Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Az unokámra akarom hagyni...

Az unokámra akarom hagyni minden vagyonom, mennyi a köteles rész amit a lányomnak kell fizetnem?

Figyelt kérdés
Van egy 10 milliós házam a bankban 1,5 millió ft-om. A lakásban itt ott eldugva kb 3 millió. Mivel erről a 3 millióról senki nem tud,ugy gondoltam ebből kifizetem a köteles rész a lányomnak,csak nem tudom mennyi az. Beteg vagyok,nem sok van vissza,idejében akarok cselekedni és nem akaromh a lányom megtámadja a végrendeletem
2011. máj. 20. 21:44
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
69%
Köteles rész csak végrendelet esetén jár. A fentebbi javaslatok megfelelőbbek.
2011. máj. 20. 21:58
 12/31 anonim ***** válasza:
71%

Megtaláltam a linket, hogy mit mondtak a másik hasonló helyzetben lévőnek.

http://www.gyakorikerdesek.hu/csaladi-kapcsolatok__egyeb-ker..

2011. máj. 20. 21:59
 13/31 anonim ***** válasza:
79%

Nem vagy köteles végrendeletet csinálni. Így nincs is mit megtámadni. Tegyél pénzzé mindent, és add oda már most annak, akinek akarod.

Törvényes örököst csak indokkal lehet kizárni az örökségéből. Ehhez ügyvéd kell, aki végrehajtja a végrendeletet. A 3 milliót se tartogasd otthon. Rakd ba annak a nevére bankba, akinek adni akarod. Valakid csak van, akiben megbízol . A házra köthetsz eltartási, gondozási szerződést az unokáddal. Szerintem mindenképpen beszélj ügyvéddel. Igaz, levesz valamit az összegből, de így odajut a pénzed, ahova szánod.

2011. máj. 20. 22:04
 14/31 anonim ***** válasza:
75%
Öröklési szerződést ajánlom.
2011. máj. 20. 22:06
 15/31 anonim ***** válasza:
75%
Ha az unokád nagykorú, akkor eltartásit!Az kizárja a köteles részt is.
2011. máj. 20. 22:11
 16/31 A kérdező kommentje:
Úgy gondoltam majd az ügyvéd el mondja h mennyi a 10 milliós házamból meg a banki pénzből a köteles rész,és azt majd nála elhelyezem a dugi pénzemből. A maradékot meg már most oda adom az unokámnak. A lakást nem szeretném eladni,mert nem kapok érte annyit amennyit ér,és az unokámnak így legalább nem kell albérletbe élnie. Ez így nem járható?
2011. máj. 20. 22:13
 17/31 anonim ***** válasza:
76%
Ha kiskorú az unoka, akkor mindenféle őt illető ügyletben, a szüleinek kell eljárnia helyette, tehát tudomást szereznek róla, és megtámadhatják pl az ajándékozási szerződést. Végrendeletben érdemes mindent ráíratni, mert ha a nagykorúsága előtt örököl, hivatalból kirendelnek mellé valakit, aki a vagyonát felügyeli nagykorúságáig. Ha a végrendelet alakilag, formailag, és tartalmilag megfelel a követelményeknek, azt a szülők sem támadhatják meg. Illetve megtámadhatják, csak semmi értelme.
2011. máj. 20. 22:14
 18/31 anonim ***** válasza:
31%

A köteles rész akkor is jár ha még most mindent másra iratsz, a megörökölt ingó ingatlan vagyonak X%

(18 millió forintig 11%) és ezt nem neked hanem az örökösnek kell kifizetni a többi örökös felé.

A hagyatékin felmérik az örökséget, a dugi pénzeknek is hivatalból utána néznek (ekkora összegnek nyoma van), majd a bíroság meghatároza az összeget ha az örökös nem tud fizetni elárverezik az ingoságokat, kifizetik a kr-t az örökös mehet a maradékkal. Érdemes átgondolni mert a magyar jog a vérszerinti örökösöket védi.

2011. máj. 20. 22:20
 19/31 A kérdező kommentje:

Ennek a 3 milliónak nem lehet sehol nyoma,mert ezt úgymond a gyomromon spóroltam össze,a fizetésemből és a rokkant nyugdíjamból az évek alatt.

Az unokám nagykorú. Akkor érdemes lenne a köteles rész összegét oda adni az unokámnak hisz azt majd neki kell ugyis kifizetnie?

2011. máj. 20. 22:28
 20/31 anonim ***** válasza:
61%
Nincsen semmilyen köteles rész, ha ELTARTÁSIT SZERZŐDÉST köttök.
2011. máj. 20. 22:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!