Valaki kér tőled kölcsön (valamit-bármit) szívesen adsz, mert természetes a segítő szándék-Viszont meddig adsz szívesen kölcsön?
Szerintem nyomatékosan kérdezz rá, hogy : És az unoka/ a lánya stb. hol van ilyenkor? Hát nem jönnek segíteni magának, mindent mással kell elintéztetnie?
Ezt így nyugodtan mondhatod neki.
Mondd meg, hogy ti sem értek rá mindig, néha ha sürgős, rendben, szóljon de egyébként nem mindig tudsz neki segíteni, mondd, hogy be vagytok havazva, nektek is rengeteg dolgotok van. Ha pedig olyasmit kér kölcsön, mondd, hogy megnézed, aztán menj ki és mondd meg, hogy sajnos nincs otthon. De szivesen megosztod vele a te jól bevált tippedet. Előre eltervezed 2-3 napra előre, mit fogsz készíteni és bevásárolsz. Vagy hétvégén tartasz nagybevásárlást mindig, addigra írsz egy listát.
Ha pedig csak okot keres (amit én nem hiszek, inkább kihasznál titeket...) akkor néha hívjátok át beszélgetni mondjuk másfél, két hetente fél órára. Megkínálod egy teával, kávéval és ennyi.
Kérdezd meg rendszeresen adott időben pl. kedd délután, hogy nem tudsz-e segíteni vmit.
Ha máskor zavar, mondd, hogy ilyenkor nagyon elfoglalt vagy, de kedden majd átjössz, megnézed. Hívd át néha hosszabb beszélgetésre, vagy menj át, aztán 1-1,5 hétig mindig siess.
Majd megszokja, melyik a "vizit" időtök.
Ha nem jön rá, mondd meg: Tudja Erzsi néni, ez a rohanó világ, csak szombaton van egykis szusszanásunk, szörnyű."
De ne hagyd végleg magára, hanem vedd át az irányítást. Szerintem inkább társaságot keres. Mi is leszünk öregek.
Lehet még gyereked, jó lesz, ha valaki átjön fél órára, vigyázni rá. Anyám azt mondta, az ember rokonai messze vannak, de a szomszédja közel.(azzal kell legjobban lenni, mert arra számíthatsz te is)
Esetleg osszd be a többi szomszéddal a nénit. Bácsit?
már válaszoltam korábban (én mondtam, h ajánld föl, h hozol neki is a boltból vmit, ha odaadja a pénzt)
ahogy itt olvasom a válaszokat, bennem is megfogalmazódott, h talán csak társaságot keres. Amikor kölcsönkér, akkor beszélgetni is szokott? mesél, fecseg vmiről? sokáig maradozik nálatok?
Vagy kéri, és már viszi is?
Ha az előbbiről van szó, akkor tényleg jó ötlet ez a "rendszeresítés", minden héten egyik nap beszélgetsz vele, átmész hozzá, kicsit gondoskodsz róla. Talán még meg is kedvelheted, anélkül, h bármit is kölcsönadnál neki.
Ha az utóbbi játszik inkább, akkor tényleg csak a fokozatos "lekoptatás" válhat be.
Gyanítom, h bácsiról van szó.
Ha ez a jellemző, tehát nem beszélgetni jön, hanem tényleg azért a dologért, akkor nézz utána, biztos van a környéketeken öregeket segítő, kijárós szolgálat, s ajánld neki. Öregek napköziotthonában érdeklődhetsz.
Elég telefonon.
Ha ezzel egésziti ki a nyugdíját, akkor kérdezz rá az anyagi körülményeire, s ha tényleg kevés, akkor segíts neki önkormányzattól, családsegítőtől sgítséget kapni. Vagy szólj a gyerekeinek!
Köszi mindenkinek a sok-sok választ!
Ebből is tanul az ember. Valószínű igen talán unatkozhat és ezért kérhet ilyen sűrűn szívességet tőlünk. Viszont mostmár nem is nézem rossz szemmel a dolgot és fogok is neki segíteni ha szüksége lesz rá! Kicsit a félelem is bújkál bennem, mert sokszor hallottam már, hogy amit adunk a másiknak, azt kapjuk vissza az élettől. És látok benne igazságot ha visszatekintek a múltamba. Tehát nem mindegy hogy mit adunk a másiknak a magunk érdekében. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!