Hogy működik az otthonról való elköltözés?
Szóval 25 éves pasi vagyok, és már nagyon meguntam az anyuci kisfia státuszt, szeretnék teljes értékű felnőtté válni, elköltözni,gondoskodni saját magamról (főzni magamra, hátha ledobok pár kilót anyám főztje után, magamnak venni a ruháim, mert anyámnak nincs izlése, akkor hazamenni amikor akarok, barátnőt felvinni ha majd lesz, és nem hallgatni a panaszkodást.)
A dologhoz hozzátartozik, hogy anyám még mindig gyámoltalam óvodásként kezel, meg a panaszkodását kell hallgatnom.Egyre több a konfliktus, és a szép szó nem használ.
Még nem szedtem össze a saját lakásom árát, de egy mini garzon albérlet símán kijönne a fizetésből. Igazából az én koromban már barátnővel kéne együtt lakni, de az még nincs. Előbb az otthoni konfliktustól szabadulnék meg, akkor talán lenyugszok annyira hogy képes legyek becsajozni.
A kérdéseim:
1. Albérlet + lakcím bejelentés lakcímkártyán +posta? Ne kelljen a hivatalos levelekért hazamenni! hogy intézzem el?
2.Zavar, hogy más valakinek (tulaj) is van kulcsa az albérlethez. Milyen tippek vannak az értékes cuccaim (fontos iratok, pénz, meg magánjellegű cuccok, 2 fióknyi mennyiség) elrejtésére, védelmére? Vagy túl bizalmatlan vagyok az emberekkel?
3.Albérleti szerződésnél mire kell vigyázni?
4.Ha én vettem ki az albérletet, attól még a leendő barátnőt felvihetem 1-1 éjszakára ott aludni?
5.Azt addig értem, hogy fogom a cuccomat és kimegyek az ajtón otthonról, meg kiverem a balhét. Hogyan állítom le az érzelmi zsaroló mártírkodó anyámat, mert képes lesz zaklatni, hogy ő "szeret" (Ja, meg 25 évig ordítoztak verekedtek éjszakánként, nem váltak el, nehogy a házat el kelljen adni, és apám vigye a felét. Én meg az ütköző szerepében kettejük között, idegroncsként, majd egy pszichológus is jól jönne...)
Te nálatok hogy volt az elköltözés?
Nem olvastam el a válaszokat, bocs, ha ismétlek valakit.
Na, próbálok választ adni a kérdéseidre.
1. Keresel megfelelő albérletet, vedd figyelembe, hogy általában csak a lakbér árát adják meg, de hozzá még ott van a rezsi is (amit kiírnak, hogy kb. mennyi, annál általában több szokott lenni kicsivel, legalább is nekem ez a tapasztalatom). Plusz kauciót is kell fizetni, ez 2-3 havi szokott lenni, mármint 2 havi lakbér, amit kiköltözéskor visszakapsz, ha nem okoztál kárt semmiben. Azt is el kell döntened, hogy bútorozott, vagy bútor nélküli albérletet akarsz-e. Lakcím: tartózkodási helyként tudod beíratni a lakcímkártyádra azt, ahol laksz, ehhez egy bejelentő lap kell (önkormányzat, okmányiroda), a tulajnak is alá kell írnia, ha van rendes szerződés, és hosszabb távon akarsz ott lakni, akkor ezen nem szoktak akadékoskodni, de előre kérdezz rá. Posta: a lakcímváltozást jelentsd be mindenhol, ahonnan levelet vársz, pl. bank, stb. Illetve ezentúl az új címed add meg. Én minden költözéskor kb. 10 helyre jelentettem be a lakcímváltozást, nem egy kellemes elfoglaltság, de hát muszáj.
2. Igen, ez szerintem túlzott bizalmatlanság. Én a bérelt lakásomat a saját lakóhelyemnek tekintem. Ha egyedül laksz ott, akkor csak neked van jogod bejárkálni, te vagy birtokon belül. Mondjuk a tulajjal nem árt efelől érdeklődni előre, tényleg vannak bejárkálósak, de azért én azt tapasztalom, hogy nem ez az általános. Hozzám havonta egyszer jön a tulaj, akkor is szól előre, eszébe nem jutna bejönni, ha nem vagyok itt, és ha megtenné, nem is hagynám szó nélkül, mivel ehhez nincs joga. Különben szerintem nincs is az összes zárhoz kulcsa. Sőt, az előttem itt lakó fel is szereltetett egy hevederzárat, ahhoz csak neki volt kulcsa, amikor kiköltözött, azt adta oda a tulajnak, és azt kaptam meg én. Ha gondolod, szereltess fel te is új zárat, csak ahhoz kell a tulaj beleegyezése, mert ez már átalakításnak minősül szerintem. De ilyen formában csak neked lesz kulcsod.
