Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Feleség felveszi a férje...

Feleség felveszi a férje nevét. Mi a véleményed?

Figyelt kérdés

Szerintem nagyon jó dolog, az én feleségem is fel fogja venni a nevem (majd ha lesz, tuti megbeszélem vele).

Viszont ma órán tanár felhozta, hogy mekkora hülyeség ez, hogy a nőt megfosztják a nevétől, stb,stb.

Szerintem ezzel ki van fejezve, hogy egy új, külön család kezdődik.

Nektek mi a véleményetek erről?

2011. márc. 8. 14:52
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
96%

Én boldog voltam, hogy felvehettem a férjem nevét. X-Y Keresztnév formájában. Ő is felvette ugyanezt, az ő keresztnevével.

Nekem megtisztelő volt, az összetartozás egy jelképe, és kifejezi, hogy mi ketten vagyunk egy család.

Kiváncsi lennék a tanárodra, hogy hogyan él és miért gondolja ezt.

2011. márc. 8. 15:05
 12/30 anonim ***** válasza:
100%
Én a jelenlegi párom vezetéknevét kimondani is alig tudom(németből magyarosított,szép hosszú és ritka vezetéknév)nemhogy felvegyem ,ha esetlen odáig jutnánk,hogy házasság.Nem ezen múlik a boldogság,voltam olyan esküvőn ahol a férfi vette fel a nő vezetéknevét.
2011. márc. 8. 15:07
 13/30 anonim ***** válasza:
60%
Én nem szeretném a nés formát, mert mondjuk Nagyné esetében kiveszem az N-t és akkor Nagyé. Hah! És ő nem az enyém? Miért csak én? Kötőjelesen tetszene, de elég hülyén hangzana nálunk, hogy Nagy-Fekete Gréta, vagy Fekete-Nagy Gréta. Szóval maradok a sajátomnál..
2011. márc. 8. 15:08
 14/30 anonim ***** válasza:
78%
Maradjukn a te szituációdnál, nekem a legjobban az tetszik, hogy Kiss-Pomázi Anna, biztosan így fogom felvenni a nevem.Senkit nem fosztanak meg a neveitől, eldönti a nő maga, hogy tetszik neki.Ha Kiss Krisztiánné Pomázi Anna Bianka akar lenni és neki ez tetszik, hogy ilyen hosszú...Nekem így is jó, ha hosszú, ha nem...
2011. márc. 8. 15:10
 15/30 anonim ***** válasza:
63%

Én Kovácsné Pomázi Anna sítlusban nyomom.

Kovácsné nem lennék. Kovács Anna sem. Ez nem új család, hanem a nevem eldobása.

Egyébként hallottam egyszer egy pszichológust, ezt elemezgette. A végkövetkeztetés az volt, hogy mindenki zakkant, aki nem tartja meg a saját nevét, úgy, ahogy eredetileg volt.

2011. márc. 8. 15:11
 16/30 anonim ***** válasza:
18%

Én már nagyon várom, hogy -né lehessek (x-né y z). Nekem ez fontos és szépen kifejezi, hogy már nem vagyok " lyány". Mivel megmarad az eredeti nevem is, így nem veszek el+ senki nem fog visszakérdezni arra, hogy hogy szólíthat. Míg ez az x y-né esetében rendszeres lenne.

A tanárod pedig tényleg egy feminista élharcos lehet, akik számomra elég irritálóak.

2011. márc. 8. 15:11
 17/30 anonim ***** válasza:
25%

Ha nem vette volna fel annak idején a feleségem a vezetéknevem el se vettem volna.

Ez az iksznés megoldás nem tetszik mert minek azt előre tudatni bárkivel is, h ki a férje és azt, h férjnél van. Az szerintem különösebb büszkeségre nem ad okot, h sikerült férjhez mennie.Attól pedig , h iksznének hívatja magát még nyugodtan félrekefél ha olyan és ahhoz szottyan éppen kedve neki.

Mivel hogy családot alapítottam amikor hagytam magam férjül venni :)teljes joggal elvárhatom, h az arám az én nevemen legyen evvel is kifejezve a világ többi részétől való elkülönülésünket és összetartozásunkat egymáshoz, pont annyira amennyire indokolt ebben az esetben:)

Ismerek olyat aki nem vette fel a férje nevét mert régi szép , nemesi magyar neve neki a lánykori és nagyon nagyra van vele.Amikor cikizni akarom valamiért beszoktam szólni neki, h az ilyen névvel rendelkezők adott dolgot mindig így csinálják vagy csak spontán ötlet volt a legújabb ügyetlenkedése?:)

2011. márc. 8. 15:12
 18/30 anonim ***** válasza:
78%
Gondolom nem arra gondolsz, hogy felveszi a férj vezeték- és keresztnevét is. :P A tanár amúgy hülye. És manapság szerintem alig vannak X Lajosnék például, maximum arra mondhatná. Semmi baj nincs az Xné Y Z-vel vagy az X-Y Z-vel. Ráerőszakolni viszont senki nem fogja senkire. Ha mégis, az nem tűnik túl hosszú és boldog házasságnak.
2011. márc. 8. 15:14
 19/30 anonim ***** válasza:
75%

Az a véleményem, hogy ez minden nő saját döntése.

Ami engem illet, nekem vagy a saját nevem marad, vagy mindketten (tehát a férfi is) X-Y + keresztnév (és a gyerekünk is).

De én, feminista létemre, a Bélánékat se gúnyolom, mindenkinek a saját dolga a névválasztás.

Csak tőlem se várja el senki, hogy Béláné legyek, ennyi.

Aláírás: egy - kedves előző szerint - "barom feminista"

(oFF: Azzal én sem értek egyet, hogy éppen ezt kell kihangsúlyozni, de amikor tanárként dolgoztam, az álláspontomat más téren jól ki tudtam használni, pl, beszélgettünk a női szerzőkről, mert a gyerekek is kérdezték, hogy ők miért nincsenek benne a könyvben, stb. stb. Ha a gyerek véleményformálását segíti egy tanár, igenis behozhatja - nem kényszerítőleg, de vélemény szintjén - a saját álláspontját. A gyerekek, ha ellenvéleményük van, kifejezhetik, így megtanulnak érvelni, vitatkozni, gondolkodni. Nálam legalábbis így volt... Antiszemita, szélsőjobbos töritanárunknál anno már kevésbé.... És őt se billentette fenékbe az igazgató.)

2011. márc. 8. 15:14
 20/30 anonim ***** válasza:
85%
Nem vettem fel a férjem nevét,és ettől még nagyon is összetartozunk.Nagyon nem ezen múlik egy házaspár boldogsága.
2011. márc. 8. 15:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!