Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Szólhatok az anyósomnak az...

Szólhatok az anyósomnak az alábbi esetben?

Figyelt kérdés

A férjem szüleivel élünk. Nagyon szeretem őket, de néha olyan érthetetlenül viselkednek és nem tudom, hogy illene e szólni nekik a következőért.

Náluk lakunk és külön lakrészünk van, amit ők alakítottak ki nekünk. A számlákba nem engedik, hogy beleszálljunk.

De ezért "cserébe" minden kiadásunkat felül akarják "vizsgálni". Ha cipőt vesz a férjem, akkor az anyukája látni akarja és ha nem tetszik neki, akkor megjegyzéseket tesz rá.

Ha veszünk valamit, akkor hetekig azt kapjuk, hogy spórolni kell (amellett nem állunk rosszul anyagilag).

Én nagyon sokkal tartozom nekik, mert teljesen befogadtak és szeretnek, de nagyon zavar, hogy nem lehet saját életünk. Egyszerűen nem tudunk így önállóak lenni, ha állandóan ellenőrizve vagyunk. Elköltözni nem akarunk (persze a számlákba beleszállnánk, ha lehetne), de ez nem jelenti azt hogy önálló életet nem akarunk élni.

Szerintetek egy alkalomnál említsem meg neki, vagy hagyjam rá?Már 8 éve együtt vagyunk a férjemmel. És mi lesz ha kisbabánk is lesz?

2009. febr. 24. 13:18
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
54%
NAGYON SAJNÁLOM!DE EZ MÉG A KAPCSOLATOTOK ROVÁSÁRA IS MEHET SAJNOS.NEKEM KICSIT ÚGY HANGZIK,HOGY NE FÜZES DE CSERÉBE ELVÁRJUK,HOGY MINDEN APRÓ LÉPÉSETEKRŐL BESZÁMOLJ.LÉNYEGÉBE HELYETETEK ÉLNEK.
2009. febr. 24. 14:28
 12/23 anonim ***** válasza:
72%

Hogyhogy nem engedi? Odaadjátok, és kész. Vagy csenjétek el acskket, s fizessétek be!

Ha tiltakozik, mondd, hogy neki is kell! Ha mégis, akkor tegye el, majd ideadja karácsonykor, ha akarja. Vagy ha jön az unoka. Elteheti.

A felnőttséget meg kell vásárolni. Ha ő azt a pénzt nektek adja ajándékba, az is más.

Ha úgy éltek, mint gyerekek, addig úgy is bánnak veletek.

2009. febr. 24. 14:32
 13/23 anonim ***** válasza:
88%

Szia! már én is írtam, az,hogy beszéljétek meg közösen a férjeddel.

Nagyon nagy szerencséd van az anyósékkal és ez jó dolog. Persze mindennek meg vannak az árnyoldalai is ti éppen ezt fogtátok ki. Tényleg a gyerekekként kezelnek ez nem jó. De szerencsére te nem gyűlölettel éled ezt meg és ez is klassz.

Amit az előző hozzászólásokból jó ötletnek tartok. számoljátok ki a rezsi rátok eső részét és tegyétek minden hónapban félre. Aztán amikor látjátok,hogy valami fontos értékes nagyobb dolog tönkre megy ,javításra szorul mondjátok azt : Anyuka látom a mosógép már megint tönkre ment, már javíthatatlan. Most mi vesszük meg, mert van spórolt pénzünk és ezzel akarunk segíteni. Aztán meg mondhatjátok,hogy amit félre tesztek az ilyen kiadásokra és a gyerekekre van.

S az is tetszett amit egy másik válaszoló írt, hogy amikor te vagy ti vásároltok és van valami ami olcsó és szükséges a közös háztartásba megveszitek és persze szó sem lehet róla,hogy kifizessék. Így látni fogják,hogy tudtok megállni a lábatokon, és nem akartok elköltözni, csak kicsit önállóbban élni. Ezt azt hiszem idővel el fogják fogadni és talán ha gyerekek lesznek akkorra már könnyebb lesz.

