Jól látom vagy sem? Hosszú, de okos tanácsoknak nagyon örülnék.
Pártatlan válaszokra lenne szükségem!
Van két gyermekem, az egyik él velem. A párommal 5 éve vagyunk együtt, ő is elvált, van egy kislánya. Ő költözött hozzám a kész házba. A ház az én örökségem, a volt férjemmel újítottuk fel, 14 évig dolgoztunk rajta keményen. A volt férjemnek egyharmad rész van a nevén. 1 milliót már kifizettem neki az 5-ből, ami jár neki. A pénzt anyukám adta. A maradékot apránként gyűjtjük, eddig van anyunak(fél millió), én(fél millió) és a párom(fél millió). A párom kicsit többet keres mint én, de nem sokkal. Ebből fizeti a gyerektartást. Most eladjuk a házat, és másikat veszünk abból a pénzből ami marad miután kifizettük a férjem. Van még egy telkem is, az is ér 1 milliót. Kb 11 milliós házat veszünk. Érdekelne ki mennyi részt iratna a barátomra a helyemben. Ha érkeznek válaszok leírom hogy én mit gondoltam és ő mit szeretne. Nem akarok előre befolyásolni senkit. Bocs ha zavaros voltam, de bonyolult az ügy. Kérdésekre szívesen válaszolok.
Én mindenképpen úgy csinálnám, hogy a gyerek(ek) nevére venném a házat, magamat és a páromat meg csak haszonélvezőnek. Nem akarok rossz májú lenni, de mi van akkor, ha a jelenlegi pároddal is szétmentek? Akkor csak a gond lenne az átírással, kifizetéssel.
Végső soron ezt nektek kell eldönteni, ti érzitek azt, hogy mennyire biztos a jövőtök, de én hasonló helyzetben tuti, hogy a gyerekem nevére íratnám.
Egyharmad részt rá és háromnegyed rész rád.
Biztos sok pénze fekszik benne neki is, viszont a ház a te örökséged.
A másik, kifizetném és nem iratnék rá semmit.
Hát ha jól látom, akkor a jelenlegi párod max. fél millával száll bele az egészbe, és ennyi.
Nem íratnám rá a felét semmi esetre sem, mivel az új ház vételára (ha jól értem) a te örökségedből lesz, ő az összespórolt pénzén kívül semmit nem tett bele.
10%-ot íratnék rá, ez már őt meg kell, hogy nyugtassa, jogilag is biztonságban érezheti magát, de ha mégis kenyértörésre kerül a sor, nem állsz ott kisemmizve.
Ha ebbe nem egyezne bele, akkor én inkább visszautasítanám a pénzét, és vennék fel egy kisebb hitelt, és semmit nem íratnék rá.
Vigyázni kell, egy ház nem játék. A legtöbb embernek mása sincs, csak a fedél a feje felett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!