Az unokámra akarom hagyni minden vagyonom, mennyi a köteles rész amit a lányomnak kell fizetnem?
Ha nagykorú, akkor javasolnám az eltartási szerződést. Hogy a szülők ne támadhassák meg, egy ügyvédet fogadnék, aki mintegy "tanúként" vállalja, hogy az unokád eleget tett az eltartási szerződésben foglaltaknak.
Ugyanis ha nagyon pereskedhetnékje van a szülőknek, akár abba is beleköthetnek, hogy az unokádnak heti 5 alkalommal kellett volna főznie rád, de ő csak négyszer főzött.
Mindenképpen egy jó ügyvéddel irassátok meg a megbízási szerződést, mert az ügyvéden megspórolt pénz többszörösét bukhatja az unokád, ha támadható a szerződés!
Kérdezz körbe a lakóhelyeden, hogy ilyen jellegű szerződéssel melyik ügyvéd foglalkozik, mik a tapasztalatok, ha perre került sor, mi lett a kimenetele.
Régebben ingatlanokkal foglalkoztam és a "válóperes ügyvédemben megbízom" jellegű szerződésekből olyan milliós pervesztések lettek, hogy győzték kifizetni. Tehát szakjogász és utána kell nézni, hogy dolgozik, sajnos sok a kókler.
ÁLLLLLLJJJ!!!
Ezt soha nem értettem, aki NEM TUDJA az miért ad tanácsot?
Kérdező:
A köteles rész annak a fele, amit törvényes örökrészként kapna. Ha egyetlen lányod van és senki más, akkor MINDENT ő örökölne, tehát köteles rész címén mindennek a fele őt illetné.( Ha van 100 egységnyi hagyaték, és te mind az unokádra hagyod, a lányod 50-re tarthat igényt)
Amit ingyenesen juttatsz az unokádnak, az ugyanúgy a köteles rész alapjához hozzászámítandó (azaz ahhoz az összeghez, amiből a lányodat ki kell fizetni) mint ha végrendelettel hagynád rá. Tehát, ajándékozás nem megoldás. (Ha a 100 egységed elajándékozod, mondhatnánk azt nincs mit örökölni, viszont a köteles részre jogosult nemcsak a hagyatékból kapja meg a neki járó pénzt, hanem az élők közötti ingyenes juttatásból is!/vannak kivételek de itt nincs jelentősége egyiknek sem/)
Megoldás lehet az öröklési szerződés kötése, vagy tartási szerződés kötése, és ennek fejében ellenértékként az ingatlan átruházása. Mert ezek a köteles rész alapjához nem számítandók hozzá. Amit viszont tudni kell, ez ebben az esetben "kiskapu". Mindkét szerződés tartási jellegű, visszterhes, tehát ellenszolgáltatás jár érte, az unokád köteles cserébe a te gondozásodról, ápolásodról gondoskodni. Ezt csak azért írom, mert, mivel a ti esetetekben nyilvánvaló mi a szerződés célja, így ez egyrészt valamilyen szinten "színlelt szerződés" lesz (ha a másik oldalon tartás nincs), másrészről pedig fedezetelvonó szerződés, ha a lányod jó ügyvédhez fordulna akkor mindkettő érvénytelenségének a megállapítását lehet kérni a bíróságtól.
Ha van még kérdés segíthetek, majdnem végzett jogász vagyok, némileg konyítok a dolgokhoz, nyilván az ügyvédet nem pótolhatom.
Tehát ha az unokámmal eltartási szerződést közünk a lalásra és benne minden ingó vagyonra,tárgyra akkor abból nem jár a köteles rész? De a bankban lévő pénzből igen? A 1,5 M fele?
Mert akkor megkötöm unokámmal az eltartásit a 3 Milliót pedig oda adom neki h abból fizesse ki majd az anyjának a köteles részt ami a banki pénzből jár. Ez így akkor legális?
Kedves Kerdezo!
A legegyszerubb, ha "ajandek" cimen rairatod az unokadra!
Ekkor az erteknek a 10%a kell fizetni az atirasnal, s ebbe belekotni a lanyod nem tud!
TEhat menj be a hivatalba, es irasd a hazat az unokadra, ajandek cimen! Ott mar bovebb felvilagositast is tudnak adni. Az viszont 100 %, hogy ebbe a lanyod nem tud belekotni, sem tenni ellene.
11:28-as
Minek írsz marhaságot???????????
Ajándékozás esetén is jár a köteles rész, csak akkor nem, ha az ajándékozástól számított 15 év után hal meg az ajándékozó!
"Az ingyenesen átruházott ingatlan az esetleges halál esetén - ha az 15 éven belül következik be az ajándékozáshoz viszonyítva - beleszámít a kötelesrész alapjába, és az örökhagyó halálától számított öt évig lehet érvényesíteni.
Tisztelettel dr.
Nem mindig jó a billentyűzetem,és van hogy lemaradnak a betük,sajnos. Meg aztán viszonylag fiatal nagymama vagyok 57 éves,ismerem ezeket a rövidítéseket,az unokám is sokszor tanít hogy mit mivel lehet rövidebben leírni.
mindenképpen keresek ügyvédet,csak gondoltam tájékozodok mik a lehetőségek,ne kelljen semmit nem tudna menni a az ügyvédhez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!