2009. febr. 24. 14:35
 14/23 anonim ***** válasza:
78%

Hasonló szitu sokáig foglalkoztatott, így sok helyen utánanéztem.

Sokat köszönhetsz nekik, de az elfogadás kölcsönös, tehát ők is neked, tehát nem kell emiatt alárendeltnek érezned magadat életed végéig.

Először is: a férjednek abszolut melletted kell(ene) állni, ill. először ezt elérni, hiszen őt nem így (önállóságra) nevelték. A szüleivel csakis neki kell erről beszélni, az ő ügye!! A helyedben nyíltan nem szállnék szembe velük, különben ellened fordulhatnak, ami még a férjeddel való kapcsolatod megromlásához is vezethet. Nem egyszerű, míg ő idáig eljut, mert őt így nevelték, mindig azt tette, amit mondtak, de rá kell jönnie, hogy ez egy alárendeltségi helyzet, ebből ki kell lépni. Mellesleg én addig babát sem akartam, amíg valamennyire nem sikerült tőlük függetlenebbnek lenni, ideiglenes megoldásként "csak" a két lakrészt különválasztottuk. (Nem védekeztem 5 évig, de tudtam, hogy ez lelkileg visszatart, és lám, lám, 5 év után a szeparálás utáni hónapban megfogant a kisbabánk!!) Ha kisbabátok lesz, ha kislány, akkor ő rólad látja a mintát, mennyire állsz ki magadért, és ugye nem akarod, hogy boldogtalanul, mások dirigálására elnyomja a saját énjét, érdekeit? Hogyha majd mondod, ne tedd eyt kislányom, aki kérdően a nagymamára néz, hiszen az ő szava ay irányadó?? Arra ezt a szitut érdemes megoldani.

Úgy kiállni magadért, hogy őket ne sértsd meg - inkább csak úgy lehet szerintem, ha férjed intézi el a függőségi problémákat, amibe Te csak belecsöppentél, nem a Te ügyed, de ha Te szólalnál fel érte, szó szót követ, és ki tudja mit is kihozhatnának belőle.

Mi van, ha a férjed nem mutatja meg a cipőt, ha nem számoltok be a kiadásokról? Ha kérdésükre a férjed udvariasan, de határozottan nemet mond, pl. megmondja, nem akarunk beszámolni mindenről, és ha azzal jönnek, hogy bezzeg ők fizetik ezt/azt: megbeszélhetjük, hogy mi fizetjük a részünket, de ha így, ha úgy döntenek, nem fogunk mindenről beszámolni.

Míg megszokják az új helyzetet, átmenetileg megváltozik valószínűleg a kapcsolatotok, ha egyáltalán megszokják... Én egyébként inkább elköltöznék. Minél kevesebb közös élettér, minél kevesebb találkozás velük, annál kevesebb vitalehetőség, aztán idővel úgyis lecsitulnak a kedélyek.

2009. febr. 24. 14:43
 15/23 A kérdező kommentje:

Köszönöm a tanácsokat! Átolvastam az összeset és tetszenek, tényleg. Jó így egyben mások véleményét látni, mert kavarognak bennem is ezek a dolgok, de így már azért összeáll.

Szerintem akkor először a férjemre bízom a dolgot, beszéljen ő. Aztán ha mondjuk nekem mondja az anyósom, akkor - vagyunk olyan kapcsolatban - mint ha a lánya lennék megbeszélem vele. Gondolom ő sem bánja.

A spórolásos része az működik, már teszünk félre egy ideje. A férjem fizetését költjük, az enyém a számlán marad. Aztán legfeljebb kapnak tőlünk valamit (ez is jó köszi, nem is jutott eszembe).

2009. febr. 24. 15:42
 16/23 anonim ***** válasza:
41%
Szerintem itt csak a költözés segít, a többi illúzió.
2009. febr. 24. 16:33
 17/23 anonim ***** válasza:
37%

A legfontosabb az, hogy minden lépést a férjeddel egyeztess, mert az algenagyobb ciki, és a leggyakoribb, hogy az ilyen helyzetben lévő fél az ütköző zóna, és nem szabad, hogy éket verjen bármi a férjed és Te közéd.

