Így már nem számít különvagyonnak?
élettársi kapcsolatban élek 2 éve, papíron nem egyezik a címünk, de minden más eszközzel bizonyítható hogy egy lakásban lakunk :D
nos, a múlt hónapban hivatalosan is az én nevemre került ez a lakás egy ajándékozási szerződés keretében.
az ügyvéd elmondta, hogyha hozzámegyek a páromhoz, és idő előtt megmurdelek, akkor övé a pecó. (senki másnak nincs rajta haszonélvezete, sem tulajdonjoga)
de mi van, ha mondjuk 5 év múlva szép csendesen szakítunk, és tételezzük fel, h nincs gyermekünk? és mi van ha van gyermekünk?
(lehetőleg valami csinos kis linket szeretnék, ami erre vonatkozó releváns infókkal szolgál. köszönöm.)
Ha csak úgy együtt éltek, a párodnak semmi köze nem lesz a te neveden lévő lakáshoz.
Ha házasok lesztek, akkor megörökli.
Ha lesz gyereketek, akkor a gyerek örökli meg.
Az ajándék a magánvagyon része, a TE magánvagyonodé.
Ha hozzámész, akkor is a te magánvagyonod marad.
Ha meghalsz, a gyerekeid öröklik a tulajdonjogot, egyenlő arányban. A párodnak haszonélvezeti joga lesz rajta, vagyis nem rakhatják ki onnan élete végéig. Ő viszont csak a tulajdonosok engedélyével adhatja el, és amit vesz rajta, abban az eladási ár erejéig ismét tulajdonjogot szereznek.
Ha nincs gyerek, és nincs végrendelet, a szüleid örökölnek. Ha meghaltak, a testvéred, ha nincs, akkor az unokatestvéreid.
Hogy a férj hogy jön a képbe, az őszintén szólva nem világos a számomra, mert alapvetően vér szerinti rokonok örökölnek tulajdonjogot.
Ha nem halsz meg, csak szétmentek, akkor a tied a pecó, mert a te neveden van, akár házasok vagytok, akár nem. Ha házasok vagytok, egyedül lakáshasználati díjat követelhet az exférjed.
csak mert két ismerősöm is azt mondta, hogyha bizonyítható az együttélés, akkor 5 év után feleződik a kéró. ezt nettó hülyeségnek tartottam, utána is nézegettem a dolognak, gondoltam itt majd kapok gyakorlatból vett tapasztalatokat :D
szóval ha van sztoritok, azt is szívesen olvasom.
köszi
Az ajándékozással kapott lakás a te KÜLÖNVAGYONOD. Hgoy értsd: ez még háasság esetén sem feleződik, nemhogy élettársi kapcsolatban. Ez a lakás CSAK a tiéd és csak a halálod után lesz másé, mégpedig az örökösödé. Első körben a gyerek, stb., az örökösödési rend szerint.
A szomszédom meg azt hallotta, hogy a kútba ugrottál...
jó, hát ne engem küldjetek már el a csába, mert ilyen "okos" ismerőseim vannak :P
szerintem is csak szeretné, ha ez így lenne, mert ő nem kapott az őseitől pecót :P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!