Mennyire megszokott, hogy apának/anyának szólítják egymást egy pár tagjai?
Nekem nagyon furcsa ezt hallani - és nem arra gondolok, amikor van gyerek és neki emlegetik így a másik szülőjét.
Néha olyanoknál is hallom, ahogy a gyerekkérdés még a kanyarban sincs...
Nálunk kicsit összetett. :)
1.Eset. Gyerek ott van velünk, ébren van, körülöttünk. Akkor apuka-anyuka a megszólítás.
2.Eset. Gyerek nincs velünk (nagyszülők stb), alszik. Akkor becenevünk a megszólítás.
Megjegyzem nem okoz semmilyen nehézséget, és egymással sincs gondunk.
Viszont van egy sztorim miért van ez...legalábbis nálunk.
Gyerek 2 éves. Mamáék (szüleim) hazavitték egy kényeztetős napra. A szüleimnél nem szokás ez az anya-apa stb megszólítás.
A gyerkőc azóta mit mond a papának akár nyilvános helyen is? Nem azt, hogy Papa gyeje...neeeeeeem :) Pisztaaaaaaaa gyeje...no hát szerintem ez totál ciki :D Nem győzzük magyarázni, hogy igen a mama úgy hívja, de neked kicsim ő a PAPA.
Visszagondolva nekem is volt egy időszakom, amikor a szüleimet keresztnéven szólítottam, kb 2-4 éves korban. Különösebben nem foglalkoztak vele, egymást keresztnéven szólították, viszont nekem úgy beszéltek egymásról, hogy "Apa mindjárt jön", "Nézd mi van anyánál", Menj apához".
Egy idő után kinőttem ezt a keresztneves fázist és utána megint apának/anyának szólítottam őket.
Szerintem a gyerekeknél ez mindig felmerül, amikor beszélni kezdtem, akkor a személyes névmásokat is kevertem, mert magamra E/3-ban utaltam. A "labdázok" helyett "labdázik". Aztán ez is magától elmúlt.
Azért az órisái különbség, hoy Te a gyereknek mondod, hogy: "Apa mindjárt jön", "Nézd mi van anyánál", Menj apához"...
Mert nyilván a gyerekednek Te leszel az Anya,a párod pedig Apa, vagy éppen fordítva! Ez eddig rendben van!
De ettől még Te a párodnak nem leszel Anya vagy éppen Apa! Én legalábbis nem vagyok neki Anya, mert neki az Anya, a saját anyja! Ennyi!
De ahány ház, annyi szokás! Kinek ez, kinek az! Egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál szerintem! Egyszerű elfogadás, felfogás kérdése!
Szerintem gáz, a kimondott szónak hatalma van, és egy idő után másként nézünk rá, mintha a nevén szólítanánk - bármennyire szeretjük is.
Nekem néha poénból mondja a párom, hogy "na gyere már, anyám".
A kérdező kommentje:
10:20 - nem értettél egy kicsit félre?
:) Nem! Próbáld meg összerakni!
Szerintem is nagyon gáz!
Van már gyerekünk, nekik Anya és Apa vagyunk, viszont egymást a keresztnevünkön szólítjuk. Néha a nagyobbik fiam viccelődik ezzel, de amúgy érti a különbséget.
Ugyanígy azt is abszolút megérti, hogy a mi szüleink az ő számára Mama és Papa, számunkra pedig Anya és Apa (páromnak pedig Muter és Fater, mondjuk ez elég gáz) :)
Jaj, nem bírnék ilyeneket mondani senkinek (a gyerekeimen kívül), hogy pl. "elmentünk Apával moziba" vagy "Apa vette nekem" stb. Ez nekem úgy hangzik, mintha a saját apámról beszélnék :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!