Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért pontoznak le mindig, ha...

Miért pontoznak le mindig, ha azt tanácsolom egy nőnek, hogy ossza meg férjével a házimunkát? Maguk a nők is ellenzik ezt? Miért?

Figyelt kérdés

Miért van az, hogy sokszor még maguk a nők is, akkor is, ha ugyanannyit dolgoznak a munkahelyükön, ragaszkodnak a számukra hátrányos hagyományos női-férfi szereposztáshoz?

A legtöbb mai magyar családban még mindig a nő végzi a házimunka, gyermeknevelés szinte egészét, akkor is, ha semmivel sem dolgozik munkahelyén kevesebbet, mint a férje. Itt is bújtatottan, de sok panasz érkezik erre, pl. "én a konyhában rostokolok, ő meg csak számítógépezik" stb.

Miért van ez? Ragaszkodás a hagyományos mintákhoz? Félelem, hogy a férj elhagyja, ha elmosogattat vele? - Férfiak szerint reális ez a félelem?

Huszonéves vagyok, angoltanár, és egy felnőtt csoportban a 40-50 közötti nők nem tudták megmondani, milyen könyvet olvastak utoljára, kérdeztem, miért van ez, mert nincs idejük. Mitől nincs idejük, persze a házimunkától, ami egyedül az ő nyakukba szakad, pedig ők is dolgoznak. Nagyot nevettek - ám kissé keserűen - azon a lediktált példamondaton, hogy "anyukám tévét néz, apukám pedig a konyhában főzi a vacsorát"

2009. márc. 5. 21:26
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
91%

A gond az, hogy a nők többsége szeret mártír lenni. Utána meg lehet ugye panaszkodni......

Én férfi vagyok és a feleségemmel mindent együtt csinálunk, nem számolgatjuk ki mit csinál. Ha kell elmegyek piacra, bevásárlok, takarítok, főzök, mosogatok.

Tök logikus nem? Egymásra több időnk jut.

2009. márc. 6. 15:28
 22/29 anonim ***** válasza:
89%
úgy látszik a begyöpösödött fehérnép nem bírja, ha a párja is részt vesz a háztartásban. esetleg savanyú a szőlő. hát ez van, sajnálom. nos, akkor további boldogtalan, picsogós, unalmas rabszolgaéletet :)
2009. márc. 6. 15:29
 23/29 anonim ***** válasza:
89%

En lassan 3 eve elek egyutt a baratommal es en is ugy gondolom,h igenis segitsen bele, en is igy alltam hozza a dolgokhoz mar a kezdetben. Egyedul a mosas az, amit en csinalok, mert o nem tud `szepen` mosni.(ugy ertem,h nem lesz eleg feher,vagy nem eleg illatos). Bar neha jobb lenne,ha fozni se fozne, mert szegeny ossze-vissza fuszerez :D

En mindig azt mondom,h mivel en is dolgzo ember vagyok, nem tart el senki, ezert egyenlo eselyekkel jatszunk es megosztjuk a jot is rosszat is.

A szomszedainknal mindent ( ertsd: MINDENT ) a lany csinal( dolgozik,takarit,mos,foz...), a pasija egy lusta dog, rossz nezni, ha eszik a srac, akkor csak lerakja a mosogato melle a koszos edenyeket es ennyi.Legszivesebben pofan vagnam, mikor latom!

2009. márc. 6. 16:44
 24/29 A kérdező kommentje:
Na, na, 15.29, én nem azért vetettem fel ezt a kérdést, hogy a nők egymást ócsárolják (vagy ami még rosszabb, a férfiak a nőket), hanem hogy beszélgessünk, hogyan lehetne ezt a problémát megoldani! Ha valaki azt állítja, ezt "nem érzi problémának", az bizonyos társadalmi normák internalizálására utal, ám nem azt jelenti, hogy ezért (csak) az illető a hibás.
2009. márc. 6. 16:54
 25/29 anonim ***** válasza:
90%
A szüleim 26 éves házasok, hát ahhoz, hogy a házasságuk megromlott, hozzájárult az is, hogy apám sokszor a lábát lógatja, és anyutól vár mindent. Ezekből is rengeteg a veszekedés. Anyu tanítónő, apám nem becsüli, anyu sokszor egész nap reggeltől estig bent van a suliban, aki ismer pedagógust, vagy maga is az, tudja, hogy milyen. Nem áll le ott a munka, hogy kilép az iskolából, készülni kell a következő napra, javítani dolgozatokat, vagy éppen összeállítani, tervezni egy kirándulást, szöveges értékelést írni, vagy bármi... és ezeket nem a suliban végzik. Anyu nagyon sokszor úgy jön haza, mint a mosott xar, és ha egy ilyen nap után még rá marad minden házimunka is, hát nem csoda, ha felkapja a vizet. Akik fiatalon állítják azt, hogy mindent megcsinálnak, napi x óra munka után a munkahelyen, és a férjüktől nem várják, hogy segítsen be, és nem is szokott, gondoljanak előre 20-25 évet, hogy akkor is így fogják-e gondolni. Képzeljék el magukat ennyi év után. Anyu hivatásból ment erre a pályára, 25 éve tanítónő, most fáradt bele.
2009. márc. 6. 17:52
 26/29 anonim ***** válasza:
100%

