Feleség felveszi a férje nevét. Mi a véleményed?
Szerintem nagyon jó dolog, az én feleségem is fel fogja venni a nevem (majd ha lesz, tuti megbeszélem vele).
Viszont ma órán tanár felhozta, hogy mekkora hülyeség ez, hogy a nőt megfosztják a nevétől, stb,stb.
Szerintem ezzel ki van fejezve, hogy egy új, külön család kezdődik.
Nektek mi a véleményetek erről?
"Mivel hogy családot alapítottam amikor hagytam magam férjül venni :)teljes joggal elvárhatom, h az arám az én nevemen legyen evvel is kifejezve a világ többi részétől való elkülönülésünket és összetartozásunkat egymáshoz, pont annyira amennyire indokolt ebben az esetben:) "
És akkor miért is ő vegye fel a te nevedet? Mert, hogy az ő nevével is ki lehet fejezni, hogy különálltok. A XXI. században már ráadásul azt sem mondhatod, hogy te vagy a családfeje,az eltartó nélküled éhenhalna, csak te dolgozol stb. mert ez már nem így működik.
Nekem teljesen mindegy hogy ki hogyan veszi fel a nevét,csak a hangzásra is oda kell figyelni.
A Kiss Béláné-s verzióval sincs semmi bajom,csak mivel a férjem Kornél a X Kornélné hülyén hangozna.
Felvehettem volna simán a nevét az meg azért nem lett volna jó,mert az ő családnevének első 3 betűje megegyezik az én keresztnevem első 3 betűjével és az is dadogós lett volna kimondani.
A kötőjeles változat annyira nem tetszik.
Így lettem Xné Y Z.
A tanárod meg nem normális.
Szívesen fel vettem volna az ő nevét kellő indítékkal , de valahogy egyáltalán nem ez volt akkor legfontosabb problémánk.
Kb 3 éves házasok voltunk amikor rájöttünk, h tök jól szólnának a vezetékneveink egymásután mondva , de akkor is ezer és egy fontosabb dolgunk volt ennél.
Sokat számít a név de nem minden , mert sokkal többet ér egy gesztus egy tekintet egy szó.Tettekről nem is beszélve.
Egyébként ha már itt tartunk, akkor amennyiben a leendő férjemnek nem valami röhejes és ocsmány vezetékneve lesz, akkor az lesz a vezetéknevem és mellette csak a keresztnevem lesz. A férjem neve lesz az én nevem, és imádni fogok másképp bemutatkozni. Az ujjamon ott lesz a gyűrűm és minden hivatalos iraton ott lesz a leánykori nevem, és a gyerekemnek is az "anyja leánykori neve" címszó alatti részt kell megadni.
Szóval kedves férfiak, menjetek ti is kampányolni, hogy kérjék az apa nevét :):)
Mekkorát röhögnék egy ilyen szituáción :)
Bocsi de én hüly_eségnek tartom ( le is lehet pontozni, nem érdekel) ezt az egészet. Egy csomó pénzkidobás és hivatallátogatásról szól, csak azért hogy másként szólítsanak? Sajnos hazánkban minden második házasság válással végződik, amikor szintén meg kell változtatni az okmányokat, szintén egy csomó idő és szintén egy csomó pénz. Banyek... Az xyné nálam nem nyerő. AZ olyan mintha valakinek a tulajdona lennék, nemde?
A vegyes, hogy én is felveszem az övét és ő is az enyémet, az talán okés az szép gesztus, de mi lesz a gyerekekkel??? :)))) Ők ha házasodnak akkor már 4 vezetéknevük lesz???? :))))))
Nem, nem lesz 4 vezetéknevük. 2-nél több nevet nem lehet kötőjelezni. Azt hiszem, ha egy kötőjeles nevű ember házasodik valakivel, akkor tetszés szerint kiválasztható a házasulandók vezetéknevei közül kettő, amit megint csak kötőjeleznek.
Azt hiszem, sztem túl nagy jelentőséget tulajdonítanak bizonyos emberek ennek a névdolognak. Még hogy pszichológus foglalkozik ezzel... ez már kicsit túlzás. Mindenki úgy veszi fel, ahogy akarja, és nem kéne emiatt beszólogatni a másiknak. Tolerancia!!!
A tanár is megtarthatta volna a véleményét sztem.
Mondom ezt úgy, hogy egyébként mértékkel én is feminista vagyok, de nem szólogatok be senkinek, mert ez mindenkinek a magánügye.
26/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!