Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Apukám nagyon maga alatt van....

Apukám nagyon maga alatt van. Mit tehetnénk?

Figyelt kérdés
Apukám szerintem depressziós, de orvosról hallani sem akar. 5 éve meghalt a testvére, magát okolja, pedig nem tehetett volna semmit. Gyakran iszogat is, és enyhén ittasan jön haza. Ha pl szülinapot ünneplünk, mindenkinek jó a kedve, egyszercsak elkezdi mondani hogy "haj, ha testvérem itt lehetne", stb..majd egy óra múlva a meghalt anyukájáról beszél..mindenki hangulatát tönkreteszi..Együtt élünk, és ez így megy minden nap. Van hogy csak bejön a szobába, és elkezd ömleni belőle a rakat negatívum. Persze már mi is negatívan állunk hozzá, meg mondjuk hogy élőkkel törődjön ne a halottakkal..így nem lehet élni..Mit tanácsoltok? Van valami ötletetek? Látom rajta hogy szenved, többször próbáltunk vele beszélni erről: ekkor 2 napig nem kerül szóba negatívum, majd megint kezdődik elölről..
2009. márc. 27. 12:31
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:
..félreértés ne essék, imádom a szüleimet, mindent megtennék értük..de egyszerűen ezt már nem bírom, Apummal a kommunikációm is minimálisra csökkent, ha úgy adódik "menekülök" a lakás másik részébe...Tudom hogy ez szörnyű..de nem bírom folyton azt hallgatni hogy "jaj istenem, meghalt, emlékszem amikor...".stb
2009. márc. 27. 12:36
 2/12 anonim ***** válasza:
87%

Érdekes,nemtudom,hogy ez depresszó e,biztos az is van benne,inkább enyhán pesszimista beütésű ez a dolog.Úgy értm nekem apám ilyen,de neki nem halt meg senkije már akkor ilyen volt,mondanák vmijó dolgot neki,erre ő h jajj majd ha meghalok,jajj istenem de közel van már a halál.Mondotam is neki h gratulálok h így eltudja rontani a kedvem,nem is megyek haza gyakran,kéthavonta geyszer,akkor kikszít 2 hónapra.

Amúgy iszik az enym is de ő arra fogja h sokat dolgozik és elfárad és a pia hajtja...könyörgöm én is sokat dolgozom még sem vedelem liter számra a pálinkátXD,pasik és az idióta felfogásuk.Még a saját apja temetésén is berúgott,olyan ciki volt,bár én utáltam a öreget,nem sorolnám miért,azért a tiszteletet én is megatam neki,jah és képes volt velem összeveszni ugyanekkor.Szal ez oylan férfi vonás,de azért küld el egy olrvoshoz hátha segít

2009. márc. 27. 12:44
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszod! Küldtem orvoshoz, de azt mondta nincs neki arra ideje...meg értelmét sem látja. Egyszer kipróbáltam milyen ha mindig végighallgatom - 2 hétig bírtam..:( Volt hogy leültem Vele beszélni hogy ennek így nincs értelme, de nem lett eredménye sajnos. Szerencsére amúgy apukám aranyos, meg nagyon szeretem - de egyszerűen nem bírom hallgatni a sopkánkodását, hogy neki milyen rossz megaz időseknek mennyire nehéz..Én is lehúzok napi 10 órát munkahelyemen + céges telefonom éjjel is csöng, mellette főiskola, párommal 7 éve vagyunk együtt - szóval nem könnyű..és az nem segít ha Ő nem támogat, hanem a kedvem töri le mégjobban..Ha meg nem bírom meghallgatni már ezredszerre, akkor meg azért depizik be, mert Őt nem szereti senki, nem hallgatja meg senki..
2009. márc. 27. 12:49
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Most nem részletezem miért, de én is voltam hasonló szituban, hogy már nem bírtam valamit tovább, és a következő tanácsot kaptam:mivel ugyan az volt a szitu, hogy rajtam csattant az ostor, és voltam a szemetes láda, és az illatő hallani sem akart orvosi segítségről, ezért azt tanácsolták nekem, hogy menjek el egy pszihológushoz, mondjam el neki mi a baj, és ha ő is úgy látja, "cselezzük ki" az illetőt, hogy kezelni lehessen.

Értem ezalatt:-jelenesetben-elmeséled édesapádnak, hogy te mostanában milyen szomorú vagy, és depresszióra is gyanakszol, stb, és szeretnél pszihológushoz járni, és megkéred, hogy kísérjen el.

Ha elmegy, megbeszéled a dokival a tényállást, és ő valamilyen ürüggyel behívja magához apukádat, mondd neki egy két dolgot, amit tőled kérdezett, stb(pl.:a lánya/fia azt mesélte, hogy mostanában rossz kedvű, szomorú, stb, tudna e erről valamit mesélni, önnek milyen az élethez való viszonyulása..ekkor édesapád felel a kérdésekre, és máris egy szakember gondoskodik róla, úgy hogy ő észre sem vette.

