Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Miért csak a fiúk mehetnek...

Miért csak a fiúk mehetnek locsolni? Nem igazság h ők mehetnek és ezáltal gyűjthetnek egy kis pénzt

Figyelt kérdés

Húsvétra én ás a bátyám kaptunk egy nagy édességet csomagot. Jó,mindketten egyformán kaptunk,semmi gondom nincs vele.

Ma viszont a bátyám elment locsolni,elment az összes nő rokonunkhoz,és hazajött vagy 20 ezer ft-tal,annyit összelocsolt.

Engem is meglocsolt,és kiakadt amiért én csak az egyik csokitojást adtam neki oda az édesség csomagból. Pénzt akart volna,de hát nekem nincs pénzem! 14 éves vagyok,mág diákmunkázni se tudok. Zsebpénzt meg nem kapunk,utoljára karácsonyra kaptam egy kis pénzt,de az már rég elfogyott.

Igazságtalan h a fiuk ilyenkor megtudják szedni magukat,nekem is jól jött volna a pénzt

2011. ápr. 25. 14:58
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%

Igen, a Húsvét népszokás, a locsolkodás is, a piros tojás is. Szép dolog a hagyomány.. Az viszont nincs sehol benne, hogy locsolás után a fiú tarthatja a markát a pénzért.

Mikor nagyon kicsi voltam, még tartottuk az ünnepet, nagyon vártam, napokkal korábban elkezdtem tojást festeni, szép ruhát kikészíteni, jöttek a rokonok, barátok, kaptak festett tojást, csokitojást, virágot, felnőttek ittak egyet.. Nagyon szép volt, nagyon szerettem.

Aztán bejött ez a szokás a pénzekkel, és nagyon megdöbbentünk, mikor egyik évben azzal álltak elénk a gyerekek, hogy ők nem csokitojást kérnek, hanem pénzt. Szerintem ez szánalmas.. Mint kiderült, az anyjuk adta a szájukba szöveget, nem is értem, miért. Minek kell egy 6-7 évesnek pénz? Hogy csokit vegyen rajta? Azóta eszemben sincs tartani az egészet. Családdal elmegyünk valahová kirándulni vagy csinálunk egyéb közös programot.. Aki meg akar, az így is meg tud locsolni. Kap érte csokitojást:) De én nem fogok pénzelni senkit.. itt vidéken az elmúlt 10 évben már rendszeres dőzsölős időszak a Húsvét, az iskolások bandába verődve járnak utcáról-utcára, és locsolnak meg mindenkit, aki beengedi őket - persze jó pénzért. Nem azért, mert nőként megtisztelnék őket.. inkább fejős tehénnek néznek mindenkit. Fanyalognak, ha valahol "csak" párszáz forintot kapnak.. Hát szerintem akinek ez hiányzik, annak kellemes ünnepeket kívánok. Nekem nem ezt jelenti az egész.. Nem zavar, hogy mások így ünnepelnek, max én kimaradok belőle. Csak az fáj, hogy elvették azt az élményt a gyerekeimtől, hogy tojást fessenek, süssenek, öltözködjenek, mert ma már nem erről szól a Húsvét..

2011. ápr. 25. 16:40
 22/34 anonim ***** válasza:
94%
Én biztos nem mennék, ugyanis én úgy vagyok vele, hogy azért mert pacsulit szórnak a fejemre, max. 2 pofont adok nem pénzt. Úgyhogy bármilyen hímnemű jön a környékemre húsvétkor, nagyon kihangsúlyozom, hogy ha meg mer locsolni rossz vége lesz. Úgyhogy én őszintén szólva akkor sem locsolkodnék, ha fizetnének érte, mert szerintem egy borzalom, és szégyellném magam.
2011. ápr. 25. 16:44
 23/34 anonim ***** válasza:
100%

Ez meg a másik! Nem értem, hogy nem érzik iszonyat cikinek, hogy valamilyen hangzatos címszóval pénzt kolduljanak?! Rokonoktól még hagyján - bár szerintem KÉRNI akkor sem szép - de hogy idegenektől..

Én elég laza vagyok ahhoz, hogy ne zavarjon, ha nyakon öntenek hideg vízzel, max megdobálom őket tojással:) De ez kizárólag azokra terjed ki, akik tényleg a barátaim vagy rokonaim. (Nincs belőlük túl sok..)

2011. ápr. 25. 16:49
 24/34 anonim ***** válasza:
76%

Nálatok nem szokás a sibálás? Ez pont olyan, mint a locsolás, legalábbis majdnem:) A lényege, hogy a lányok elmennek a fiúkhoz és vesszővel megcsapkodják őket némi édesség vagy pénz reményében (ugyebár azokhoz mennek, akik meglocsolták őket).

