Miért pontoznak le mindig, ha azt tanácsolom egy nőnek, hogy ossza meg férjével a házimunkát? Maguk a nők is ellenzik ezt? Miért?
Miért van az, hogy sokszor még maguk a nők is, akkor is, ha ugyanannyit dolgoznak a munkahelyükön, ragaszkodnak a számukra hátrányos hagyományos női-férfi szereposztáshoz?
A legtöbb mai magyar családban még mindig a nő végzi a házimunka, gyermeknevelés szinte egészét, akkor is, ha semmivel sem dolgozik munkahelyén kevesebbet, mint a férje. Itt is bújtatottan, de sok panasz érkezik erre, pl. "én a konyhában rostokolok, ő meg csak számítógépezik" stb.
Miért van ez? Ragaszkodás a hagyományos mintákhoz? Félelem, hogy a férj elhagyja, ha elmosogattat vele? - Férfiak szerint reális ez a félelem?
Huszonéves vagyok, angoltanár, és egy felnőtt csoportban a 40-50 közötti nők nem tudták megmondani, milyen könyvet olvastak utoljára, kérdeztem, miért van ez, mert nincs idejük. Mitől nincs idejük, persze a házimunkától, ami egyedül az ő nyakukba szakad, pedig ők is dolgoznak. Nagyot nevettek - ám kissé keserűen - azon a lediktált példamondaton, hogy "anyukám tévét néz, apukám pedig a konyhában főzi a vacsorát"
Igen, a fentiekben említett problémát én is tapasztalom, szerencsére nem a páromon. Apósoméknál lakunk és négy főre való házimunkát végzünk hárman, apósom nem hajlandó még a boltba sem elmenni. Engem ez nagyon bosszant, és már költözőok. Szerencsére a párom szorgalmas és kiveszi a részét a házimunkából, amit köszönettel el is fogadok.
Valószínűleg még sok családban él a hagyomány, hogy a nő dolga a főzés, mosás és gyereknevelés, csakhogy mostanra már kibővült ez a munkával, de a férfiak szerepköre mereven maradt a régi. Ez ellen elsősorban a nők tehetnek valamit, hiszen a hagyomány híveit valló férfiaknak ez rendkívül kényelmes megoldás. És persze a "modern férfiaknak" biztatni kell maradibb társaikat! :D:D
Nálunk nagyon rendes a párom. Nagyjából úgy van "beosztva", hogy én főzök, ő mosogat (ezt ő ajánlotta fel). Főzésben is segít, krumplit pucol vagy répát vagy amit kell. Olyan is volt, hogy én főztem ő porszívózott. Vagy én porszívóztam, ő felmosott, vagy kirázta a szőnyeget.
Együtt teregetünk. (volt, hogy épp veszekedtünk, de lejárt a mosás, ő meg szó nélkül odajött, teregettünk, majd vitáztunk tovább) :))
Olvasás: mindketten imádunk olvasni, nála mindig van 2-3 könyv, aztán váltogatja. Én is otthon éppen 3 félét olvasok, van egy a wc mellett :), és a hálóban a többi.
14:00-os vagyok, most olvastam el a hozzászólások nagy részét. Mi a füvet is együtt nyírjuk, felváltva, bár én jobban szeretem. Addig ő gereblyéz.
Akármikor odaállok a tűzhely elé, megkérdi mit segíthet, ha nem kell semmit, leül olvasni vagy gépezni. De van, hogy megkérem, hogy maradjon ott és beszélgessünk.
amúgy 31 éves vagyok és leányzó
Örülök, hogy sokan megcáfoltátok az észrevételeimet!
Első válaszadó: sajnos messze lakom Tőletek! :)
Egyedülálló anyuka: egy idős hölgy egyszer azt mondta nekem, ő olyan fiúkat nevelt, akiknek természetes volt a házimunka. "Vigyázz, el ne rontsd!" – adta útravalóul 2 menyének. :)
23.30–as: volt már példa az életemben rövid együttélésre, méghozzá olyan sráccal, akit nemigen fogott be az anyukája, de megosztottuk a teendőket. Ezt hasonlóan képzelem el akkor is, ha kétgyermekes anyuka leszek. Ha igazad lesz és nem így lesz, nem leszek boldog ember, az biztos.
"A hazimunkaban pedig nagyon engedékeny, ram hagyja, akkor csinálom, amikor akarom, nem szol erte. Szerencse." – ezt nem egészen értem. Annak "kell" örülni, hogy azon felül hogy Te végzel mindent, milyen jó, hogy nem szabja meg, mikor, és nem szól bele, nem kritizál? Talán legyen már alapvető, hogy a pasi legalább hálás, ha egy nő mindent elvégez rá... (Bár egyre több férfitól hallom, hogy nem akarják úgy kizsákmányolni a barátnőjüket, ahogy az apjuk az anyjukat.)
Egy ismerősöm 3 gyermekes dolgozó anyuka. Egy reggel a (most már csak ex) férje olyan utálatos volt, hogy lefényképezte a kupit a konyhában, ahelyett, hogy elpakolta volna egyszer ő maga...
23.45, 03.26, 12.27: sajnálom, hogy volt, aki lepontozott Benneteket, én minden szavatokkal egyetértek.
02. 44: azzal is egyetértek, hogy ha valakit eltart a férje, teljesen jogos, hogy akkor a házimunkát ő megcsinálja. Ez így jó lehet, ha a nőnek nincsenek különösebb szakmai ambíciói, és ha jó a kapcsolat, de szerintem fennáll az alá-fölérendeltségi viszony veszélye.
Ugyanis, írja Simone de Beauvoir 1949-ben a Második nem c. könyvében: Vesszenek csak össze! Az első, amit a férj a nő fejéhez vág: "Nélkülem éhenhalnál!" – még ha amúgy azt is mondja, hogy felesége házimunkája épp annyit ér, mint az övé – csak persze ő nem csinálná semmi pénzért...
Utolsó kérdésem: ha úgy fogalmaz valaki, hogy "milyen jó, a férjem _besegít_", akkor az nem azt foglalja magában, hogy 1. azért ez a nő feladata, 2. ez extra szívesség a férfi részéről???
Ha van kedvetek, írjatok még kommenteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!