Felmondanátok a munkahelyen emiatt? Vagy mi a teendő?
A szüleimnek és a család legjobb barátjának van egy közös vállalkozásuk, hárman a tulajdonosok és az ügyvezető igazgatók. A barátot már születésem óta ismerem, és nagyon közeli jó kapcsolatot ápolunk.
Plázában van a cégnek egy üzlete, és kb. 9 hónapja felmondott egy alkalmazott, mert nem bírta azt, hogy minden héten máshogy dolgozik, hétvégén is kell dolgozni, illetve hogy 11 óra a napi munkaidő. Ekkor a család barátja felajánlotta, hogy jöjjek ide dolgozni, mert akkor végeztem a suliban és épp munkát kerestem. Örültem neki, de a szüleim azt mondták, hogy jól gondoljam meg, mert az alkalmazottak akikkel napi szinten együtt kell majd dolgoznom valószínűleg nem egyenrangú félnek fognak tekinteni, csak a "főnök lányának". Mondtam, hogy 100%-osan fogok teljesíteni, kedves és toleráns leszek, és remélem nem lesz baj. Hát nem így lett. Hiába csinálom jól, hiába vannak jó ötleteim, amivel fejlesztjük a céget, hiába vagyok szimpatikus a vevőknek, ez nem elég, és napról napra egyre jobban fúrnak a kollégák. Minden mondatomat félreértik, csak az ellenséget látják bennem, és mindent túlkombinálnak. Ez egyre élesebben kijön, és már ott tartok, hogy utálom az összes embert, akivel napi szinten együtt dolgozom. Nem értem miért jó nekik ez, de már lassan az idegösszeroppanás kerülget. A szüleim nem szeretnék, hogy elmenjek a cégtől, mert jól dolgozom, jók az eladási arányaim, és így közelebb is kerültünk egymáshoz, és én nem is szeretném cserbenhagyni őket, de nem bírom elviselni a folytonos piszkálódást sem. Egy valaki van, aki szítja a feszültséget, csak az a baj, hogy a másik 3 issza a szavait, mintha szentírás lenne, és ők is gyűlölködnek úgy, hogy nem is tudják mi a helyzet, és meg sem hallgatják az én verziómat. Már megkérdezték a szüleim, hogy kirúgják-e ezt a kolléganőt, de nem mertem azt mondani, hogy igen, hiszen akkor a másik 3-nak tényleg lenne oka utálni, mert a jó barátjukat elküldték miattam. Mindenkit meg nem lehet miattam elküldeni. Teljesen tanácstalan vagyok. Ti mit tennétek?
1 hónapja hasonló szituban voltam, annyi különbséggel, hogy én voltam az "utcai" alkalmazott, nagyon jól dolgoztam, és nem szítottam a vitát, csendben megfigyeltem csak. Mégis kirúgtak a főnök sógora miatt. Hát még mindig nem dolgoztam fel.
Én a helyedben, belemennék a kirúgatásba. Utálnak, és akkor mi van? Te jól dolgozol, és ez a fontos. Nem barátkozni vagytok ott. Legyél kemény, és kíméletlen. De ha továbbra sem hagyják abba, én leülnék velük beszélgetni.
Csatlakozom az előttem szólókhoz.
Te (nagyon helyesen!) megpróbáltál elvonatkoztatni a rokoni kapcsolattól és egyenrangú félként kezelni őket... ők ezt nem tették lehetővé, így marad az, hogy ezentúl igenis te leszel a főnök lánya és ennek megfelelően viselkedsz.
Nem cseszegeted őket, hanem - ahogy írták előttem - tartod a két lépés távolságot és megvalósítod a terveidet, stb.
Persze tényleg nem árt kicsit magadba nézni, hogy biztos nem adtál e okot a dologra.
Ne hogy felmondj.Használd a lehetöséget,oszd ki a kötekedöt lehetöleg mindenki elött.Ha így sem áll helyre a rend kell egy munkáltatói figyelmeztetést adni neki.Ha ezután sem marad nyugodtan ki lehet rugni az illetöt.
Te semmi képpen se hagyd ott a biztos helyed!!!!!
Fonok lanya vagy sem, hivatalosan kell eljarni.
Beirsz egy panasz levelet, amiben leirod, mik tortennek, hogy erzel, stb.
Ezt fonok elolvassa, osszehiv egy ertekezletet, ahol eloadja a problemat. Figyelmezteti a munkasokat, hogy igy a ceg nem fog elorehaladni, nincs erre szukseg, nem turi el, stb..
Negyszemkozt hivatalosan figyelmezteti azt az egy munkast aki a balhet csinalja. Ha tovabb folytatja, Te megint csak irsz levelet, ha kell haromszor egy heten. Harom figyelmeztetes, es akkor jogos a kirugas.
A masik harom lehet hogy megharagszik RAd, de igy kell veluk tudatni, hogy ez nincs tovabb. Majd megszokjak, vagy ok mennek el. Ha uj munkast vesztek fel, Te is legyel ott a felveteli interjuvon.
Most garantáltan le leszek pontozva, de fölvetnék egy olyan szempontot is, ami fölött itt mindenki nagyvonalúan elsiklott.
Olyan munkahelyen, ahol jók a körülmények, megbecsülik a dolgozókat anyagilag és emberileg is, nagyon ritka, hogy bárki fúrni akarna. Még ritkább, hogy a társaság "klikkekre" bomlik. Ennél a cégnél viszont az ember "minden héten máshogy dolgozik, hétvégén is kell dolgozni, illetve 11 óra a napi munkaidő". Fizetésről és egyebekről nem írtál, de megkockáztatom, nem egy nagy öröm nálatok gályázni - hacsak nem a főnök lánya valaki. Így aztán megy a fúrás, mert ha nem is te vagy az oka annak, hogy ők esetleg ott kevésbé találják meg a számításukat, ettől még nem lesz jobb a helyzet.
Vagyis megteheted, hogy elmész onnan, de szerintem kár lenne, ha jól dolgozol, motivált vagy, te is meg a család is jól jártok az ottani munkáddal. Azt is megteheted, hogy kirúgatod a "fúrós" kolléganőt, aztán valószínűleg a másik 3-at is, mert ettól egyáltalán nem fognak jobban szeretni. Még akkor sem, ha formálisan is kineveznek valami kisfőnökké. És persze lehet keresni más alkalmazottakat, de sanszos, hogy ők sem fogják jobban viselni a gályázást, ami egyedül csak a főnök lányának jó (hisz velük ellentétben te nem csak valami akármilyen munkabért kapsz, hanem a cég profitjából is részesülsz, legalább közvetetten).
Szerintem megoldaná a problémát, ha javítanátok a munkakörülményeken. Ha valaki ezután is fúr, el vele. De ahol megbecsülik az embert, ott fúrásban senki nem érdekelt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!