Mégiscsak szerencsések vagyunk?
A lényeg a következő.
Én Budapesten születtem,és mindig is itt éltem a szüleimmel.Anyukám mesélte,hogy van egy húga aki fiatalon kiment Amerikába,és azóta is kint él.Ott ment férjhez,és szült egy lányt aki velem egyidős lehet.A kapcsolatot nem nagyon tartották egymással.Jobban mondva amióta van internet azóta igyekszik anyu megtalálni a húgát,amit sikerült is.Eleinte nehezen ment nekik,de egyre többet beszélgettek,egyre többet megtudtak a másik életéről.Pár hónapja anyu húga megkérdezte,hogy fogadnánk-e a lányát pár napra.Bár sosem volt még Magyarországon,de tud magyarul így nem lesz gond a kommunikáció.Egy nap eljött az unokatesóm.Én tökre örültem neki,hiszen végre megismerhetjük őt.Úgy volt,hogy 2 hétig nálunk lesz.De az öröm nem sokáig tartott,mert végül is kiderült,hogy egy pasast akar kifogni,akivel együtt élhet itt tovább.Perzse munkát is keres.Nem értettem,hiszen mindenki Amerikába vágyik.Ő amerikai,ott él,és ő meg ide akar jönni??De elmesélte,hogy nem élnek jól.Anyu húga a válság miatt csak részmunkákat kap,pedig tanári diplomája van..Unokatesóm mesélte,hogy amióta elköltöztek,egy olyan helyen élnek,ahol mindennaposak a gyilkosságok,és az erőszak..Már elege van abból,hogy az emberek mindig a másikat lesik,hogy ki mikor hibázik,és mikor lehet feljelenteni..Mesélte,hogy vele történt meg,hogy egy áruházban nem figyelt eléggé,és egy idős néninek a lábára tolta a bevásárlókocsit.Bocsánatot kért,de a nő beperelte,hogy sérülést okozott neki.Egyébként New York egyik negyedében élnek..Anyu húga hazavágyik,és megbeszélte a lányával,hogyha ő talál magának itt melót,vagy tud érvényesülni,akkor ő is utána jön..
Meglepett.Ezek szerint mi magyarok valahol szerencsések vagyunk??Hiszen mi úgy hisszük,hogy Amerika éden,és ott minden szép és jó..ezek szerint mégsem??
22/L
Ma 22:08
Gyümölcsöt? Napi 2-3-at eszek. Meg átlag heti 2-3 joghurtot. Nem, nem olcsóbb semmi mint otthon. De a minimálbér kb 4x-ese az otthoninak, az árak átlagban csak 1,5x-ek. Meg hozzátenném, hogy vannak akciók. Vegyél 4 fajta gyümölcsöt 3 áráért stb. Csak mondom.
Anglia melyik felén élsz?
álítólag London környékén megfizethetetlen az élelmiszer...
A pénzmániát kapitalizmusnak hívják és igen, a rendszerváltás óta nálunk is ez van. Akinek ez nem jó, még elmehet Kínába. Igaz, ott is már csak ilyen pszeudoszocializmus működik. Vagy kubába, ha van egy 30 éves járgányod, már menő vagy (az szinte vadonat újnak számít).
Angliában gyümölcs tényleg ritkán kerülhet az asztalra, vannak, akik Magyarországról kivitt vitamintablettákkal pótolják. De élelmiszert is hordanak ki.
Végezetül, az odáig o.k., hogy a magyar nyelv strukturáltabb gondolkodásra késztet, de ez akkor érvényes, ha valaki megtanul helyesen írni és fogalmazni.
22:24
Hát Londonban nem is nagyon szeretnék lakni. Nyugaton élek.
jociguru: Ki vagy tiltva? Túl maradtál és kitoloncoltak? Vagy önként hagytad ott az államokat egy idő után?
Én inkább az unió területén belül maradnék, itt legalább lehet legálisan maradni és dolgozni a tagországokban, emellett közel is van. De Dubait meglesném, az már igaz. Tudsz ott munkát?
Èn anyukám meg svédországba költözött, és most én vissza akarok költözni magyarországban. Itt se értenek, magyarok se értik. Azt gondolja minden magyar hogy mien jó svédország. Az emberek se jók, semmi jó, csak hogy könnyeben meglehet élni. De most mégis, 20 éves vagyok beszélek 3 nyelvet, mégse kapok munkát.
