Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Képes lennél rá? ( A gyereked...

Képes lennél rá? ( A gyereked élete szemben sok más ember életével).

Figyelt kérdés

Voltam hétfőn a Kontrasztkiállításon, nem tudom, hogy ismeretik-e. Mindegy, nem ez a lényeg.

Ezen a kiállításon volt egy szoba ( a legutolsó), ahol vetítettek egy kis filmet egy férfiről meg a fiáról. A történet a következő:

Volt egy hídmester, és annak volt egy fia. Nagyon szerették egymást, sok időt töltöttek el. Egyszer történt, hogy a gyerek a sínek között játszott. ( egy folyó vagy valami ilyesmi felett vezetett át, alattuk a mélység volt). A hídmesternek az volt a feladata, hogy amikor jön a vonat, a hidat engedje le, hogy át tudjanak menni rajta. A fiú a síneknél játszott egy nap, és sajnos belesett egy "árokba". Gondolom itt voltak a fogaskerekek (?), amik működésbe hozták ezt az egészet. Arra már nem volt idő, hogy a gyereket kicibálja onnan, a vonatot már nem lehetett megállítani. Ha leengedi a kart, a vonaton ülők nem zuhannak le, és életben maradnak. De ha nem ereszti le a hidat, akkor ugyan életben marad a fia, de rengeteg ember meghal.

Én őszintén nem tudok dönteni. Melyik a helyes ? Ti hogy döntenétek ?

2011. márc. 18. 18:44
1 2 3 4
 21/31 anonim ***** válasza:
100%
Nekem nincs gyerekem, de tudnám, hogy nem bírnám hagyni meghalni őt... akárhány ember ül is a vonaton.
2011. márc. 18. 20:27
 22/31 anonim ***** válasza:
85%

Ez egy etikai teszt "játék".

Úgy kezdődik, hogy van két sín. Az egyik sínen egy ember dolgozik a másikon öt. Jön a vonat, valamelyik irányba mennie kell, merre állítod a váltót (itt általában az egy ember hal meg) és utána jön ugyanez a gyerekeddel (itt már sokkal jobban megviseli az alanyt a választás és igen inkább a gyereket mentik meg a sok idegennel szemben).

Többség haszna az egy ellen, kivéve ha a gyereked mert ott beleszól az evolúciós ösztön és természetesen a szeretet is.

A kérdésre válaszolva, akármennyi embert feláldoznék, ha megmenthetem a gyerekem.

2011. márc. 18. 20:35
 23/31 anonim ***** válasza:
2011. márc. 18. 21:57
 24/31 anonim ***** válasza:
100%
A gyerekem valasztanam es igen, gyava dolog, de utana ongyilkos lennek, mert nem tudnek azzal a tudattal elni, hogy csaladokat tettem tonkre a dontesemmel. Szerintem az ember sajat magat nezve mindegy, hogy hogy dont, mert igy is, ugy is bortonben vegezne gondatlansagbol elkovetett emberoles miatt. Akkor inkabb a gyereket mentse meg. Onzo dolog, de gondolom, hogy oszinte valaszt vartal.
2011. márc. 18. 23:22
 25/31 anonim ***** válasza:
100%
A gyerekemet választanám. Önző dolog, de nem lennék képes megölni azt, akit a világon mindennél jobban szeretek.
2011. márc. 19. 01:01
 26/31 anonim ***** válasza:
100%

nincs még gyermekem, de mindenképpen szeretnék.

így, hogy most is át tudjam élni a döntést, odaképzelem édesanyámat a kisfiú helyére.

nos, ha azt választom, h megmentem azt, akit mindennél jobban szeretek, de emiatt örök életemre börtönbe csuknak egy halom ember haláláért, akkor 2 okból sem döntöttem jól: nélkülem kell élnie annak, akit megmentek, és meghal miattam egy csomó ember.

de ha azt választom, hogy feláldozom, akit szeretek, akkor ő meghal, én pedig rövid távon az elmeosztályon kötök ki, mert ezt szerintem egyetlen épeszű ember sem tudja feldolgozni, hogy megöli azt, akit szeret. és még az is lehet, h ezért is börtönbe csuknak, hiszen mind1, h kit, de embert öltem. még ha azért is, h megmentsek 100at.

szóval ha a való életben ilyen helyzetbe kerülnék, akkor még abban a percben követném a halálba azt, akit mások életéért öltem meg.

:(((

egyébként első hirtelen gondolatom az volt, h a gyerek, csak a gyerek a fontos. viszont minden tettünknek következménye van.

2011. márc. 19. 01:41
 27/31 anonim ***** válasza:
100%
ja, és nagy kedvet kaptam ehhez a Kontrasztkiállításhoz, viszont Budapesten nincs, csak Nyíregyen meg Debrecenben. ez mekkora undorító szemétség! vagy pl egy soproni hogy nézi meg? hát köszi, kiállításszervezők...
2011. márc. 19. 11:55
 28/31 A kérdező kommentje:
Mér Debrecenben sincs, csak Nyíregyházán.
2011. márc. 19. 13:58
 29/31 anonim ***** válasza:
82%

Hát nagyon nem tudnék választani. Az emberi telhetetlenség és önzőség azt sugallja nekem, hogy a gyerekem.

De ha túllépünk az önzőségen, és belegondoljunk magukat a másik fél szemébe, hogyha a gyerekünk ülne a vonaton és a hídmester a sajátját választaná. Vajon megértenénk őt? Vajon elfogadnánk, azt a tényt, hogy ő a gyermekét választotta, ezzel elvéve tőlünk az egy

szem kincsünket?

Nagyon nehéz kérdés.

2011. márc. 19. 20:29
 30/31 anonim ***** válasza:
59%

Ha való életbe megtörténne ez, amit az előbb irtam, akkor vajon mennyire gyűlölnénk a hídmestert?

Hisz mi ugyanígy csináltuk volna, hogy a saját gyermekünket mentettük volna, és a hídmester is azt csinálta.

2011. márc. 19. 20:30
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!