Mi lesz így vele? Hol segíthetnek rajta?
Nagyanyám 60 éves,40 valahány évesen szívinfarktusa volt,akkor azt javasolták neki,h minden nap igyon meg egy pohár bort.Mára sajnos alkoholista lett,nem tudom,pontosan mit és mennyit iszik a gyógyszerek mellet,amiket szed,de kilométerekről meglátszik rajta az állapota,ami az utóbbi időben nagyon leromlott- fizikailag is és szellemileg is-.Tegnap például bogarakat és kígyókat hallucinált. Nem szívesen járok hozzájuk,mert nem tudok kora hajnalban menni,délre pedig sokszor már totál részeg.((hozzá teszem,nagyapám is iszik,de ő nem szed semmilyen gyógyszert,talán ezért is van lényegesen jobb állapotban idősebb kora ellenére is,mint nagyanyám))Ha olyankor megyek,nem tudok pár percnél tovább maradni(mert kibírhatatlanul viselkedik),és itt a gond:hogy ő hozzá nem jár senki(a gyerekei,unokái),őt nem szereti senki,és már többször fenyegetőzött öngyilkossággal is. Teljesen elhagyta magát,már fel se öltözik rendesen.'DE ő NEM iszik!!!'-ezt állítja,pedig még a vak is láthatja.:S Hosszú oldalakon keresztül írhatnám,h miket művel,de nem az a lényeg,hanem,h nagy bajban van.
Tudom,h a gyerekeinek már korábban bele kellett volna avatkoznia a dolgaiba,nem lett volna szabad engedni,h idáig fajuljon a helyzet,de olyan durva dolgokat csinált,amivel magára haragította az egész családját,és elfordultak tőle ahelyett,h kirángatták volna az ivászatból.
Van még remény a segítségre?Az orvos elvonóra tudja küldeni(akaratán kívül?mivel nem vallja be,h alkoholproblémái vannak)?
ha nem jön meg az esze, vagy nem ti kezditek házlilag elvonózni, akkor esélytelen. :S
sajnálom, de ő tehet róla. szegény nő. :(
Azt az orvost kellene bezárni, aki javasolta....
Vidd el a háziorvohoz, akrmivel. ha elétárják a vérkép-eredményét (pl. szív) talán hat. Ne említsd az alkohol szót. Erre már erős visszzatutasítási reflexe alakult ki. De a szívbaj súlyosbodása hathat.
Így, hogy nem lakik vele együtt senki a családból, aki felügyelhetné ( már ha ideje, és türelme lenne hozzá ) majdnem esélytelen a dolog. Úgy tudom, a kényszer gyógykezelés mint olyan megszűnt, tehát akaratán kívül nem küldheti senki elvonókúrára. Azt nem tudom, hogy ha gondnokság alá helyeztetné a család - ami önmagában is egy hosszú, nehéz, és kínos procedúra - volna-e lehetőség az elvonókúrára. Arról azért ne feledkezz meg, hogy az ilyen gyógykezelés fizikailag, és idegileg is elég megterhelő annak, aki végigcsinálja. Nem arról van szó, hogy bemegy a delikvens 2 hétre egy intézetbe, ott beszedi a szükséges gyógyszert, és a kúra végén, egy csillogó tekintetű, tiszta agyú antialkoholistát kaptok vissza.
Egy sikeres kezeléshez legalább 50%-ban az alkoholistának kell tudatában lennie annak, hogy beteg, és akarnia kell együttműködni a gyógyításában. Enélkül az elvonókúra után heteken belül ott tart ahol elkezdte. Vagy ráiszik a gyógyszereire, akár szájon át kell szednie, akár a bőre alá ültették. Az viszont tényleg életveszélyes...
Abból amit leírtál, úgy tűnik, hogy a nagymamád sem betegnek, sem alkoholistának nem tartja magát, sőt magát az ivás tényét is tagadja. Ráadásul a családtagoknak sem igazán szívügye, hogy ebben az állapotban foglalkozzanak vele.
Láttam már hasonló esetet a környezetemben. Ott végül az oldotta meg valamelyest a problémát, hogy az alkoholista családtag, egy más, - elég súlyos betegség miatt - került kórházba, aztán utógondozásra hosszú hetekre. A kezelése alatt nem volt alkalma inni, és a hozzátartozói sem hagyták magára. De ez egy egészen más helyzet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!