Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » A gyerekek miért nem hívják...

A gyerekek miért nem hívják keresztnevükön a szüleiket?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy ez megszokott dolog, hogy a szülőket anyának és apának hívjuk, de akkor ők miért nem hívnak minket, fiam-nak vagy lányomnak ? :D Ők miért hívnak minket a keresztnevünkön, és mi mért nem hívhatjuk úgy őket ? Mért nem fordítva van pl ?
2011. máj. 27. 14:59
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%

Ismerek olyan családot, ahol 4 fiú testvér van.

Őket hogy szólítsák a szüleik szerinted? Fiam 1, fiam 2?

A falunkban lakik egy néni, akik nyolcan voltak testvérek, mind lányok. Na ott is szépen jött volna ki ha hívni akarja valamelyiket: lányom 6, gyere csak!

2011. máj. 27. 15:15
 12/23 anonim ***** válasza:
73%
Anya beszólt nekem 17 évesen, hogy mostantól szólítsam a keresztnevén. Jól berágtam rá mondanom sem kell. Azóta még mindig anyunak hívom. Én sosem fogom őt Bettizni. Nevetséges dolog. Ő is kicsikém vagy akármilyen más jelzővel illet engem és csak akkor mondja a nevem, ha kell valami vagy ha kiskoromban pl. rossz voltam...
2011. máj. 27. 15:19
 13/23 szamóca.. ***** válasza:
76%

ez lehet valami nagyon elcsépelt pszichoduma lesz, de hát egész nap ilyen hülyeségeket tanultam nézzétek el nekem...

nem lehet hoyg a gyerek identitásának kialakítása végett? hiszen ha minden babát és kisgyereket "kislányomnak" meg "kisfiamnak" hívnának, nehezebben különböztetné meg magát a többitől. picikorban pl magukat a babák/gyerekek a saját nevükön híják sokszor. ha a szülők nem így neveznék őket talán az gátolná az én kialakulását...

2011. máj. 27. 15:20
 14/23 anonim ***** válasza:
55%

én a keresztnevén hívom aput.

anyu és apu között rossz a viszony. anyu mikor kicsi voltam a keresztnevén szólította aput. ezt szoktam meg. nekem semmi problémám nincs lacival csak ezt szoktam meg. furcsa érzés mikor apunak szólítom. am jól megvagyok vele.

am egyszer suliban felhívtam lacit és a telefonban is lacinak szólítottam erre az oszt fő azthitte azért szólítom így mert rosszba vagyunk

2011. máj. 27. 15:24
 15/23 anonim ***** válasza:
11%
Én ismerek olant, hogy a gyerek keresztnevén szólítja a szüleit, és semmi tiszteletlen nincs benne. Nem ezen múlik. Igazából így is jó, meg úgy is.
2011. máj. 27. 15:24
 16/23 anonim ***** válasza:
55%

Én hívtam a keresztnevükön is a szüleimet és a gyerekeim is engem. Pl, ha nem figyelek oda az anyura :)

vagy ha mérgesek, vagy ha nagyon akarnak valamit.

Tehát ha megkülönböztetett módon szólnak hozzám.

2011. máj. 27. 15:27
 17/23 anonim ***** válasza:

Szerintem ez csak megszokás kérdése.Apukám például a szüleit magázta, de a keresztnevükön szólitotta őket.Szerintem ez igen csak tisztelettudó.Sokan gondolták, hogy mivel magázza őket, ezért nincsenek jóba, pedig nagyon is, egyszerűen ő falun így nevelkedett.

Én nekem eszembe se jutna őket másként hívni, mint édesanya vagy édesapa.Nagyon baráti a viszonyunk, tisztelem és szeretem őket. Van több külföldi (Belga, Svéd, Angol, Német )barátom, akik a keresztnevükön szólítják a szüleiket, mert ott így szokás. A német barátom néha mond mutti-t is, de ott általában csak kissebb korban szólítják a szüleiket anyunak meg apunak, késöbb már a keresztnevükön.Ettől még tisztelik, és szeretik egymást, egyszerűen szerintem csak ez amolyan "felnőttem, és már inkább baráti a viszony".

Lehet hülyén hangzik, de szerintem ettől nem tisztelik kevésbé a szüleiket.

21L

2011. máj. 27. 15:30
 18/23 anonim ***** válasza:

Szerintem illetlen a keresztnevén szólitani.

Vegyük azt,h régen milyen tisztelettel kellett bánni a gyereknek a szülőkkel.Ez a tisztelet máma már sajnos nem nagyon van meg,de azért még h a keresztnevén is szólitjuk az már egy kicsit durva számomra...

2011. máj. 27. 15:30
 19/23 anonim ***** válasza:

Én mindig Anyukázom az anyukámat, de néha poénból, vagy ha nem hallja meg a többszöri anyuzást akkor Évikémnek szólítom. :) Poén, élc, de nekem ez is bensőséged.

És ne feledjük:

"Eh, mi a név? Mit rózsának hívunk,

Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.+

(William Shakespeare)

2011. máj. 27. 15:47
 20/23 anonim válasza:

Régen (még nagyszüleim idejében is) magázták a gyerekek a szüleiket. Akkor hogy kellett volna hívniuk, Kovács úr? Kovácsné asszony? Vagy Béla bácsi, Margit néni?

Anyja, apja csak egy van az embernek, egészen más velük kapcsolat, mint a többi felnőttel. Ezt a bensőséges viszonyt tükrözi, hogy anyának és apának szólítjuk őket, nem a nevükön, mint bárki mást.

Mellesleg olyan jó hallani, hogy "anya". :) Van egy másfél éves kislányom, mindenki más a nevemen szólít, csak neki vagyok "anya". És ez nagyon jó érzés. :)

2011. máj. 27. 16:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!