Hogy lehetne "megtanítani" kommunikálni a férjemet?
Van egy férjem akit imádok 5 éve vagyunk házasok.Viszont van egy rossz szokása, amit még az apjától "tanult".Képtelen kifejezni magát és emiatt mindenhol kellemetlen helyzetünk adódik.Én már megszoktam az évek alatt, de gyakran még nekem is rá kell szólnom mikor sértően beszél, holott nem szándékos, neki fel sem tűnik.Olyan is sűrűn van, hogy mond valamit és tudom, h teljesen mást ért alatta, mint ahogy hangzik.Ilyenkor visszakérdezek, h amit most mondtál az ezt jelenti.Tényleg erre gondoltál vagy rosszul fejezted ki magad?Szóval nálunk már annyira nem téma, de baráti társaságban, új ismerősöknél, munkahelyen stb mindenhol kellemetlen helyzetbe kerül emiatt és sokan nem tudják ezt róla, azt hiszik idióta vagy bunkó.Persze ezek az emberek nem is kérdeznek vissza, csak elkönyvelik magukban.Az egy dolog, h mindent nagyon körülményesen magyaráz, amit el lehetne mondani 1-2 mondattal azt kb 15-tel mondja el és a felénél már azt se tudja az ember miről beszél.Azért jött ez most ki belőlem mert új munkahelye van ahol többnyire nők vannak, félek, h rossz kép alakul róla, ráadásul a nőkkel amúgy sem lehet úgy beszélni mint egy férfival és nem akarom, h megutálják.
Nemrég költöztünk új lakásba, a beköltözéskor mikor beszélgetett a tulajjal már nem emlékszek mit mondott pontosan, de a tulajnak az jött le, h ő márpedig nem fizeti ki a számlákat, simán eltologatja őket egy-két hónappal, holott meg sem fordult ilyen benne csak a beszélgetés során olyan hülyén és körülményesen fejezte ki magát, h mindenkinek ez jött volna le.Ha nem ismerném még nekem is.Lehet ezen még változtatni 27 éves korban? :(
Még azt hozzátenném, hogy azért a család az minta agy embernek.Ha náluk soha senki nem olvasott, benne sem merült ez fel.Nálunk mindenki rengeteget (és sokfélét) olvasott, én is falom a könyveket.Persze nem törvényszerű, de két eset van: vagy olyan lesz az illető mint a családja, hisz abban nőtt fel, azt látta maga körül, vagy a másik véglet: teljesen más lesz.Sajnos ő sok rosszat átvett.
Nem bizonygatom, hogy tökéletes, egyáltalán nem az, ahogy én sem, hanem azt, hogy ami lejön belőle ez alapján az nem úgy van.Pl a beszéde alapján az jöhet le, hogy senki nem érdekli, nincs benne empátia, stb, pont azért mert akaratlanul sértően fogalmaz.Pedig én ismerem és mindenkin segíteni akar, nagy a beleérző képessége.
Valahol azt olvastam, hogy úgy viselkedünk a környezetünkkel, ahogy megszoktuk anno a szüleinkkel. Tehát ha valaki sok dicséretet kap, rendesen beszélnek vele, stb. akkor ugyanezt feltételezi felnőttkorban a környezetéről is, épp ezért magabiztos lesz, stb. Ezt könnyű átlátni. Kicsit olyan ez, mintha bárkivel is beszélnénk, úgy állunk hozzá, mintha a szüleinkkel beszélnénk. És itt van a bibi, mert ha jellemileg gyenge, alulképzett, önmagukkal szemben igénytelen szüleink adatott (és itt konkrétan nem a férjed apjára gondolok), akikben nem tudunk megbízni, akik következetlenek voltak velünk, akkor így viselkedünk a külvilággal is. Sok-sok önfejlesztéssel, odafigyeléssel, mások iránti érzékenységgel ez fejleszthető, át tudjuk magunkat nevelni, de ez az út egyedül járható csak, igaz, jöhet egy társ aki segíthet. A 20-as 30-as évek fordulója pont jó alkalom is erre, ez egy újabb fejlődési szakaszba lépés ideje. Hova is akarok kilukadni? A férjed ezt látta otthon, miért is lenne más? Egyetlen módját tanulta meg a kommunikációnak. Jó lenne tudni, miért beszél így az apja? Hogyan gondolkodik igazából a világról? Ezt csak sejthetitek, ehhez olyan mérvű őszinteségi rohamának kellene lennie az apjának egyszer, hogy fény derüljön a mozgatójára, ami jó, ha egyszer-kétszer megadatik, szóval csak találgathattok.
S a férjed miért nem tudja a lényeget kiemelni? - Mert azt tapasztalta, hogy tudásának minden egyes részletét bizonyítania kell az apjának, hogy az ne nézze hülyének, ne kezelje le? Mert meg akarja mutatni, hogy igenis ér valamit? Vagy mert ő is "hülyének nézi" a másikat, s éppen ezért aprólékosan elmagyaráz mindent, ahelyett, hogy feltételezné, a másik sem most kezdi a szakmát? Nehezére esik elismerni, hogy ha valaki jó képességekkel rendelkezik? Ezek csak kérdések, de hátha segítenek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!