Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Elmondanátok? (Hosszú, de...

Elmondanátok? (Hosszú, de fontos! )

Figyelt kérdés

Egyszer voltam au pair 1 évig külföldön, ahol az egyik családot 3 hónap után otthagytam, mert nem tartották magukat a megbeszéltekhez, kihasználtak stb., szóval nem jött be. Ezután átmentem a szomszédos országba, mert ott találtam hirtelenjében családot (1 hetet kaptam..), ahol viszont nagyon jó 10 hónapot töltöttem.

Azóta itthon voltam, most gondolkozom azon, hogy újra nekivágok, mert életem legjobb éve volt. Az egyik érdeklődő család ugyanabban az (elég kicsi) országban lakik, ahol kezdtem, ahol rossz tapasztalatom volt (az országot viszont nagyon megszerettem, azért is keresgéltem ott (is) az új családot. Elmondjam a családnak, hogy már laktam abban az országban, és hogy miért lett vége a "pályafutásomnak", miért kellett másik országba költöznöm közben?

Szerintem nem kéne eltitkolnom, hogy ismerem már az országot (akkora, mint egy magyarországi megye, nem volt nehéz kiismerni..), viszont akkor el kell mondanom, hogy konfliktusom volt az első családdal. Én akkor ellenük erélyesen felléptem, nem hagytam magam kihasználni, és én döntöttem távozás mellett - nem akarom, hogy ez a család attól tartson, hogy esetleg őket is otthagyom (pedig megtenném, ha ők is kihasználnának és átvernének).

Vagy megértik? Ti mit tennétek? Félek, hogy elkérik majd a régi család elérhetőségét, és nem tudom, ők hogyan állítanák be a dolgot.

Egyébként a másik régi családomtól (akiknek beváltam :)) kapok rendes referenciát.

Ti mennyire lennétek őszinték ebben a helyzetben?

2011. ápr. 27. 23:52
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Először azt akartam írni, hogy ne mondd el.

De megváltoztattam a gondolatom.

Méghozza a hozzátartás végett. Ha elmondod az igazat (benne van a pakliban mit és kinek hisznek, ha utánajárnak ezt te eldöntöd, és tanulsz belőle legfeljebb ), annyit viszont megtudhatnak, hogy te is elvárod, hogy tartsák a megbeszélteket, és nem viccelsz. Erre jó lenne. Ha ilyen kell nekik, akkor neked hisznek, és befogadnak és értékelik ezt az értékedet is. Ha nem, akkor legfeljebb máskor nem adod ki magad. Sose tudni mennyire összetartóak ott az emberek, alapból mennyire hisznek bíznak idegenben, vagy inkább a magukét tartják úgymond testvérnek csak azért mert egy kis ország.

Adj egy esélyt az őszinteségnek, aztán majd látod. Sajnos a nagy életben sokszor nem válik be szomorúan kellett megállapítsam, de nem esélytelen !

2011. ápr. 28. 00:17
 12/21 anonim ***** válasza:

Szerintem ez olyan, mint bármi más álláskeresésénél: lehet, hogy rákérdeznek, de nem szokás/érdemes a régi problémákat és sérelmeket emlegetni.

Akinek voltak már előző munkahelyei, tudja, miért jött el, vagy küldték el, az új munkaadó kérdezhet is ezekről (engem nem nagyon faggattak még), de furcsa lenne, ha én kezdeném el részletezni, hogy jajj milyen gáz volt az előző főnököm, meg milyen problémák voltak.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy elhallgatnám az előző munkahelyeket, az önéletrajzomba is beírom. Hazudni felesleges.

2011. ápr. 28. 00:50
 13/21 A kérdező kommentje:

Na igen. Lehet, hogy nem kéne csak úgy "eléjük tolnom" a szitut. Most tartunk ott, hogy megkértek, meséljek magamról, ebbe muszáj beleírnom a korábbi tapasztalataimat, ezért nehéz, hogy ezt is beleírjam-e. De ha most nem írom, hanem később derül ki, akkor joggal gondolhatják, hogy nem vagyok őszinte.

Alszom rá egyet.:)

2011. ápr. 28. 01:05
 14/21 anonim ***** válasza:
Én egyáltalán nem vagyok járatos ebben a dologban, de józan "paraszti" eszem azt diktálja, hogy nyugodtan lehetsz őszinte, nyugodtan menj akár ugyanabba az országba újra, ahol a csalódás ért, hiszen nem minden ember, nem minden család egyforma. Te véletlenül kifogtál egy ellenszenves inkorrekt társaságot. De általánosítás lenne azt hinni, hogy mindenki olyan. Ezt, ha elég felvilágosult a családod, akkor ők is felfogják. Az új családba, ahová mész, megemlítheted, hogy van helyismereted, de referenciát és ajánlólevelet csak onnan kérj, ahol minden oké volt.
2011. ápr. 28. 06:34
 15/21 anonim ***** válasza:
En elmondtam az uj csaladomnak, akik ugyanebben az orszagban vannak, a ket csalad között majdnem 2 ev szünet volt. Megertettek, 15 honapja itt vagyok. De ugyanez a "cseled" erzes nekem is meg van. Kedvesek velem, szeretnek, dazert csak en csinalok meg olyasmiket, amiket ök utalnak :) (es en is :) )
2011. ápr. 28. 07:05
 16/21 anonim ***** válasza:

"Lehet, hogy nem kéne csak úgy "eléjük tolnom" a szitut."