Illetve húsvét előtt egy héttel van a poderiskálás, amikor a lányok elmennek a családhoz, ismerősökhöz egy barkaággal, verset mondanak és ajándékot kapnak.

Ez rögtön két alkalom, míg a locsolkodás csak egy. Bár nem tudom, ezt máshol mennyire szokás tartani:/

2011. ápr. 25. 18:05
 25/34 anonim ***** válasza:
9%

Ezen a kérdésen teljesen ledöbbentem. Tudom, hogy sokan csak a pénzért járnak locsolni, ami számomra visszataszító, de az is, hogy vki a tesójára irigykedik. Van bátyám és húgom is, de soha eszembe se jutna irigykedni rá.

Emberek könyörgöm ünnep és nem erről kellenne szólnia.

Amikor ilyeneket olvasok hálát adok, hogy engem úgy neveltek, hogy legyen értékrendem és ne a pénz legyen a legfontosabb tényező az életemben.

2011. ápr. 25. 18:32
 26/34 anonim ***** válasza:
17%
Utolsó vagyok. Ezt 18 éves lányként látom így.
2011. ápr. 25. 18:33
 27/34 anonim ***** válasza:
64%

Vanilia: én erről a két ünnepről még az életben nem hallottam, pedig nem vagyok teljesen analfabéta hagyományok terén:D Úgy látszik egyeseknek érdekükben állt szőnyeg alá söpörni még az emlékét is..xD Az egyetlen ilyen vesszőzős ünnep, ami rémlik, az búcsú alkalmával a fakanál-csata..

Igen, belegondolva nagyon furcsa számomra is, hogy testvérek között hogy lehet ilyen zilált kapcsolat.. Az én húgom világszép, okos és szerencsés, mégsem akarnék neki soha rosszabbat, max magamnak egy kicsit több jobbat:) Akit igazán szeret az ember, azzal együtt örül az ember, akkor is, ha neki több jutott.

Sajnos manapság a testvérek már nem feltétlen élnek olyan jó kapcsolatban, és ez elsősorban szerintem hibás nevelés kérdése. Ha gyerekkorban nem kovácsolódnak össze, később sem nagyon fognak.. Bár lehet, csak azért látom így, mert nincs fiútestvérem..

2011. ápr. 25. 19:06
 28/34 anonim ***** válasza:
56%

Igen! Én is felakartam tenni ezt a kérdést! De akkor most ide leírom!

Igenis szemétség ez, és katolikus papság találta ki ezt anno, hogy a nőket locsolják, a pasik meg gazdagodjanak....Kinek érdeke hogy bevizezzék és/vagy ráöntsenek valami büdös löttyöt és még hálálkodjon is?

Most tök mindegy, de ez miért nem fordítva megy??? a pasik is öregednek, nem? és a nők is kaphatnának sütit, tojást vagy akármit!

De mindig úgy jön kis hogy a nők csak mérgelődhetnek ha csurom vizesek lesznek vagy büdös lesz a hajuk a 20 féle pacsmagtól. A pasik meg csak jól járnak...

Mint mindig...

Ennek az igazán undorító változata a szódavíz és a vödörrel öntés! Halljátok, én ilyennel még nem találkoztam, de én ha találkoznék is ilyennel, menten hoznám a slagot és teljes gőzzel neki!

A másik a több ezer forint összegyűjtése....hát nem értem ezt sem, most akkor a nők fizetnek a pasiknak? Miért?

Miért egy pasi gazdagodjon egy nő pénzéből???

Ez is eléggé unszimpatikus. Nem is illik.

Megértem a kérdező kislányt és igaza van, hogy a pasik ilyenkor a nőkből élősködnek. És igenis igazságtalanság, hogy csak azért mert ő pasi ilyen könnyen pénzt keres. Méghozzá nőkből, mint egy ingyenstrici.

2011. ápr. 25. 19:19
 29/34 A kérdező kommentje:

Nem rosszindulatból irigykedek,csak nem tudom. Nekem is jól jönne egy kis pénz,és a koromból kifolyólag még csak megdolgozni se tudok érte. De a szüleim meg ha szeretnék vmit akkor mindig azt mondják h majd ha megkeresem az árát,de mit dolgozzak? Ha éjjel-nappal takarítok akkor azt mondják h ez természetes,ne várjak érte pénzt.

Meg olyan bántó az egész,mintha az egész család minden nő tagja kivételezne,mert ő fiú.

Ezekről az ünnepekről nem is halottam még,na majd jövöre jól megvesszőzöm a bátyám :)

2011. ápr. 25. 19:46
 30/34 anonim ***** válasza:
50%
Meg is érdemli!:) Szerintem a bátyád hozzáállásával sokkal nagyobb problémák vannak, mint a tiéddel.. lehet tényleg az a probléma vele, hogy vele kissé kivételeznek, mert fiú:S
2011. ápr. 25. 19:50
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!