglet,aki állandó törődést babusgatást igényel.Mindig az adott helyzethez gyerekhez emberhez annak igényeihez kell viszonyulni.
Az anyagi oldal pedig nagyon szélsőséges lehet amikre szükség lehet.Nem kívánom senkinek,hogy ezt személyesen megtapasztalja,azonban szégyellje magát aki ismeretlenül elítél bárkit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!