Anyagi problémák a családban. Segítsek nekik vagy legyen lelkiismeret-furdalásom?
Annyira nem tudom, hogy mit tegyek :( Nem akarok szívtelen irigy dög lenni, de úgy utálom, hogy mindig rajtam "élősködnek", bár ez kicsit durva kifejezés.
A szüleim albérletben élnek, de hónapról-hónapra, vagyis inkább csak napról-napra. Anyunak nincs rendes melója, csak ilyen mlm-es himi-humi munkák, amivel azt hiszi, hogy majd milliomos lesz, ja persze... Apu 120ezret keres, azt majdnem teljesen elviszi az albérlet és a rezsi. Az előző albérletből kirakták őket, mert több százezres rezsit halmoztak fel.
Most megint költözniük kell, de persze nincs pénzük a kaucióra, így tőlünk kértek kölcsön.
Én már külön élek amúgy, külön családom van, 2 kisgyerekkel, jelenleg gyed-en vagyok. Mi sem dúskálunk a pénzben, a CHF hitelünk törlesztője jelenleg 100e Ft, de azért még jut mindenre, persze nem luxus szinten, de pl. ruhákat tudunk venni. A párom nemrég eladta a motorját, mert azt már luxus volt fenntartani, abból tudnánk adni. Csak éppen tudom, hogy ha nem változtatnak a hozzáállásukon, akkor nem fogják tudni visszaadni, hiába ígérget Anyu fűt-fát...
A mostani telefonszámlája 41ezer Ft lett, a szörnyen fontos Oriflame-es melója miatt, de persze azt is nekem kéne befizetnem.
Erre a húgom (aki imádok amúgy) is kért a tel. számlájára pénzt (14ezer), mert nem tudja befizetni, aztán meg kiderült, hogy körmösnél már persze volt, ami min. 5000 Ft...
Ilyen hozzáállású családtagoknak ti adnátok?
Nem adnék! 2 felnőtt ember hogy lehet ennyire felelőtlen?
41 ezres telefonszámla pedig nagyon durva! Ennyi idősen már megtanulhatták volna beosztani a pénzt. Egyébként hogy-hogy albérletben élnek?
Semmiképpen se adj. Nekem az anyósom ilyen, már hónap közepén kérdezgeti, mikor fogunk pénzt kapni. Apósom meg egyenesen elátkoz minket, ha nem adunk neki "kölcsön"...
Ráadásul ha néha-néha együtt megyünk vásárolni, direkt ráveszik a páromat hogy egyben fizessük az árut, majd persze többezrekkel túlköltik magukat, mert tudják hogy úgyis kénytelen vagyok kifizetni...
Szerencsére rövid idő alatt megtanultuk leszerelni őket, nekik volt már 40 évük rá hogy megtanuljanak gazdálkodni a pénzzel, nekünk viszont a családalapításhoz kell.
Ha nagyon zavar a lelkiismeret furdalás akkor ha minél kevesebbet adsz nekik akkor talán egy idő után rájönnek hogy neked sincs fölös pénzed. Itt vagy leszoknak a kéregetésről vagy egy idő után 0-ra csökkented a kölcsönt.
De persze mondani könnyű.
Nem adnek es elmondom, hogy miert! Csak rosszabb lesz, ha milliokat adnal nekik, az is elfogyna es ott tartananak, ahol elotte. Meg kell tanulniuk nekik beosztani a penzt. Valamit nagyon nagyon rosszul csinalnak.
Abszolut nem adnek. Anyu volt mindig ebben a helyzetben a batyjaval. Egyszer nem tudott neki adni, azota sem szol anyuhoz es azt hireszteli rola, hogy egy szemet burzsuj.
Megszokjak, hogy adsz es rad fognak szallni. Ha pedig nem adsz, te leszel rossznak elkonyvelve. NE adj! Anyukad keressen normalis munkat es kezdjenek el sporolni. Nem igaz, hogy felnott ember nem tudja felfogni, hogy milyen fontos ez.
Köszi mindenkinek!
Számomra is egyértelmű a válasz, de persze azért szeretem, imádom őket és nem akarom, hogy a hülye pénz miatt problémázzunk :(
De olyan rossz, hogy akárhányszor találkozom Anyuval, mindig pénzt akar kérni. Legtöbbször tényleg nem tudok adni neki, mert én is sokszor kp. nélkül járok, csak bankkártya van nálam.
Egyszerűen nem tudom hogy ébresszem rá őket, hogy nem mindig másoktól kell a segítséget várni, hanem cselekedni kell.
És annyira ciki, hogy ilyenek! A párom családja pont az ellenkezője, ők még 1 napot sem csúsztak soha a csekkekkel, így el sem tudnák képzelni, hogy az anyámék miket csinálnak :(
Ismerős. Szerintem ha mindig adsz sosem fogják abbahagyni ezt az életmódot. Maguknak kell megtalálni a megoldást. Tanácsot, lelki támogatást adj neki, ne pénzbelit.
(Kicsit más, de lehet h érdemes lenne felkeresned egy pénzügyi tanácsadót, hogy kedvezőbb hitelkonstrukciót keressen neked, ha ezt nehezen tudjátok fizetni)
Nem kell azt feltétlenül tudni anyukádéknak, hogy van megtakarított pénzetek. Ahogy nekik sincs, neked sem kell, hogy legyen. Meg lehet nekik mondani, hogy a férjed motorját is azért kellett eladni, hogy a törlesztőt ki tudjátok fizetni.
Anyukádnak is, meg a húgodnak is javasolnám a feltöltőkártyás telefont, ha van pénzük beszélnek, ha nincs, nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!