Ami az én véleményem az az ( ami talán még új lehet), hogy messziről a legjobb szeretni. Magyarán: Tutira ez a dolog csak a külön költözésetekkel oldódik meg, ezt kell előkészíteni, és favorizálni.

Lehetőleg a gyermek már az új közegben szülessen!!!

2009. febr. 24. 17:36
 18/23 anonim ***** válasza:
79%
Én a helyedben szólnék nekik szép udvariasan, mert valószínűleg ők nem látják, hogy titeket ez zavar. Szálljatok be a számlákba, ők meg cserébe hagyjanak úgy élni, mintha szinte egy külön házban élnétek. Tuti, hogy nem szándékos ez, csak túl gondoskodóak. Na egy babával majd meglátod, hogy sok minden borul, nem lehet tudni még, hogy akkor milyenek lesznek, de valszeg nagyon támogatni fognak titeket és mivel egy házban laktok, sokat lesznek a baba körül. Örülök, hogy te kifejezed, hogy tiszteled az anyósodékat, ezt olyan kevés meny esetében látom. Én nem vagyok anyós, csak meny, de engem nagyon zavar, ha valaki jogtalanul bántja a menyét/anyósát.
2009. febr. 24. 19:03
 19/23 anonim ***** válasza:
75%
Hogy válaszoljak a kérdésedre: előző kérdésekre azért jöttek bunkó vagy sértő válaszok, mert a kérdezők nem mutatták a tisztelet legkisebb szikráját sem a menyük/anyósuk iránt. Te nem ilyen vagy. A leírásod reális, nem pedig egyoldalú, önajnározó, mint a legtöbb másik itt.
2009. febr. 24. 19:05
 20/23 anonim ***** válasza:
100%

Nem szabad hagyni eddig fajulni a dolgokat, de sosem késő a sarkatokra állni. Lehet finomkodni, meg alkalmat keresni, de sok ember csak abból ért, ha határozottan az orra alá tolják a dolgot. Szerintem meg kell mondanotok, hogy szerettek velük élni, de felnőtt emberek vagytok, nem gyerekek, nem viselkedhetnek így a jövőben. Ennél kevesebből nyilván nem fognak érteni, hiszen eddig sem mutattak túl nagy hajlandóságot a szülői szerep levetkőzésére. Azt amúgy nem értem, hogy miért nem béreltek lakást, ha nem álltok rosszul. Nem egészséges egy fiatal párnak együtt élni az öregekkel. Az csak ilyen fajta súrlódásokhoz vezet.

Egy példát is tudok hozni a saját életemből, bár mi szerencsére sosem laktunk senkivel egy fedél alatt. Apósom eleinte próbálta gyerekként kezelni és irányítani a lányát, velem is tekintély elvűen szeretett (volna) viselkedni. Pár hónap után eldurrant nálam a lufi, és jött egy részemről erélyes hangú telefonbeszélgetés, ami az ő részéről sértődéssel végződőtt (amúgy is sértődős, ki-ha-én-nem típus). Egy hét múlva a következő személyes találkozásunkkor úgy tett, mintha mi sem történt volna, én pedig partner voltam ebben. Nem akartam viszályt, ő pedig felfogta, hogy nem fogom alávetni magam, a feleségem sem, tehát neki kell visszavonulnia, ahogy az egyébként el is várható. Akkor értette meg, hogy a lánya nem egy gyerekkel él együtt, hanem egy felnőtt férfival, és egyenrangú felek vagyunk. Fel kellett fognia, hogy nem engedünk beleszólást a közös életünkbe. Ha ez nincs, lehet, hogy nálunk is elfajult volna a helyzet, ahogy a feleségem testvérénél. Ők két utcányira mertek csak elköltözni a szülőktől, apósom rendesen kihasználja a sógoromat mindenfélével, és amúgy sem sokat segítenek nekik sem a gyerekekkel, sem semmiben. Állítom, hogy velünk azért más a viszony, mert kezdettől leszögeztem, hogy nem vagyunk alá-fölé rendeltségben.

2009. febr. 24. 19:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!