Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért pontoznak le mindig, ha...

Miért pontoznak le mindig, ha azt tanácsolom egy nőnek, hogy ossza meg férjével a házimunkát? Maguk a nők is ellenzik ezt? Miért?

Figyelt kérdés

Miért van az, hogy sokszor még maguk a nők is, akkor is, ha ugyanannyit dolgoznak a munkahelyükön, ragaszkodnak a számukra hátrányos hagyományos női-férfi szereposztáshoz?

A legtöbb mai magyar családban még mindig a nő végzi a házimunka, gyermeknevelés szinte egészét, akkor is, ha semmivel sem dolgozik munkahelyén kevesebbet, mint a férje. Itt is bújtatottan, de sok panasz érkezik erre, pl. "én a konyhában rostokolok, ő meg csak számítógépezik" stb.

Miért van ez? Ragaszkodás a hagyományos mintákhoz? Félelem, hogy a férj elhagyja, ha elmosogattat vele? - Férfiak szerint reális ez a félelem?

Huszonéves vagyok, angoltanár, és egy felnőtt csoportban a 40-50 közötti nők nem tudták megmondani, milyen könyvet olvastak utoljára, kérdeztem, miért van ez, mert nincs idejük. Mitől nincs idejük, persze a házimunkától, ami egyedül az ő nyakukba szakad, pedig ők is dolgoznak. Nagyot nevettek - ám kissé keserűen - azon a lediktált példamondaton, hogy "anyukám tévét néz, apukám pedig a konyhában főzi a vacsorát"

2009. márc. 5. 21:26
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
90%
Amíg ott tartunk, hogy a nők egy nagy részének az a meghunyászkodó hozzáállása van,hogy a háztartás női munka ( akár csak azért is, mert cserébe eltartják őket...habár a utolsó hozzászólónak kiváltsága van, hogy eltartják, én ezt nem viseltem még akkor sem jól, amikor gyeden voltam, pedig volt ekkor ugye saját bevételem...de valljuk be, ő a kisebbséghez tartozik, mert a nők jó része 8-10 óra munka+ 1-2-3-4-5 óra utazás mellett csinálják sokszor ugyanezt, sőt mellete még gyerekeznek is a berögzött a nő az alantas asszonyállat szolga, aki a felsőbbrendű férfit szolgálja és kihordja, szüli, gondozza gyerekeit és teljesít az ágyba elv miatt)ez nem fog változni.
2009. márc. 6. 03:26
 12/29 anonim válasza:
91%
Szerintem mint ez a nő, aki el van tartva, akkor persze h elvárható tőle h legalább otthon csináljon valamit. De azok akik ugyanannyit dolgoznak, mint a férjük, miért kéne még utána mindent nekik csinálni otthon is? Én nem tudom ki pontozza ezt le. Szerintem egy rendes férfi, aki szereti is a feleségét, barátnőjét, nem hagyja, hogy mindent az csináljon.
2009. márc. 6. 03:54
 13/29 anonim ***** válasza:
92%
Egész életemben azt láttam, hogy anyu csinál otthon mindent. Reggelente még apu ruháit is kikészítette, amíg ő zuhanyzott. Megfogadtam, hogy én sose fogok így élni. Nálunk a munkamegosztás úgy van, hogy főzés (amit imádok), mosás, teregetés vasalás, gyerek iskolai teendői, kutyák az én dolgom. Viszont a férjem takarít és mosogat. Sose volot ebből probléma, minden csak bevezetés kérdése.
2009. márc. 6. 10:11
 14/29 anonim ***** válasza:
71%
Nálunk is természetes, hogy én, a nő vezetem a háztartást. De ha a párom látja, hogy nem érzem jól magam, vagy fáradt vagyok, szó nélkül besegít. Porszívózik, elmosogat, kiterít. Mondjuk ő élt egyedül régebben, amikor csak magára számíthatott, nem okozott neki problémát. Egy működő kapcsolatban meg lehet beszélni, hogy ki mit csináljon, de jobb, ha egy nő teszi otthonná a lakást. Igen, én a hagyományos szereposztás híve vagyok, pedig 6 hós a gyerek és dolgozom mellette, mert kell a pénz, apa meg túlórázik.Tudtam mit vállalok, és vállaltam. Egyszer remélem eljön az idő, amikor nem kell túlóráznunk és többet lehetünk együtt. Vagy, amikor tévét nézünk együtt úgy, hogy én közben nem vasalok. :)
2009. márc. 6. 11:41
 15/29 anonim ***** válasza:
88%
Hát nálunk nem természetes, hogy én a nő vagyok a házicseléd.
2009. márc. 6. 12:10
 16/29 anonim ***** válasza:
84%
Látod, ezt a nők csinálják ám maguknak. Ki ezért, ki azért. A régmúltból hozott elvárásoknak megfelelés miatt. Vagy, mert ettől érzik valakinek magukat. Vagy mert el akarják kényeztetni a férjüket és így tudattalanul függjenek egymástól. Vagy mert nem mernek szembeszállni a hagyományokkal vagy a férjükkel. Az a leggázabb, amikor ezt nem is látják. Bár,ha élvezik azt, hogy gálya után még kezdődik az otthoni robot, úgy hogy a férfi vagy be se segít vagy csak akkor, amikor kedve szottyan,akkor az a jobbik eset, mert nem fáj nekik és kevésbbé fárasztó. De, majd ha egyszer kinyílik minden nő, akkor nem lesz természetes, hogy a nő dolgozzon jóformán csak otthon, míg a teremtés koronája kedve szerint cselekszik és ha esetleg arrébb tesz egy fogpiszkálót hálát kell zengeni neki..Gondolom a pasik se szeretek koszba, mocsokba élni és gányos ruhákba járni....csak tudnám ki szoktatta rá őket, hogy elhiszik, hogy ők bénák ezeket megcsinálni és van egy csicska, aki vidáman mosolyogva alájuktolja ezeket és ennél mi sem természetesebb....miért is? azért mert a kromoszómánk nem egyforma?
2009. márc. 6. 12:27
 17/29 anonim ***** válasza:
88%

