Ma egy átlag magyar családnak mennyi tartaléka van szerintetek?
Átlagban nem igazán van a többségnek. Nekem is csak onnan van, hogy örököltem.
Sztem a többségnek nem tartaléka van, hanem hitele...
Az átlag magyar családnál attól függ, hogy mindketten dolgoznak, és van-e kisgyerek.
Ahol kicsi van, és csak a GYES (vagy segély/munkanélküli) van az anyának, ott örülnek, hogy fedél van a fejük felett, és az is ki tudja, meddig. Kisgyerekkel állást találni se olyan egyszerű, és visszamenni sem mindig lehet.
Ahol mindkét szülő dolgozik, és még viszonylag fiatalok, ott esetleg lehet némi tartalék, de ebből pl. már nem tudják a gyereket taníttatni fizetős szakon, max. 2-3 havi fizetést tudnának pótolni, ha valakit kirúgnak, lebetegszik. Elég egy rossz hűtő, egy nagyobb vihar, ami kárt okoz, egy autószerviz, és oda az egész. Mint tudjuk: mindig közbejön valami, és a baj csőstől jön.
Ahol a gyerekek már nagyobbak, dolgoznak, de még nincs saját családjuk, a szülők is még dolgoznak, és (már) nincs hitel a házon, ott elég jól meg tudnak élni, és tartalék is akad. Ezt általában fel is élik, pl. egy családi nyaralás kompletten elviszi az egészet.
Leginkább nagyobb, vidéki házakban, gazdagabb falvakban, nagy belvárosi lakásokban fordulnak elő ilyen családok, nem túl gyakori, hogy egy 50 nm-es panelban így élnének.
A legritkább az, aki nyaralni is tud, nem éli fel a teljes tartalékát, ha valamit újonnan meg kell venni, és még jut is annyi, hogy félre tudjon tenni rendszeresen. Talán 5-10%.
Ilyen fizetések és munkanélküliségi adatok mellet....
Meg ugye ott az a rengeteg család, ahol csak egy kereső van, vagy egy sem, még lakáshitel, albérlet sem szükséges, hó közepétől csak akkor egyenek a gyerekek, ha suliban vannak.
Engem anyukám nevelt fel babakorom óta egyedül, most lett csak barátja azóta 1 éve. 6 éve váltott munkát, most 75000 nettó a fizetése, előző munkahelyén 60 körül volt. Ráadásul mindig volt hitelünk 15-20ezer ft, most is van még 1 évig pont. Jövőre jár le a 15 éve megkötött életbiztosítás, ami fel kell venni, az 1 millió Ft (3-at ígértek anno :S). Takarékbetétszámlán 1 millió 100ezer Ft van, bankszámlán pedig 500ezer.
Enyi fizetés mellett anyának mégis sikerült összekaparnia ennyi pénzt megtakarításra, bár róla tudni kell, hogy szó szerint mindenen spórolt kicsi koromban. Volt, hogy nem volt étel pár évig otthon, se semmi luxus (tv, gép, játékok, telefon...). Én akkor mamáéknál laktam, anya kapott ételt a munkahelyén. + persze volt családi pótlék, meg utána maszek pénz is (anya orvosi asszisztens), amt sikerült mindig félretenni.
Ez is kevés pénz, de legalább nem a nullán vagyunk minden hónapban.
19L
Nekünk semmi nincs, de én próbálok gyűjteni, van 130 ezrem kb. árvaságiból és kis munkahelyi gyakorlatból raktam össze. Sajnos apám alkesz (sűrűn húztam ki a szószból...), plusz a magam cuccait is abból kell finanszíroznom. Havonta 40-en jön, abból fizetem magamnak anetet, ruhákat, a betegségemre a tisztálkodó cuccokat, telefont (max. 3 ezerrel töltöm), egyéb kis apróságaim.
21/L
"A magyar lakosság negyede 25% egy hónapot sem,
a családok kétharmada 66% mindössze néhány hónapot tudna átvészelni, ha a fő kereső elvesztené a jövedelmét - derül ki a Tárki, a Pioneer és a RSM DTM felméréséből.
A magyar lakosság felének 52% nincs semmilyen megtakarítása, sem pénzintézetnél, sem értéktárgy, vagy készpénz "
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!