Ha valaki cigány származású, hogy lehet neki előadni?
Bennem is ez a kérdés fogalmazódott meg!
Na de. El kell neki magyarázni, hogy neki nem kell olyannak lennie, mint általában a kisebbségiek. Csak ő tehet ellene, hogy ne skatulyázzák be. Ha nem viselkedik olyan ocsmányul, mint általában ezek az emberek, akkor nem fogják cigányozni. Innentől kezdve nincs mit szégyellni.
pl. cigányzene ihlette modern zene és a zenészek lehetnek előremutató, pozitív példaképek. (nem feltétlen a cigányprímásokra gondolok, hanem ezekre a hip-hoppal, elektronikával, rockkal ötvözött dolgokra.
büszke lehet arra, akár, hogy nemzetközileg is (el)ismert a Besh o droM, Mitsoura Mónika, vagy pl. Oláh Ibolya fellépett Brüsszelben is, az Európai Parlamentben, Budapesten 400 ezer ember előtt énekelt, stb.
vagy van egy Osztolykán Ágnes nevű parlamenti képviselőnk, ő is cigány - és sokra vitte, eljutott idáig is, akár!
és az is adhat neki erőt, hogy ha szorgalmas, igyekszik tanulni, szakmát vagy más végzettséget szerezni, mint a többiek, akkor felnéznek majd rá, nem számít, cigány-e vagy sem.
"hogyismondjam... örüljön?" - ez nem fog menni. Az illető most nehéz helyzetben van, mert származására nézve cigány, kultúráját tekintve nem az, nagy eséllyel ettől mindkét oldal inkább elutasítani fogja, mintsem élvezné a két kultúra minden előnyét. Ha ennek az illető nem örül, én teljesen megértem. Én sem örülnék a helyében.
Az más kérdés, hogy elfogadja-e? Valóban jobb neki, ha elfogadja, mert akkor nem lesz gyökértelen, kezdhet valamit a kulturális örökségével, ami hasznára lehet a romáknak is, és a magyaroknak is, meg neki is, személyesen. Ebből viszont nem következik, hogy könnyű sorsa lesz. Ezért én nem erőltetném ezt az "örüljön neki" dolgot. Az élet nagy tanítómester, majd elrendezi.
Örülni nem kell neki, de szégyellni sem kell.
Azért ne szégyelje, mert ez adottság, olyan mint a hajszín. Viszont ne is örüljön, mert mindig többet kell majd tennie, ahhoz hogy elismerjék, mint egy magyarnak.
Pozitív példákat kellene álítani elé, de az a baj hogy zenészeken, énekeseken kívül nem nagyon jut eszembe senki. Sajnos kevés sikeres embert vagy értelmiségit ismerünk közülük. Talán Daróczi Dávid vagy Hégető Honorka jutna eszembe, de sajnos egyikük sem él már.
Mindenesetre úgy álljon hozzá a fiad, hogy óriási a felelőssége. Ha jól csinálja, egy életre utat mutathat a srácnak.
Bár már nem vagyok egyetemista, de érdekelne engem is egy ilyen mentorálás. Hol lehet ilyenre jelentkezni?
Írd meg légy szíves privátba, ha tudod!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!