én írtam az állásinterjú példát.

Írd, hogy voltál ott, csak ne kezd el részletezgetni, hogyjajj de ilyen olyan nagy problémák voltak, nem kell se minősítened az akkori helyzetet, se védekezned.

Ha elkezdenek még jobban érdeklődni, akkor természetesen írj róla, de ne legyél túl negatív.

2011. ápr. 28. 07:53
 17/21 anonim ***** válasza:
En irtam, hogy en elmondtam. Teljes mertekben egyetertek azzal, hogy nem kell reszletezni. Rafognak kerdezni, de ha nagyon belemesz, az nem vet rad jo fenyt, mert hogy beszelsz mas emberekröl blabla. Nalam az volt az elözö csaladnal, hogy gyakorlatilag az anyjuk lettem a gyerekeknek, ejszaka en keltem hozzajuk, a kislany mar engem hivott mamanak. En meg itt elmondtam, hogy fontosnak tartom a szerepeket, hogy en "csak" au pair vagyok, mivel en ugyis el fogok idövel menni, nm akarom, hogy atforduljanak a szerepek, van mama, van papa, es van au pair es en fontosnak tartom, hogy ugyanugy a mama legyen a legfontosabb. Ez tök jol esett igy nekik,fel sem hivtak az elözö csaladot. Nem mondtam roluk rosszakat sem, hogy ilyen szemetek voltak, olyan szemetek voltak (pedig volt egy-ket durva huzasuk, most erre nem ternek ki). Te pl megmondhatod, hogy ez es ez, es ez volt a megbeszelve, hogy ezek lesznek a dolgaid es mindig, mikor picivel többet adtal, akkor az termeszetesse valt (ez szerintem tipikus au pair problema :) tehat pl nem doglod, hogy kividd a szemetet, de megteszed, mert nem nagy dolog, na probald meg jövö heten nem kivinni, ez egy egyszerü pelda, nyilvan ennel sokkal nagyobb dolgokrol is szo van) es, hogy nem tudtal egy hatart meghuzni, ami meg belefer es, ami mar nem. Igy nem a csaladrol mondasz rosszat, de tudjak, hogy nem vehetnek hülyere, mert mar van rossz tapasztalatod, ezert csak azokat fogod megcsinalni, amit megbeszeltek. Bocs, ha ertelmetlen lett, de nincs idöm atolvasni :)
2011. ápr. 28. 08:27
 18/21 anonim ***** válasza:
Én vagyok az, aki kérte hogy mesélj erről egy kicsit! köszi! :) Amúgy még annyit, hogy ugye mondtam, hogy tervezem, hogy megyek. És már eldöntöttem, hogy a bemutatkozásba beleírom, hogy csakis azt a munkát vagyok hajlandó csinálni ami kell egy au-pairnek, semmi többet. És én egy ilyen lehetőségnek még örülnék is amiben te most benne vagy. Mármint így, hogy történt veled ez a rossz eset és elmondod, akkor tényleg megtudod, hogy aupair kell-e a családnak vagy cseléd. Így te is jobban jársz.
2011. ápr. 28. 08:59
 19/21 anonim ***** válasza:
Utolso: hova akarsz menni? Mert az USA-ben eleg jol le vannak szabalyozva ezek a dolgok, hogy mit szabad es mit nem, de pl Angeliaban es Nemetorszagban olyan 60-40 % a munka, hazvezetes-gyerekek aranyaban.. Csak olyan csaladot keress akkor, ahol van külön bejaronö. Nekem pl ilyen van, igy kb 20-80 % az aranyom, nekem kell vasalni, de csak a gyerekre, meg a jatszoszobat en takaritom, a szobakban rendet tartok, de ennyi, föznö,, felmosnom, porszivoznom, ilyesmit, semmit nem kell. Angliaban pl rendszeres az ablakmosas (több ismerösöm van ott kint), fürdöszoba takaritas, meg ilyenek. Tuti nem csinalnam. Elöre allapodj meg rola, mert mondjuk az altalanos rend fenntartasa szerintem teljesmertekben elvarhato, de a sütö kitisztitasa nem :) Abszolut rajtad mulik. En majdnem mentem Angliaban egy csaladhoz, akik olyan takaritasitervet irtak, hogy csak pislogtam, aztan megmondtam, hogy apa ingjeit nem fogom kivasalni, ahogy a WC-t sem kitisztitani. Gond nelkül belementek. Minden csak megegyezes kerdese. Elvegre felnött emberekröl van szo.
2011. ápr. 28. 10:27
 20/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm, nagyon jókat írtatok!
2011. ápr. 28. 11:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!