Magyarországon ha tudok 3 nyelvet az nagyon nagyra becsülik, itt is nehéz fiatalként, ott is hát most mi van.
Tele van itt arabokkal, meg minden más nemzetiségel, és öszintén, én nem érzem magam jól, mert akárhova megyek, vagy arabul beszélnek vagy mondjuk megyek egy buliban, és mindenki szerbul beszél, mert sok itt ex jugoszláviából, én meg nem értek semmit.. Ha meg valaki hal engem magyarul beszélni, senki se ért engem, és mindenki néz hogy mit beszélek satöbbi. Mikor vagyok magyarországon sokkal jobb érzés, hogy mindenki körülöttem ugyan az mint én. Nem kell furcsának éreznem hogy "más" lennék a többiközött. Ès mások se néznek rám hogy ez most mien nemzetiségü.
Remélem a közel jövöben tudok budapestre költözni, ez is egyik oka, hogy itt nincsen rokonaim.
20/F
Azért Angliát sem kell dicsérni,és nagyzolni..
Lehet hogy átszámítva négyszerese a minimálbér az otthonival,de a szállás,a közlekedés,bizonyos élelmiszerek,a szórakozás is négyszer-ötször drágább mint otthon..
Ha valaki minimálbérből él,az alig tud félre tenni,vagy nem is tud..De ha félre is tesz milyen áron?? Egy lakásban él 5-8 idegennel mert így olcsóbb a szállás,és így tud spórolni..Én is kint élek évek óta,tudom mi zajlik itt kint.Gyümölcsöt ritkán eszem,mert piszok drága,és ehetetlenül éretlen.Igazából csak akkor eszem gyümölcsöt ha akciós,mert itt kint az érett gyümölcsöt leárazzák,hogy az már nem jó...Angol barátok,és kollégák is panaszkodnak már,hogy régebben sokkal jobban kijöttek a fizetésükből.Itt kint nem jelentik be előre hogy áremelés van..Így én is úgy tudom meg,hogy a boltban észre veszem,hogy megint drága lett a hús,vagy a cukor..A benzinárakról nem is beszélek..Jól mondják azok akik régebb óta itt vannak,hogy lassan a fizetés útóléri az árakat.Az angol jogszabályokról meg már csak nevetek,hogy mennyi mindenért kell fizetni..Minden csakis szabályok szerint mehet..Szóval nem minden olyan szép és jó ahogy állítják..Egyébként megértem az unokatesódat,mert a nővérem is New Yorkban él,de ő tervezi,hogy hazajön...Nem szeret már ott élni,ahogy mondja 6 év bőven elég volt neki..
En az USA-ban elek es imadom, de szerencses vagyok, mert jol elunk. Rengeteg szegeny ember van itt is, akik gettokban elnek (nemcsak feketek es kisebbsegiek).
Valoban mas kultura es van, akinek bejon, van akinek meg nem. En Europaban is eltem amerikai kornyezetben (marmint sok amerikaival) es ott rengeteg amerikai imadta az europai kulturat. Az tetszik alt. nekik, hogy egyszeruen mas, mint amit megszoktak. A kastelyok, az utak, az emberek mentalitasa, az unnepek, a kulonbozo nyelvek megkapoak egyeseknek. Egyebkent egy pelda alapjan nem kell tulzasba esni. Van, aki az USA-ba akar menni, van, aki epp, hogy Europaba. Ez oda-vissza mukodik. Vannak, akik meg Angliaban sem tudjak megszokni magyarkent, nemhogy egy masik kontinensen. Sokan visszamennek.
Az hatalmas naivitas, hogy Amerika eden. A filmekben nem mutatjak a rossz kornyekeket, az ehezest, a sok lerobbant epuletet es a rengeteg illegalis bevandorlot, akik benzinkutaknal acsorognak szezonalis munkaert koldulva...nem a Lila Akac Kozben el az atlag amerikai. Van, akinek jol bejon, van, akinek pedig nem jo itt az elete. En a vilagert nem koltoznek vissza Europaba, mert en itt vagyok boldog, de rengeteg olyan embert ismerek, akik boldogan mennenek...hat menjenek, mindenki ott eljen, ahol jol erzi magat - ki kell tapasztalni, hogy kinek hol a jo, hol erzi otthon magat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!