Feleség felveszi a férje nevét. Mi a véleményed?
Szerintem nagyon jó dolog, az én feleségem is fel fogja venni a nevem (majd ha lesz, tuti megbeszélem vele).
Viszont ma órán tanár felhozta, hogy mekkora hülyeség ez, hogy a nőt megfosztják a nevétől, stb,stb.
Szerintem ezzel ki van fejezve, hogy egy új, külön család kezdődik.
Nektek mi a véleményetek erről?
Én boldog voltam, hogy felvehettem a férjem nevét. X-Y Keresztnév formájában. Ő is felvette ugyanezt, az ő keresztnevével.
Nekem megtisztelő volt, az összetartozás egy jelképe, és kifejezi, hogy mi ketten vagyunk egy család.
Kiváncsi lennék a tanárodra, hogy hogyan él és miért gondolja ezt.
Én Kovácsné Pomázi Anna sítlusban nyomom.
Kovácsné nem lennék. Kovács Anna sem. Ez nem új család, hanem a nevem eldobása.
Egyébként hallottam egyszer egy pszichológust, ezt elemezgette. A végkövetkeztetés az volt, hogy mindenki zakkant, aki nem tartja meg a saját nevét, úgy, ahogy eredetileg volt.
Én már nagyon várom, hogy -né lehessek (x-né y z). Nekem ez fontos és szépen kifejezi, hogy már nem vagyok " lyány". Mivel megmarad az eredeti nevem is, így nem veszek el+ senki nem fog visszakérdezni arra, hogy hogy szólíthat. Míg ez az x y-né esetében rendszeres lenne.
A tanárod pedig tényleg egy feminista élharcos lehet, akik számomra elég irritálóak.
Ha nem vette volna fel annak idején a feleségem a vezetéknevem el se vettem volna.
Ez az iksznés megoldás nem tetszik mert minek azt előre tudatni bárkivel is, h ki a férje és azt, h férjnél van. Az szerintem különösebb büszkeségre nem ad okot, h sikerült férjhez mennie.Attól pedig , h iksznének hívatja magát még nyugodtan félrekefél ha olyan és ahhoz szottyan éppen kedve neki.
Mivel hogy családot alapítottam amikor hagytam magam férjül venni :)teljes joggal elvárhatom, h az arám az én nevemen legyen evvel is kifejezve a világ többi részétől való elkülönülésünket és összetartozásunkat egymáshoz, pont annyira amennyire indokolt ebben az esetben:)
Ismerek olyat aki nem vette fel a férje nevét mert régi szép , nemesi magyar neve neki a lánykori és nagyon nagyra van vele.Amikor cikizni akarom valamiért beszoktam szólni neki, h az ilyen névvel rendelkezők adott dolgot mindig így csinálják vagy csak spontán ötlet volt a legújabb ügyetlenkedése?:)
Az a véleményem, hogy ez minden nő saját döntése.
Ami engem illet, nekem vagy a saját nevem marad, vagy mindketten (tehát a férfi is) X-Y + keresztnév (és a gyerekünk is).
De én, feminista létemre, a Bélánékat se gúnyolom, mindenkinek a saját dolga a névválasztás.
Csak tőlem se várja el senki, hogy Béláné legyek, ennyi.
Aláírás: egy - kedves előző szerint - "barom feminista"
(oFF: Azzal én sem értek egyet, hogy éppen ezt kell kihangsúlyozni, de amikor tanárként dolgoztam, az álláspontomat más téren jól ki tudtam használni, pl, beszélgettünk a női szerzőkről, mert a gyerekek is kérdezték, hogy ők miért nincsenek benne a könyvben, stb. stb. Ha a gyerek véleményformálását segíti egy tanár, igenis behozhatja - nem kényszerítőleg, de vélemény szintjén - a saját álláspontját. A gyerekek, ha ellenvéleményük van, kifejezhetik, így megtanulnak érvelni, vitatkozni, gondolkodni. Nálam legalábbis így volt... Antiszemita, szélsőjobbos töritanárunknál anno már kevésbé.... És őt se billentette fenékbe az igazgató.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!