Pozitív megerősítés helyett miért a becsmérlést válassza sok szülő?
Én nem vagyok már régen gyerek, és még szülő sem, a kérdést az ihlette, hogy pár témába vágó kérdés volt itt a gyk-n. Illetve régi gyerekkori emlékek.
Szóval: ha én szülő lennék, olyan szülő szeretnék lenni, akinek a gyereke, ha véletlen egyest kap a suliban, nem rettegve jönne haza a lebszástól való félelmében, hanem azzal, hogy "Apa segíts, rossz jegyet kaptam, hogy javítsam ki?" És ekkor én azt mondanám neki, hogy gyere, nézzük át miben nem vagy jó és segítek átvenni, de sosem mondanám azt, hogy "ha így folytatot, nem lesz ember belőled". Vagyok olyan felvilágosult, hogy tisztában vagyok azzal, hogy mekkora lelki traumát okozhat egy szülő a gyerekének, ha:
-becsmérli
-negatívan kritizálja
-csak a rosszat veszi észre
-a párkapcsolatába is beleköt, ezzel minősítve a gyereke döntését
stb
Nem azt mondom, hogy ki kell nyalni a kicsi sggét, de sosem értettem, hogy miért nem lehet tárgyilagosan, pozitívan és rombolás helyett ÉPÍTŐLEG fellépni?
13:04 -> Ez attól függ, mit gondolsz, mi végre vagy TE a világon?
Ha úgy gondolod, azért születtél, hogy teljesítsd a saját szüleid vágyait, óhajait, akár azon az áron is, hogy az életed boldogtalan lesz, akkor te is el fogod tiltani a gyerekedet attól, ami boldoggá tehetné. Ha azt válaszolod, hogy mindenki a saját boldogságának a kovácsa, és Te is boldog leszel attól, ha a lányodat boldognak látod, akkor engedni fogod neki, hogy táncoljon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!