Szia!9 éve élek együtt a párommal,és bizony anyuci pici fia volt.De az évek alatt "átformáltam" őt.Most már férj és családapa,akinek szintén ugyanúgy van dolga a gyermekünkkel,mint a háztartással.Az utolsó könyv amit olvastam 1 hete:Eleanor H.Porter:Az élet játéka.

Szívesen besegít bármiben és én ugyanúgy levágom a füvet ha úgy adódik.Nálunk egyenjogúság van.Most,hogy ismét várandós vagyok fokozottabban besegít.Figyelmes és segítőkész.De hangsúlyozom:Nem volt ez mindig így!Minden jót nektek!

2009. márc. 7. 11:13
 27/29 anonim ***** válasza:
67%
Én szívesen megosztanám a párommal a házimunkát, de ő ritka lusta fajta, így ha végzünk a munkával, utána anyucira (rám) még vár a "női munka", de ha arról van szó, én nyírom a füvet, barkácsolok, javítom a gépeket és egyebek. De azt hiszem, ezek után nem is hagynám neki, hogy bármihez is nyúljon, úgyis elrontja. Két hímneművel élek, de férfi az nincs a háznál (vagyis azt a szerepet is én játszom). :)
2009. márc. 9. 12:48
 28/29 anonim ***** válasza:
83%

Nálunk is Anyu csinál mindent, nevelőapám meg fekszik vagy gépezik. Ugyanott dolgoznak, Anyu a főnök, sokkal többet keres. Heti kétszer jár angolra is, leckéje is van, itthon is szokott dolgozni, meg főz, takarít.

Valószínűleg nála azért van így, mert a nagypapám egy szemét. Ő meg szegény nagyit dolgoztatta agyon. Hogy neki vágják le a kenyérhéjat meg miegymás.

Szerintem ebben a felnőttek a hibásak. A húgom pl. jó öblöseket szeret büfögni, és mindig rászólt valaki, hogy "Így hogy szerzel majd férjet?". A lányokba kiskorukba belenevelik, hogy csak akkor vagy valaki, ha van melletted egy férfi. Az tök mindegy, hogy ő a világ legnagyobb parasztja, férfi. A nők annyira félnek egyedül maradni, hogy inkább beérik az inkompetens, tehetetlen nyomikkal. A teremtés koronája, és egy tányért nem tud elmosni?

A női-férfi munka is csak mítosz. Én is lapátoltam már havat, gereblyéztem leveleket, festettem ki a szobámat. Nem nagy cucc, csak a pasik fújják fel.

2009. márc. 9. 15:08
 29/29 anonim ***** válasza:
87%

Sziasztok!

Velem pont a hétvégén történt egy olyan eset, ami a témával kapcsolatos. 7 éve vagyunk együtt a párommal, de még nem költöztünk össze, mert egyetemre járunk mind2en és külön városban. Hétvégén az anyja vendégek előtt kijelentette, hogy 'hát igen, az ilyen pedáns asszonyok (mint amilyen ő!!!) fiai elkerülhetetlenül olyanok lesznek negyven éves korukra, hogy agyon szekálják a feleségüket mert nincs rend otthon (ezzel rám célzott, mert szerinte nálam/nálunk nincs).' Az anyósom nem először jelentette már ki vendégek vagy idegenek előtt, hogy milyen koszosnak tart. Persze nem nyíltan, örökké csak célozgat. A párom nem ért ezzel egyet, mégsem szól neki. Pedig én az egyetem mellett vezetem az otthoni háztartást, főzök, mosok takarítok az öcsémre, mert hiába veszi ki a részét hétközben a munkából, egyedül nem bír vele. És a tanulás mellett dolgozom is heti 3*8 órát egy gyárban, mert hiába tanulok jól, kevés az ösztöndíjam. Ezzel nem magamat akarom fényezni, csak azt szeretném megvilágítani, hogy sokszor az anyós miatt is olyan nyomás nehezedik az emberre, hogy úgy érzi meg kell csinálnia ezeket a dolgokat. Tudom, hogy hülyeség, de nem olyan könnyű ez alól kibújni. (Jah és a legjobb, hogy úgy teszi ezeket a kijelentéseket, hogy a páromat a nagyapja nevelte fel, mert ő bulizni járt a barátnőivel és most pedig kb. 10 éve nem dolgozik csak otthon van.)

2009. márc. 10. 16:57
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!