Hogyan kéne a lakóinkkal beszélni ezekről a dolgokról?
Párommal két generációs családi házban élünk. A telken van egy nagy családi ház,ami ki van adva egy idős házaspárnak,meg a lányuknak. Van egy kisebb ház,abban lakunk mi. A lakókkal emberileg nem lenne semmi gond,általános dolgokról tök jól el lehet velük dumálgatni,a néni szokott hozni nekünk sütit,meg ilyesmi,de a szokásaiktól hülyét kapok. Az öreg folyton szerelget valamit,fúr farag,kopácsol ezzel nem is lenne semmi probléma,ha nem reggel 6-kor,vagy este 8-kor csinálná! Ma reggel 8-kor átjött az öreg szólni,hogy a pincében lévő kerti csapot meg akarja csinálni(eddig nem volt használva),és elzárja a vizet egy kis időre. Nos még mindig nincs víz,nem miért pont ebben a hőségben kellett nekikezdeni,mikor amúgy sem lehet víz nélkül bírni. Én ilyen melegben napi 3-4-szer zuhanyzom. Még a wc-t sem bírom lehúzni. Ráadásul nem voltam itthon hétvégén,egy csomó mosogatni valóm volna,a mosógépet is vagy kétszer el kell ma indítanom,és takarítanom is kell,amihez szintén kell víz. Majd szétvet az ideg! Van egy idióta korcs kutyájuk,aminek egész éjjel be nem áll a szája,sőt az én kutyáim kajáját folyton felzabálja! Arról már nem is beszélve,hogy a kutyaürüléket csak én szedem fel az udvarról,ők sose. Eddig mindig bent tartották a kutyát,a házban,most hogy nyitott ablaknál alszunk,és minden behallatszik kirakják éjszakára,ha berepül az udvarba egy légy már ugat,és mostanában szokásává vált,hogy az ablakunk alatt,a házunk falánál ás,és közben morog. Ma éjjel háromszor keltem fel,és kellett kimennem rászólni. Vannak macskáik is,nem egyszer fordult már elő,hogy feljöttek a mi teraszunkra,és odapisiltek! Van még 1-2 ilyen dolog,hogy pl. hatalmas az udvar,de a füvet minden héten mi nyírjuk,nekik sose jut eszükbe,de ezt már leszarom nem érdekel. Viszont a többivel nem tudok mit kezdeni. Hogyan kellene ezekről velük beszélni,hogy ne vegyék bunkóságnak,és ne legyen belőle sértődés?
26/N
Ezek egyesével mind apró dolgok, attól sokallsz be, hogy nem mered őket szóvá tenni. Semmi különös nincs abban, ha Neked is vannak érdekeid, kéréseid. Azonban, ha ezeket magadban tartod és dúlsz-fúlsz miattuk, miközben a másik ember nem is tudja, hogy neked ez probléma, akkor nagyon kicseszel magaddal! (Nem tudom, hogy hívják az öreget, most legyen Pista...) :)
"Pista bácsi, kérem, 8 után már nem dolgozzon hangosan! Aludni szeretnék!"
"Pista bácsi, nagyon köszönöm, hogy megcsinálja a csapot, de ne most, mert kell nekem a víz a mosáshoz és zuhanyozni is szeretnék ebben a nagy melegben."
"Pista bácsi, kérem szedjék össze a kutyájuk után amit piszkol, én is összeszedem, amit az mienk odacsinál!"
stb.
Ezekben a kérésekben nincs semmi különös, csak ki kell őket mondani. Te miért nem mondod? Mi a gond ezzel? Miért választod inkább azt, hogy szétvessen az ideg? Ők sem gondolatolvasók, ahogy senki más sem. Nem fogják kitalálni, amit szeretnél. Ellenben Te szólhatsz nekik. Semmi külső akadálya nincs ennek. Ha van akadálya, akkor az valahol benned van. Keresd meg, iktasd ki, onnan menni fog, mint a karikacsapás. :)
Azt hiszem, értem a problémát, legalábbis kezdem érteni.
Valóban nem jó, ha most minden kiborul belőled, mint a biliből. Ez nem kötelező. Mindig csak azt tedd szóvá, amiről pont ott és akkor szó van! Ha a kutya, akkor a kutya, ha a víz, akkor a víz. Ne keverd őket! Csak egyesével. Akkor minden rendben lesz, menni fog! :)
Na jó, de azért mégis csak szólni kell, elvégre te (ti) vagy az úr a háznál, nem ők.
Mondd meg, hogy a kutyakakát szedjék össze, mert ez így nem mehet tovább, illetve hogy éjjelre tartsák bent az állatot, mert zavar az ugatás. Meg lehet ezt mondani udvariasan is.
Kutyák ugatnak éjjel. Este 8-9 fele mikor már nincs az a dög meleg be kell zárni egy kutyaházba. Nincs inger akkor nem ugat. Vagy beengedni a házba. Macskát is.
Egyik háznál láttam a terasz szép fakerítéssel el volt kerítve és csinos kis ajtót kapott a bejárathoz. Oda se kutya se macska nem tudott menni, tiszta maradt a terasz és még jól is nézett ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!