Remélem tudtam segíteni, bár ha nem, köszönöm hogy meghallgattál, mert csak a személyes tapasztalatomat írtam le.

2009. márc. 27. 12:52
 5/12 A kérdező kommentje:

Igen, ez jó ötletnek tűnik, köszönöm! :)

Ez kivitelezhetőnek tűnik, szerintem meg is próbálom...egy próbát biztosan megér!

Mégegyszer köszönöm!

2009. márc. 27. 12:58
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

12 52-es vagyok.

Örülök ha tudtam segíteni.

Ez a módszer azért is jó szerintem, mert kivitelezhető, nem megy direktbe, nem kell erőszekoskodni az illetővel, hogy menjen szakemberhez, stb..

Ha van valami, vagy ha kipróbáltad a szitut, kérlek jelezz vissza, mi sült ki nálatok belőle.

2009. márc. 27. 13:00
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

Anyukádról nem írsz semmit.Rendben van a házasságuk?

Apukád sajnos nem tudja feldolgozni a szerettei elvesztését.

Szerintem komolyan le kellene ülni vele megbeszélni ezt a problémát,mert kihat az egész család életére.Valahogy segíteni kellene neki feldolgozni a gyászt,ha ennyire nem tudja akkor tényleg jobb lenne szakorvosra bízni.Örüljön az élőknek nektek a gyerekeinek,hogy vagytok neki a párjának,az életnek,várja a leendő unokáit,segítsen benneteket elindulni az életben,vállaljon plusz dolgokat érte ami lekötik a figyelmét...stb..próbálja a jó dolgokat látni az életben,ne a veszteségeken sopánkodjon.Ez tényleg életfelfogás hajlam kérdése is,mert van aki elé odateszik egymás mellé a jót és rosszat,csak a rosszat hajlandó meglátni a jót nem.Mindig ilyen ember volt,vagy csak a tragédiák után lett ilyen?Mondd meg neki,hogy benneteket is kikészít ezzel a viselkedéssel.Mert ki szeret egy ennyire negatív emberrel együtt lakni?Elrontja mások hangulatát is mindig így.Minden embert érnek veszteségek,sajnos ebben a korban ez már normálisnak mondható.Ezt el kell tudni fogadni,bele kell törődni.Az a baj,hogy az ilyen embert tényleg nagyon nehéz orvoshoz vinni bármilyen csellel.

Azért próbáljátok meg,valahogy zökkentsétek ki ebből az állapotból.

Remélem sikerül.

2009. márc. 27. 13:11
 8/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod! 5-en élünk együtt: anyum, apum, öcsém (21 éves), párom és én. Anyum nem ennyire negatív (persze Neki is vannak gondjai), de sajnos mindig hazahozza a gondokat munkahelyről, illetve mindig (!) leteremti apumat mindenért (miért ezt a vajat vetted, miért nem azt, stb), mindig leteremti..Úgymond nálunk Anyum a főnök. Nemegyszer leültem Apummal beszélni, mindig beismerte hogy igazunk van, az élőkkel kéne foglalkozni nem a holtakkal..Max 2 napig tartott a hatás, majd visszaállt minden. :(

Gyerekkoromban szerintem nem volt ilyen, bár akkor is inkább pesszimista volt mint optimista. Emlékszem, hogy amikor tini voltam, akkor is Anyum sokmindenért leteremtette, parancsolgatott neki, stb. Ez biztos nem tett, és most sem tesz jót. :(

Szörnyű volt azzal is szembesülni, hogy amikor Anyum testvére meghalt, apum jobban kiborult mint anyum - sőt,amikor anyum igyekezett erős maradni, apukám "igyekezett ezt lerombolni", és minden nap erről beszélt... :(

Szeretem, imádom, életem adnám Érte, de ez nem állapot :(

2009. márc. 27. 14:03
 9/12 anonim ***** válasza:
89%
Az előzők jókat írtak - de szerintem anyáddal is foglalkozni kéne. Nem tesz jót apádnak, hogy ennyire elnyomják. Anyádnak is pozitívabban kéne állnia hozzá: néha dícsérni, kevesebbet kritizálni.
2009. márc. 27. 14:33
 10/12 A kérdező kommentje:
Előzőnek: köszönöm a hozzászólást, teljesen igazad van! Már anyummal is próbáltam beszélni, ne kiabáljon/veszekedjen, ne nyomja el..sajnos hasztalan..Sajnos egyik dologból következik a másik. Mi elutazunk külföldre párommal fél évre - remélem hogy akkor kicsit normalizálódnak köztük a dolgok, mert "nem leszünk olyan sokan", jobban egymásra lesznek utalva...
2009. márc. 27. 14:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!