Igen, a fentiekben említett problémát én is tapasztalom, szerencsére nem a páromon. Apósoméknál lakunk és négy főre való házimunkát végzünk hárman, apósom nem hajlandó még a boltba sem elmenni. Engem ez nagyon bosszant, és már költözőok. Szerencsére a párom szorgalmas és kiveszi a részét a házimunkából, amit köszönettel el is fogadok.

Valószínűleg még sok családban él a hagyomány, hogy a nő dolga a főzés, mosás és gyereknevelés, csakhogy mostanra már kibővült ez a munkával, de a férfiak szerepköre mereven maradt a régi. Ez ellen elsősorban a nők tehetnek valamit, hiszen a hagyomány híveit valló férfiaknak ez rendkívül kényelmes megoldás. És persze a "modern férfiaknak" biztatni kell maradibb társaikat! :D:D

2009. márc. 6. 12:28
 18/29 anonim ***** válasza:
90%

Nálunk nagyon rendes a párom. Nagyjából úgy van "beosztva", hogy én főzök, ő mosogat (ezt ő ajánlotta fel). Főzésben is segít, krumplit pucol vagy répát vagy amit kell. Olyan is volt, hogy én főztem ő porszívózott. Vagy én porszívóztam, ő felmosott, vagy kirázta a szőnyeget.

Együtt teregetünk. (volt, hogy épp veszekedtünk, de lejárt a mosás, ő meg szó nélkül odajött, teregettünk, majd vitáztunk tovább) :))

Olvasás: mindketten imádunk olvasni, nála mindig van 2-3 könyv, aztán váltogatja. Én is otthon éppen 3 félét olvasok, van egy a wc mellett :), és a hálóban a többi.

2009. márc. 6. 14:00
 19/29 anonim ***** válasza:
79%

14:00-os vagyok, most olvastam el a hozzászólások nagy részét. Mi a füvet is együtt nyírjuk, felváltva, bár én jobban szeretem. Addig ő gereblyéz.

Akármikor odaállok a tűzhely elé, megkérdi mit segíthet, ha nem kell semmit, leül olvasni vagy gépezni. De van, hogy megkérem, hogy maradjon ott és beszélgessünk.

amúgy 31 éves vagyok és leányzó

2009. márc. 6. 14:04
 20/29 A kérdező kommentje:

Örülök, hogy sokan megcáfoltátok az észrevételeimet!

Első válaszadó: sajnos messze lakom Tőletek! :)

Egyedülálló anyuka: egy idős hölgy egyszer azt mondta nekem, ő olyan fiúkat nevelt, akiknek természetes volt a házimunka. "Vigyázz, el ne rontsd!" – adta útravalóul 2 menyének. :)

23.30–as: volt már példa az életemben rövid együttélésre, méghozzá olyan sráccal, akit nemigen fogott be az anyukája, de megosztottuk a teendőket. Ezt hasonlóan képzelem el akkor is, ha kétgyermekes anyuka leszek. Ha igazad lesz és nem így lesz, nem leszek boldog ember, az biztos.

"A hazimunkaban pedig nagyon engedékeny, ram hagyja, akkor csinálom, amikor akarom, nem szol erte. Szerencse." – ezt nem egészen értem. Annak "kell" örülni, hogy azon felül hogy Te végzel mindent, milyen jó, hogy nem szabja meg, mikor, és nem szól bele, nem kritizál? Talán legyen már alapvető, hogy a pasi legalább hálás, ha egy nő mindent elvégez rá... (Bár egyre több férfitól hallom, hogy nem akarják úgy kizsákmányolni a barátnőjüket, ahogy az apjuk az anyjukat.)

Egy ismerősöm 3 gyermekes dolgozó anyuka. Egy reggel a (most már csak ex) férje olyan utálatos volt, hogy lefényképezte a kupit a konyhában, ahelyett, hogy elpakolta volna egyszer ő maga...

23.45, 03.26, 12.27: sajnálom, hogy volt, aki lepontozott Benneteket, én minden szavatokkal egyetértek.

02. 44: azzal is egyetértek, hogy ha valakit eltart a férje, teljesen jogos, hogy akkor a házimunkát ő megcsinálja. Ez így jó lehet, ha a nőnek nincsenek különösebb szakmai ambíciói, és ha jó a kapcsolat, de szerintem fennáll az alá-fölérendeltségi viszony veszélye.

Ugyanis, írja Simone de Beauvoir 1949-ben a Második nem c. könyvében: Vesszenek csak össze! Az első, amit a férj a nő fejéhez vág: "Nélkülem éhenhalnál!" – még ha amúgy azt is mondja, hogy felesége házimunkája épp annyit ér, mint az övé – csak persze ő nem csinálná semmi pénzért...

Utolsó kérdésem: ha úgy fogalmaz valaki, hogy "milyen jó, a férjem _besegít_", akkor az nem azt foglalja magában, hogy 1. azért ez a nő feladata, 2. ez extra szívesség a férfi részéről???

Ha van kedvetek, írjatok még kommenteket!

2009. márc. 6. 14:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!