Mi a menete, és kb. mennyibe kerül a közjegyzőnél, ha nevezett gyámot szeretnék a kisfiamnak?
Egyedül nevelem (várandósság kezdete óta), apa sehol.
Megtudtam, h ha velem valami történne, alapból hozzá kerülne :O - így (persze csak elővigyázatosságból), szeretnék neki egy gyámot nevezni (akit szeret, ismer, akire rá merném bízni).
Ha valakinek van ilyen tapasztalata, köszönöm, ha megosztja.
Kiváncsi vagyok a válaszokra.
Én is úgy tudom, hogy ha (pl. a mi esetünkben ahol apa és anya is van), valami történik a szülőkkel -meghalnak- akkor jó ha van gyám.
Engem is érdekelne, sőt az egésznek a menete is.
Idézet a Családjogi törvényből:
Gyámrendelés
1. A gyámrendelés feltételei
93. § Az a kiskorú, aki nem áll szülői felügyelet alatt, gyámság alá tartozik.
94. § (1) A gyámság alá tartozó kiskorú részére a gyámhivatal gyámot rendel.
(2) A gyámhatóság a gyámrendelés iránt hivatalból intézkedik.
3) A kiskorú legközelebbi rokonai kötelesek a gyámhatóságnak haladéktalanul bejelenteni, ha a kiskorú részére bármely okból gyám rendelése szükséges. A bíróság, az anyakönyvvezető, a hagyatéki leltározást végző és az egyéb államigazgatási feladatot ellátó szervek kötelesek a gyámhatósággal közölni a hivatalos eljárásuk során tudomásukra jutott minden olyan esetet, amelyben valamely kiskorú részére gyámot kell rendelni.
2. A gyám kirendelése
95. § (1) A gyámság viselése elsősorban azt illeti, akit a szülői felügyeletet gyakorló szülő közokiratban vagy végrendeletben gyámul megnevezett (nevezett gyám). Ha a szülői felügyeletre egyaránt jogosult szülők más-más gyámot neveztek meg, a körülmények figyelembevételével a gyámhatóság határoz afelől, hogy a gyámságot melyik viselje.
(2) A nevezett gyámot csak akkor szabad mellőzni, ha a törvény értelmében gyámságot nem viselhet, vagy a gyámság átvételében gátolva van, végül ha kirendelése a kiskorú érdekét veszélyeztetné.
96. § (1) Nevezett gyám nemlétében a gyámhatóság elsősorban a gyámság ellátására alkalmas rokont, illetőleg a kiskorúval más családi kapcsolatban álló személyt rendel ki gyámul. Ha ilyen hozzátartozó nincs, a gyámhatóság más alkalmas személyt rendel ki.
2) Azt a személyt,
a) akinél a gyámhivatal a gyermeket ideiglenes hatállyal elhelyezte [91. § (2) bek.],
b) akinél a bíróság a gyermeket elhelyezte [72/A. § (1) bek.],
c) aki a gyermeket a gyámhatóság hozzájárulásával családba fogadta
a gyermek gyámjául kell rendelni.
Köszönöm az idézetet, ezeket olvastam én is a neten, de engem konkrétan ennek a pontnak:
2. A gyám kirendelése
95. § (1) A gyámság viselése elsősorban azt illeti, akit a szülői felügyeletet gyakorló szülő közokiratban vagy végrendeletben gyámul megnevezett (nevezett gyám).
a gyakorlata érdekelne.
Ha valaki végigjárta ezt az utat, köszönöm, ha megírja a tudnivalókat.
Elsétálsz a közjegyzőhöz és íratsz vele egy végrendeletet, amiben megnevezed, hogy kit akarsz a gyereked gyámjának a halálod esetén. Ez minimum 20ezer lesz.
Ingyen is megoldható, ha fogd magad és kézzel megírod a végrendeletedet, elejétől a végéig, teljes dátummal látod el -hely, idő- és aláíratod két tanúval, akik nem szerepelnek a végrendeletedben. Neked és a tanúknak is minden személyes adata szükséges.
Már hogyne lenne rá biztosíték!?
Nem gondolod, hogy úgy nevez valaki meg gyámot, hogy az illető nem is tud róla? Nyilván közös megegyezéssel történik a dolog. Szép is lenne, ha úgy jelölnénk meg gyámot, hogy az illető nem tud róla.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!