Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért üzengetnek a felnőttek...

Miért üzengetnek a felnőttek a gyerekeken keresztül?

Figyelt kérdés

Én arra az esetre gondolok, amikor pici a gyerek (újszülött, csecsemő...) és valaki mondd valamit, mire a másik felnőtt rákontrázik és a mondja a gyereknek, hogy "Mondd xy-nak, hogy..". Csak egy példát említenék, hogy jobban érzékeltessem a dolgot:

-De kis kócoska vagy!

-Mondd xy-nak, hogy nem vagyok kócos, hanem/csak/de...

Gondolom, így érthető.

Azért kérdezem, mert a párom családjánál ez bevett szokás, és engem szörnyen tud idegesíteni, pláne amikor jó sértő válaszokat dörgölnek így az ember orra alá (nem csak nekem, másnak is), ráadásul az ember sunyi, burkolt sértegetés ellen nem is nagyon tud mit tenni. Visszavágni nem lehet, mert akkor egyből a "gyereket bántják".

Mit lehet ez ellen tenni? Egyáltalán minek kell ilyen célra eszközként felhasználni a gyereket?

Előre is nagyon köszönöm mindenki megtisztelő válaszát!

2009. márc. 18. 18:00
 1/5 anonim ***** válasza:
78%

Ilyet csak az alattomos és ostoba emberek tesznek,hogy így adják ma tudtodra ha bajuk van veled.És nem lehet visszavágni???Dehogynem lehet,én legalábbis ezt tenném.

Amikor az anyósom ilyet szokott csinálni,én nem a gyereknek szoktam a választ mondani.Vagy ha mégis,akkor olyat,hogy ól megsértsem vele.Nem is alkalmazza már ezt a fajta gyagya kommunikációs megoldást,jól leszokott róla:)))

2009. márc. 18. 18:16
 2/5 A kérdező kommentje:

Nagyon meg tudom érteni az első válaszolót!

Nálam az verte ki a biztosítékot, amikor beszélgettem a kis unokával (most lesz egy éves), de rátértem bonyolultabb dolgokra is neki és mondtam, hogy "ezt azonban még nem tudhatod, mert még kicsi vagy, majd ha nagyobb leszel, megérted."

Erre a nagyi:

"Mondd csak, hogy én nem vagyok buta, mindent megértek ám. (Gondolom, hogy mennyire tisztában volt azzal, hogy a kocsimnak valamilyen gyújtáshibája lehet és arról beszéltem neki). De mondd meg, hogy ezt te nem tudhatod mert még nincs gyereked."

Mondtam neki, hogy bár gyerekem nincs, de némi fogalmam van a gyermekek ebben a korban lévő értelmi képességeiről, talán csak amiatt, hogy óvodapedagógus vagyok. Azonban ez a tüske megmaradt bennem.

2009. márc. 18. 18:27
 3/5 anonim ***** válasza:
79%

Nézd, a gyerekek nem hülyék, és szivacs agyuk van, még ha nem is mondanak vissza mindent. Nem véletlen, hogy ha egész piciként kezd nyelvet tanulni (akár konkrét tanulás, akár helyzetből adódóan - pl. szülő külföldi munkavállalása, vagy az egyik szülő más országból való származása közös nevelés esetén), szinte úgy fogja használni a nyelvet, mint ha anyanyelve lenne. Mindent megjegyeznek, és idővel vissza is jön, de ritkán azonnal. Nyilván nem érthet mindenhez, de amit sokat hall, az megmarad. Vegyük pl. unokatesómat, aki most 7 éves, és míg kicsi volt, a nagyszüleink naívan szidták előtte az apját, a 3 éves kisfiú állandóan kislány akart lenni, mert mindig szidták az apját, és ebből úgy gondolta, hogy a fiúk rosszak (ki is mondta).

No, de a kérdés nyilván nem ez volt, de ezt azért jó, ha te is tudod, és tudatosan bánsz a szavaiddal kicsi gyerek előtt.

A kérdésre válaszolva másrészt az én nagyim is csinálta, illetve csinálja, az aktuális legfiatalabb unokájával, talán egy nagyis szokás, hogy az ő aktuális kiskedvencét ne nézzék butának, mert ő olyan büszke rá, meg egyáltalán, de ez nem tudatos szerintem, a gyereknek meg nem lesz semmi baja ettől (és a nagyinak se meg neked se), minden esetre ez még mindig jobb, mint ha állandóan lehülyézné (ahogy velem csinálták, mióta már volt másik unoka is). Ha zavar, az csak téged minősít, próbáld elfogadni, más gügyög a gyereknek, de van olyan is, aki csak szidni és kritizálni tudja. Nem vagyunk egyformák.

Tudod, mit? Ez legyen a legnagyobb problémád az életben!

2009. márc. 18. 19:33
 4/5 A kérdező kommentje:

Kedves Második Válaszoló!

Tisztában vagyok azzal, hogy a gyermekek milyen fogékonyak ebben a korban is. De azért, mert azt mondtam a picinek, hogy még nem értheti az azt hiszem, helyénvaló, hiszen ilyenkor az ő agyuk nem feltétlenül ezzel a témakörrel van elfoglalva. Egyébként amit mondtam, azt nem azért mondtam, hogy lebecsüljem az unokát, csak megjegyeztem, hogy ezt ő valószínűleg nem érti. Én azonban azt nem értem, hogy miért kell rögtön támadni? Miért nem lehet megkérdezni, hogy hogyan gondoltam, amit mondtam?

2009. márc. 19. 12:50
 5/5 anonim ***** válasza:
Én tudom, hogy hogyan gondoltad, de ezen ne problémázz, ez egy berögzült reakció, amit ők is hallottak anno valakitől. Te nem fogod csinálni, ha nem akarod.
2009. márc. 19. 20:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!