Anyagi problémák a családban. Segítsek nekik vagy legyen lelkiismeret-furdalásom?
Annyira nem tudom, hogy mit tegyek :( Nem akarok szívtelen irigy dög lenni, de úgy utálom, hogy mindig rajtam "élősködnek", bár ez kicsit durva kifejezés.
A szüleim albérletben élnek, de hónapról-hónapra, vagyis inkább csak napról-napra. Anyunak nincs rendes melója, csak ilyen mlm-es himi-humi munkák, amivel azt hiszi, hogy majd milliomos lesz, ja persze... Apu 120ezret keres, azt majdnem teljesen elviszi az albérlet és a rezsi. Az előző albérletből kirakták őket, mert több százezres rezsit halmoztak fel.
Most megint költözniük kell, de persze nincs pénzük a kaucióra, így tőlünk kértek kölcsön.
Én már külön élek amúgy, külön családom van, 2 kisgyerekkel, jelenleg gyed-en vagyok. Mi sem dúskálunk a pénzben, a CHF hitelünk törlesztője jelenleg 100e Ft, de azért még jut mindenre, persze nem luxus szinten, de pl. ruhákat tudunk venni. A párom nemrég eladta a motorját, mert azt már luxus volt fenntartani, abból tudnánk adni. Csak éppen tudom, hogy ha nem változtatnak a hozzáállásukon, akkor nem fogják tudni visszaadni, hiába ígérget Anyu fűt-fát...
A mostani telefonszámlája 41ezer Ft lett, a szörnyen fontos Oriflame-es melója miatt, de persze azt is nekem kéne befizetnem.
Erre a húgom (aki imádok amúgy) is kért a tel. számlájára pénzt (14ezer), mert nem tudja befizetni, aztán meg kiderült, hogy körmösnél már persze volt, ami min. 5000 Ft...
Ilyen hozzáállású családtagoknak ti adnátok?
Apukám mindig azt mondja csak annyit adjak kölcsön , amit ha nem adnak vissza nem sajnálok. Max 1000 Ft. És baromira igaza van.
Ha a családod normális lenne ( bocs ) akkor nyilván adnál nekik. De így , hogy ennyi idős korukra nem tudnak felmutatni semmit, az gáz. Nyilván ha 41 ezres a telefonszámla akkor náluk mértéktelen pazarlás van.
Ja, hogy miért élnek albérletben: 15 éve belevágtak egy rizikós "vállalkozásba", amihez sürgősen kellett a pénz, így gyorsan eladták a lakásunkat. Az "üzlettárs" persze lelépett a lével, anyámék meg kégli nélkül maradtak. A maradékot pillanatok alatt eltapsolták. Én akkor 15 voltam és hiába tudtam, hogy mi van, nem igazán voltam képben. Azóta nem bírnak még 100e Ft-ot sem összegyűjteni kaucióra, nemhogy 2-3 millát, amivel be lehetne szállni egy lakáshitelbe.
Amíg otthon laktam, én is ilyen könnyelmű és felelőtlen voltam, sőt néha még most is elszámolom magam 1-1 hónapban és állok pénz nélkül 20-án, szóval ez egy jó kis családi ökörség...
A húgom meg már 27 éves, most költözött külön és állítólag jövő hónaptól összeszedni magát. Hát nem tudom. Még a múlt hóról is tartozik 3500 Ft-al... Nem hiányzik, csak a tudat maga zavaró.
Az elsődleges felelősségetek a sajátmagatok és a saját családotok eltartása. Ha ez biztosított (a havi bevételed több, mint a kiadásod), akkor a havi nyereségedből támogathatod őket, de semmiképp sem a tartalékodból. Előbbi ugyanis újratermelődik. Utóbbi viszont elfogy.
Kérdés azonban, hogy mivel segítes neki. Ha pénzt adsz, azzal aligha. Ha kölcsönadsz, azzal tönkreteszed őket is, meg a kapcsolatotok is. Ha meg csak adsz, akkor is fontos, hogy legyen egy elképzelésetek a kilábalásra.
A legjobb az lenne, ha abban tudnál segíteni, hogy bevételi forrást találjon magának.
Az, hogy Oriflame-ezik önmagában nem járhatna többletkiadással. NEm ismerem a pontos szabályzatukat, de lényegében egyszer vásárolt magának egy jogot arra, hogy olcsóbban jusson hozzá Oriflame termékekhez, illetve kereskedhet velük, és szponzorálhat új embereket. Ennek a megújítása párezer forint évente. További kötelezettségei nincsenek. A képzési rendszer, meg az, hogy emberekkel épít kapcsolatot pénzbe kerülnek, de ezek nem kötelező kiadások, és ha fontosak neki, akkor magának kell előteremtenie. Ha ilyesmire adsz pénzt, azzal nem teszel jót velük. Ha támogatod, mert a szüleid, akkor azt a megélhetésükre add, ne a telefonszámlájukra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!