Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Milyen idős az a gyerek,...

Milyen idős az a gyerek, akinek már komolyan lehet venni a jövőre szóló elképzeléseit, karrier terveit?

Figyelt kérdés
Például ha egy ötéves azt mondja hogy ő rendőr lesz, azt senki se veszi komolyan, de ha egy 16 éves mondja ugyanezt, azt már inkább. Hány évesen kezdik gyerekek úgy igazából tudni, hogy mit is akarnak csinálni?
2011. jún. 19. 11:49
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
92%
Szerintem ez egyénfüggő.
2011. jún. 19. 11:57
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Ez nagyon változó. Van, aki később is kitart a gyerekkori elképzelése mellett, mások kb. kamaszként határozzák el, hogy mivel akarnak foglalkozni, de nem meglepő, ha valaki csak felnőttként jön rá, hogy mivel akar foglalkozni. Sok olyat is ismerek, aki 40 éves kora körül döntött úgy, hogy valami egészen mással kezd foglalkozni, mint amit korábban csinált. Pl. egyik ismerősöm anyukája 45 éves koráig tanárként dolgozott, aztán elvégzett egy fodrász képzést és most saját szalonja van. Igazából bármikor történhet olyan dolog, ami miatt az ember máshogy látja az életét, rájön, hogy mást akar csinálni.

De tegyük fel, hogy 16-18 évesen már van valami elképzelésük róla, hogy mit szeretnének majd dolgozni, de nagyon sok esetben ez sem végleges.

2011. jún. 19. 11:57
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez csak is később. De például ha észre veszed, hogy a gyerekednek jó a művészi érzéke akkor tudatosan elkezdheted úgy alakítani az életét, hogy majd ő azt válassza, persze ha ő is akarja. Semmit sem kell erőltetni
2011. jún. 19. 12:01
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Nincs egyértelmű határ. Mindig egyformán tiszteletben kell tartani, amit mond, és azt is, amikor meggondolja magát. Nyilván egy 5 éves többször meggondolja magát, mint egy 16 éves, de én pl. 6 évesen "döntöttem el", hogy mi leszek és az lettem, pedig sokat kellett hozzá tanulni és elég speciális szakma. De ehhez az is kellett, hogy a szüleim sose ellenezzék, hanem mindig segítsék az utam. És amikor azt látták rajtam, hogy ez a dolog érdekel, akkor segítettek kibontakozni. Igen, a lényeg az lenne, hogy segíteni kell kibontakozni bármilyen irányban, és azt a gyerek majd belátja, hogy arra akar-e menni tovább, vagy más utat kezd. Nálam sem voltak igazából "döntések", 6 évesen nyilván nem "döntöttem" (tudatosan). Csak felébredt bennem az érdeklődés, volt lehetőségem ebben az irányban kibontakozni, így az lehettem, ami lettem.
2011. jún. 19. 12:02
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Én 21 évesen se tudom, mi legyek. Az öcsém viszont kicsi korától fogva mondogatja, hogy állatorvos lesz, talán még ovis se volt, mikor kitalálta. Ha minden jól megy, jövőre kezdi az állatorvos szakot.
2011. jún. 19. 12:04
 6/11 anonim ***** válasza:

Ez teljesen különbözö.

A pubertaskorban kezd kialakulni a szemelyiseg, es az addigi es akkori hatasoktol (a legmeghatarozobb alt a szülö, vagy azt "helyettesitö" nevelö hatasa) függöen ez elhuzodhat akar 25-30 eves korig. Szerintem ennek a folyamatnak a befejeztevel tekinthetö a szemelyiseg erettnek, amikor önalloan jo döntest kepes hozni, a jövöre vonatkozo elkepzelesere vonatkozoan IS.

De ugye hanyan vannak, akik meg öreg korukban sem, tehat ebböl a szempontbol tekintve "sosem nönek fel"? Hanyan vannak, akik a gyerekeik felnött kora utan egy döntö lepest tesznek, ami alapjaiban megvaltoztatja eletüket?(Pl. Popper Peter sem eppen a fiatal koraban lett "hires".)"Mindent" kiprobalnak, mire revbe er az eletük - es hanyan vannak, akik ki sem probalnak "mindent"...?

Es: a gyerekkori almok, abrandok sem jelentkeznek hiaba, ha olyan a gyerek környezete (szülök/helyettük meghatarozok), ezt tamogatja, es a gyerek szemelysisege ugy alakul, hogy kitarto...stb, akkor ebböl is barmi lehet.

2011. jún. 19. 12:06
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
18 vagyok de még mindig nem tudom...
2011. jún. 19. 12:08
 8/11 anonim ***** válasza:
Ez szerintem egyáltalán nem korfüggő.
2011. jún. 19. 12:16
 9/11 anonim ***** válasza:

Gyerekkoromban régész szerettem volna lenni (Indiana Jones könyvek:), és ha felnőtt fejjel úgy ítélem, meg tudnék belőle élni, akkor tényleg az is lettem volna. Így viszont maradt kényszermegoldásnak a közgáz, jobb ötletem ugyanis nem volt. Mindig utáltam.. Végül 25 évesen szállt meg ismét az ihlet, hogy én márpedig tanulok valami mást, informatikus leszek. Kicsit későn jött a felismerés, de még mindig jobb, mintha soha:) Szerintem a gyerekkori álmok egy része nem az érdeklődés hiánya miatt nem válik később valóra, hanem azért, mert felnőtt fejjel már látja az ember, mennyire nem lehet arra építeni az életét.

Az ismerőseim közül a legtöbben kb. 20 éves koruk körül döntötték el véglegesen, mihez akarnak kezdeni magukkal.

2011. jún. 19. 12:50
 10/11 anonim ***** válasza:
Mindig komolyan kell venni mert amikor ezt mondja ő komolyan is gondolja az hogy tudjuk hogy még legalább 100-szor fog változni a terve az nem lényeg de neki ezt nem kell észre vennie. Ne romboljuk le a terveit álmaid azzal hogy nem vesszük komolyan. Általában még kamaszként is változik a véleményük az ilyesmi továbbtanuláskor dől el.
2011. jún. 19. 14:43
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!