Kinek mennyit szokott segíteni a párja a háztartásban? Otthoni munkákra gondolok. Hogy osztjátok meg a feladatokat, illetve egyáltalán megosztjátok-e?
Az én férjem munkájából adódóan 18 hónapig nincs itt velünk éppen, de mikor itt van, akkor leviszi a szemetet, néha kimos, vagy ha éppen nagyon sok dolgom van, akkor elmosogat. Főzni én szoktam csak, de csak azért, mert én így érzem jól magam, de ő már kérdezte, hogy segítsen-e. Végülis minden mást én csinálok. Ha nehezebb dolgokat kell megemelni, szintén segít. A gyerekre felügyelt, mikor itt volt, amíg lezuhanyztam vagy ettem stb. (még pici baba)
A párom nem bánná a megosztást, de én mondtam neki, hogy nem kell, így neki ált. csak a szemétlevitel marad meg az, hogy a gyerekre vigyáz, ha nekem más dolgom van. Ő ennél többet is vállalna, csak ő dolgozik, ha meg én otthon vagyok és "csak" tanulok mellette, akkor elvégzem amit tudok és így nem kell segítenie.
Szia
Az én párom férfi létére nagyon szeret főzni többnyire mindig ő főz akkor én mosogatok ha én főzök ő mosogat és ha bármire megkértem hogy segítsen egy szó nélkül megcsinálta most már más a helyzet mert a terhességem végén járok így én csak moshatok, mosogathatok ha bármi mást csinálok egyből felháborodik nem érti meg hogy semmi bajom nem lesz ha felsöprök felmosok stb
Kérdezőnek: üljetek egyszer le, és írjátok össze, hogy ki mit csinál a háztartásban, és az a munka mennyire gyakori. És igenis osszátok meg fele-fele arányban a munkát. Legyen közte mindenféle: ha pl. te főzöl, akkor ő mosogasson (mert mindkettőt naponta kell csinálni). Ha te nagytakarítasz (heti egyszer), akkor végezze ő a heti nagybevásárlást. Ha te porszívózol, ő törölje le a port stb. Ha szeret kertészkedni (és van hol), akkor legyen az ő dolga a kert, de ez ne váltsa ki a házon belüli munkákat. Mert bent sokkal több dolog van napi szinten, mint kint. Nyilván ezt mindenkinek a kedvéhez és az idejéhez kell igazítani, de legyen valami napirend. Amihez ragaszkodj.
Vannak apróságok, amik fel sem tűnnek, aztán idővel hatalmas problémákká növik ki magukat. Pl. beleteszi-e a szennyestartóba a szennyesét, vagy te szeded össze a lakás zugaiból? Egyezzetek meg abban, hogy ezentúl minden szennyesnek a tartóban a helye. Ami nincs ott, nem lesz kimosva. A mosógép használatát is meg tudja tanulni, teregetni még egy gyerek is tud, száraz ruhákat leszedni dettó. Vasalni csak azt kell, ami tényleg gyűrött. Ágyneműt meg hasonlókat ne vasalj. A zoknit-bugyit fogja össze, és tegye el. A mosatlant az asztalon hagyja, vagy elviszi legalább a kagylóig? Az asztalt maga után elrakja, vagy te teszed elé a vajat a hűtőből?
Ha pedig ilyenekkel jön, hogy "ez a nők dolga", akkor határozottan világosítsd fel, hogy nincs ilyen, hogy "mosogatógén" stb. a génállományodban. Nincs ebben semmi nőies, fogja csak meg azt a szivacsot. Nem arról van szó, hogy néha ne kapja ágyba a reggelit, de a mindennapi rutin ne ez legyen. Ja, és nem "segít" (mert ez azt jelenti, hogy alapvetően a te dolgod, de ő milyen rendes azzal, hogy segít), hanem részt vesz. Kiveszi a részét a házimunkából. Egészen pontosan a felét.
Szia
Az én férjem magától semmit nem csinálna meg, mert nem "látja meg" hogy mit kéne.
Így nekem kell finoman irányítanom, hogy amikor indul hazulról vigye le a szemetet, vagy mikor mosogatok jöjjön törölgetni, föggönyöket szedje le hogy kimoshassam stb.
Néha kitereget magától, de csak azóta, hogy új a mosógépünk, és élesen csipog mikor lejárt a program - és én mondjuk épp a kisbabánkkal foglalkozom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!