3. Szerződésben legyen benne minden fontos dolog. Legyen rögzítve a lakbér összege, hogy mennyi időre szól a szerződés, hogy mi a fizetési határidő minden hónapban, milyen formában fizetsz, stb. Mondjuk én eddig mindig a Duna House-on keresztül találtam albérletet, így a szerződést is velük intéztem, ott nagyon korrekt szerződést írnak, teljesen szabályos, hivatalos formában.
4. Ha kivetted a lakást, azt vihetsz fel, akit akarsz, amíg fizetsz, addig az a te otthonod. Nyugodtan hívhatsz vendéget. Mondjuk ha bulit tartasz, és a szomszédokat zavarja a zaj, akkor megkereshetik a főbérlődet, és ő már morcoskodhat, erre figyelj oda. De amúgy természetesen jogod van vendéget hívni, maximum akkor kell szólni a főbérlőnek, ha valaki hosszabb távra odaköltözik.
5. Na ezt már neked kell megoldani, ebben nem tudok tanácsot adni. Felnőtt ember vagy, immár 7 éve. Mondd meg, hogy elköltözöl, mert már nem szeretnél ennyi idősen a szülőkkel lakni, de természetesen majd hazajársz látogatóba, viszont itt az ideje, hogy önálló életet élj. Aztán fogod magad, és mész.
Amúgy nálam hogy volt? 19 évesen kerestem egy albérletet, igaz, akkor lakótársakkal laktam, mert csak azt tudtam megfizetni. Elbúcsúztam a szüleimtől, és felültem a vonatra a cuccommal. Azóta már visszajöttem a szülővárosomba, de azóta is külön élek (24 vagyok most), anyuval majdnem naponta beszélünk telefonon (pont ezért köttettem be a vonalast), hetente találkozunk is. Semmi cirkusz nincs közöttünk.
Utolsó: ez komoly??? Akkor lehet, hogy mégis én vagyok túl jóhiszemű. Ezesetben tényleg javaslom a saját zár felszerelését, akkor nem kell semmit rejtegetni, a főbérlőt meg meg lehet azzal nyugtatni, hogy az új zár még növeli is az ingatlan értékét, hiszen ezáltal biztonságosabbá válik.
Különben olyan főbérlőm nekem is volt, aki bemászkálós volt, de az más eset volt, egy házban laktunk, csak a gang másik oldalán, és nem is a lakást béreltem, csak az egyik szobát. Na azok bemászkáltak, a hülye lánya járt be mindig csórni, de ő a cigimet nyúlta le rendszeresen. Az volt életem első albérlete, hát ez volt a tanulópénz.
De mióta önálló lakást bérlek (ez már a harmadik), azóta soha senki nem jön be ide nélkülem.
Igen, komoly :)
Még aznap elpakoltam onnan, meg rendőrségi ügy lett belőle..
Up!
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Még lenne kérdésem:
A rezsi számlák nálatok hogy szoktak lenni? mert mégis csak annyit kellene fizetnem ami a valós. Elkéritek a csekket?
Ha például én abszolút nem nézek TV-t, akkor a kedvemért lemondják e, ha pl min 1 évig ott lennék?
Mi van az albérlettel, ha pl külföldre megyek 1-2 hétre?
(Munkában előfordul,konferencia, nyári iskola stb miatt)
Mit szoktatok pl. nyaraláskor mondani/csinálni?
A régi albérletemben a főbérlőhöz ment a számla, ő azt befizette, aztán hozta a számlákat nekem megmutatni, és én egyben fizettem ki őket a lakbérrel együtt.
Az újban minden hozzám jön, az én nevemre vannak íratva, én fizetem őket.
A tévé, internet, vezetékes telefon nálam mindenhol a saját privát ügyem volt, én köttettem be, én is fizettem. Csak egy tulajdonosi hozzájárulás kellett ahhoz, hogy behúzzák a kábelt, ennyi.
Ha nem vagy otthon, akkor nem vagy otthon, ettől még természetesen ugyan úgy fizetned kell. Erről nem vagy köteles beszámolni a főbérlőnek, nem kell mondani semmit, maximum akkor, ha a lakbérfizetés időpontjában nem vagy otthon, akkor szólsz, hogy el fogsz utazni, ezért vagy előbb, vagy később akarsz fizetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!