Hogyan segíthetnék a 6 éves kislányomnak? Elég bonyolult.
Szóval a lánykám 6 éves, mindig vidám, csacsogó, örökmozgó gyerek volt. Tavaly húsvétkor meghalt a dédije, aki a szomszédban lakott, karácsonykor pedig a mamája. Már az első haláleset is megviselte, sírós lett, oviban is voltak kisebb problémák. (nem kötötte le egyik játék sem, sokszor csak üldögélt, hirtelen pityeregni kezdett....)
A második haláleset után újra előjöttek ezek a dolgok. Unatkozik, egyedül érzi magát, sírdogál.
Anyósommal nem volt olyan felhőtlen a viszonya, mer a mama elég hirtelen típusú ember volt, sokszor kiabált, veszekedett, de alaphangon is mindig hangos volt, szerette a gyerekeket, de a maga módján. Biztos értitek, hogy gondolom.
Úgy érzem, mintha lelkifurdalása lenne a lányomnak. Egyszer mondta, hogy ő nem szerette volna, hogy meghaljon a mama, mert azért szerette kicsit.
Az aggaszt főleg, hogy nagyon sokat változott a viselkedése. Könnyen elsírja magát apró dolgokon, unatkozik, kedvetlen, alig látom úgy igazán szívből nevetni.
Beszélgess vele a halálról.
Mondd el neki, hogy mama meg dédi odafent vannak az égben, onnan nézik őt, és azt szeretnék, hogy sokat mosolyogjon, mert amikor pityereg, ők is elszomorodnak.
Szerintem vidd el gyerekpszichológushoz, jót fog tenni neki!
Aranyosak vagytok! :-)
Beszélgetni szoktunk, minden kérdésére próbáltam úgy válaszolni, hogy meg is értse, nem könnyű téma ez egy gyerkőcnek. De tulajdonképpen érti, felfogja a dolgot. Szeretett volna kimenni a temetőbe, kivittem, akkor kicsit megnyugodott.
Nem nagyon találja a helyét szegénykém. Próbálom lekötni, játszunk, mesét nézünk, sütünk együtt, de olyan kis kedvetlen. :(
Én pszichológus vagyok. Szerintem így nem lehet tanácsot adni, a "polcról leakasztani egyet, s jót"...vidd el egy szakemberhez, ő fog tudni adni még néhány tippet. Nem szégyen:)
Egyébként, jó amiket idáig mondtak a többiek, csak gondolom személyesen mégis más.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!