Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Mi a teendő akkor, amikor a...

Mi a teendő akkor, amikor a szülői ház már omladozik, egyre többet veszít értékéből és az egyik testvér nem egyezik bele az eladásokba?!

Figyelt kérdés

Évről-évre egyre rosszabb állapotba kerül a ház, lakatlan.

Az édesanya még él de már nagyon idős, és az a testvér gondoskodik róla már 12 éve (ott lakik nála), aki elakarja adni a házat. Hármójuk közül az egyik minden további nélkül beleegyezik, a másik viszont hajthatatlan.

Hogyan lehet jogilag kikerülni/megváltoztatni ezt a helyzetet, hogy a testvér ne álljon útjába az eladásnak?

Várom a válaszokat!

Köszönöm.

2011. máj. 11. 10:19
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
74%
Vegye meg ő a ti részeteket, és legyen vele boldog.
2011. máj. 11. 10:24
 2/15 anonim ***** válasza:
85%
kinek a nevén van?
2011. máj. 11. 10:28
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Közös tulajdon megszüntetése iránt pert kell indítani a bíróságon. Akkor a bíróság fogja meghatározni a becsértéket, meg hogy a vételárból kinek mennyi jár, és bírósági végrehajtó árverezi a házat. Ezt bármelyik tulajdonos, akár egymaga is kérheti, nem kell mindegyiknek beleegyeznie. Viszont sem a pereskedés, sem a végrehajtói árverezés nem olcsó, és a vételárból annyival kevesebb marad.
2011. máj. 11. 10:28
 4/15 anonim ***** válasza:
67%

Nem értem igazán. Kié a ház? Milyen jogon szól bele az adott testvér? Apuka után örökölt része van? (Ez a legvalószínűbb.)

Én mindenképpen konzultálnék ügyvéddel, rászánnám azt a pénzt, hiszen itt nagyon sok pénzről van szó, és fontos is, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást. Az adott testvér például fizet bármilyen terhet, ami a házzal kapcsolatos? Nem lehetne kiadni inkább a házat? Tudtommal van olyan lehetőség is, hogy ha nem akarja eladni, míg a többiek igen, akkor köteles Ő megvenni a többiek részét. (Amit úgy old meg, ahogyan akar.)

2011. máj. 11. 10:34
 5/15 A kérdező kommentje:

A gond, hogy most újra költeni kéne rá (mint ezelőtt 6-8 évvel) de a ház állapota már a kisebb felújítást sem tolerálja, csak a nagyobb segítene rajta de egymaga a testvér már nem vállalja.

Ő végeztet minden munkát a ház körül (fűnyírás, ároktisztítás stb.) minden évben, a másik testvér füle botját sem mozdítja. A harmadik testvér pedig külföldön él de mint mondtam, vele nincs gond.

Az édesapa már nem él, az anyai rész maradt, és az apai rész van elosztva a testvérek között arányosan.

Bírósági ügyletekbe nem bonyolódnának éppen azért, mert még több kiadást már nem akarnak vállalni "fölöslegesen".

Mi a teendő?!

2011. máj. 11. 10:44
 6/15 anonim ***** válasza:
21%
Én megértem. Én már most tudom hogy nem fogom engedni eladni azt a házat ahol felnőttem.
2011. máj. 11. 10:52
 7/15 A kérdező kommentje:

A válasz írója 63%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: ma 10:52

És miért nem?

Akkor sem, ha most ér pl. 15 milliót (és meg is vennék annyiért) de 5 év múlva csak 5-öt (amikor már nem kell senkinek)?!

Egy idő után beleunnál, hogy mindig csak csinálni kell rajta valamit de az értéke meg csak folyamatosan csökken az állapota miatt.

2011. máj. 11. 10:56
 8/15 anonim ***** válasza:

Nálunk is hasonló a helyzet: az anyai nagyszüleim már meghaltak, a ház folyamatosan csak romlik, de a nagybátyám nem akarja eladni, mert "szülői házat nem lehet venni". De semmit nem tesz azért, hogy esetleg lakhatóvá váljék a ház, és odaköltözzön. Inkább hagyja romlani. Nekünk még nincs szükség az örökségre, de biztos, hogy tesóm csak akkor tud belevágni saját lakás vásárlásába, ha legalább onnan megkapja az örökséget (apai nagyszülők sem élnek, de ott más a helyzet).

Próbáltak már beszélni nagybátyámmal, nem vezetett eredményre. De ha bírósági ügyet nem akartok/akarunk, akkor valahogy esetleg lehetne az érzelmeire hatni, hátha... Vagy költözzön oda, és fizessen ki titeket a jelenlegi otthona eladásából.

2011. máj. 11. 11:21
 9/15 anonim ***** válasza:
Nem értelek, kedves kérdező! Azt mondod, a harmadik testvér hajthatatlan, jogi megoldás kell. Aztán meg azt, hogy nincs kedvetek/pénzetek ügyvédre, bíróságra. Innentől bizony patthelyzet van, hisz a harmadik testvér nincs kényszerítve, hogy meggondolja magát, akkor miért tenné (persze ezt ti tudjátok)? Arra kényszeríteni nem lehet, hogy megvegye a részeteket, ha nem akarja, ez semmilyen jogszabályban nincs. Szóval a helyzet most úgy áll, hogy vagy ráköltesz a házra egy nagyobb összeget (amit a testvértől jó eséllyel sosem kapsz vissza, de a tulajdonrész továbbra is az övé), vagy összedől az egész, és nincs vele több költség, meg gond. :(
2011. máj. 11. 11:34
 10/15 A kérdező kommentje:

Nem látok megoldást erre a helyzetre egyszerűen.

Odaköltözni nem fog, mert külön családja van, ráadásul a ház állapota sem engedi a lakhatást.

Persze, az ember ráköltene valamennyit (jogi úton) de nem annyit, hogy ne érje meg.

A lelkére nem lehet hatni, úgyhogy passz.

Köszönöm a válaszokat.

2011. máj. 11. 12:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!