Hogyan beszélhetném meg a nagybátyámmal? -pénz kérdés
Az a helyzet, hogy még 2003-ban nyitottak nekünk, a hugommal egy közös számlát, hogy arra gyűjtögessük azt a pénzt, amit szüli-névnapra kapunk.ez így ment 2006 közepéig. olyan 110 illetve 13 évesek lehettünk. Ezt a pénzt arra szántuk volna, hogyha majd egyszer egyetemre mennénk, akkor legyen. A 3 év alatt nem gyűlt össze túl sok, kettőnkre olyan 120-130e forint, vagy 60-60.
De ez alatt a 3 év alatt a szüleim kölcsönkaptak a nagybátyámtól(anyu testvére) másfél millát. Akkor úgy volt, hogy vissza fogják fizetni, de most egy éve anyuék már nincsenek együtt, és mivel nem készült semmi szerződés apu azt mondta, hogy ő nem fogja kifizetni a felét a kölcsönnek. Anyu mondta, hogy ez azért nem így ment, ő tartja magát a megállapodáshoz. (nagyon csúnya amúgy ez a válás)
A nagybátyám a megkérdezésünk(a hugom és az én)nélkül kivette a 120e forintot, mikor megszorult, ez volt 2007ban.
Természetesen tudom, hogy sokat segített a kölcsönnel amit adott(házat újítottunk), de úgy gondolom, hogy az a pénz a mienk, és a húgomé, és még ha van is közöm a kölcsönhöz akkor is ez az a pénz, amit szülinapjainkra kapunk, és nem kéne összekeverni a kettőt, hiszen így nem a szüleimet, hanem minket károsít meg a hugival. Mi a véleményetek?
Igen,szerintem az a ti pénzetek lenne!Sajnos nem kellett volna elvenniük,de ne a nagybátyádra haragudj(csak) hanem az anyukádra és nagymamádra akik ezt megengedték.
Kérjétek vissza a pénzt!!
Mondjuk úgy tudsz beszélni a nagybátyáddal, ha a tesóddal együtt elmentek hozzá, és elmondod neki, hogy ti is szerettétek volna azt a pénzt elszórakozni, meg divatruhákra költeni stb. De a további tanulásotokra spóroltátok, és most ez nagyon rosszul esik nektek.
Másodsorban tudjál róla, hogy minden bíróságon hetente-kéthetente (?) van egy "nyílt nap", amikor bárki bemehet, elmondhatja, hogy mi a gondja, és ott elmondják ingyen neki, hogy egy esetleges perindítás esetén milyen esélyeitek lenne.
De tanulni lehet az esetből: ha legközelebb ilyen lesz, a más által nevetekre megnyitott számlát szüntesd meg, és nyiss máshol egy másikat, ahova senki másnak nincs hozzáférési joga, csak nektek.
Nem szeretném, ha félreértenétek: nem vagyok kapzsi, és irigy, de úgy gondolom, hogy az a pénz minket illet meg. a nagybátyámnak nagyon jól menő vállalkozása van, és tudom, hogy simán vissza tudná fizetni a pénzt, de úgy gondolom, hogy a szüleimnek adott kölcsön miatt nem akarja. És ez igazságtalan.
És becsapva is érzem magam, mert minket eddig azzal hitegettek, hogy összesen 50 ezer körüli összeg volt a számlán. Pár napja került véletlenül a kezembe a számla kiskönyve, amiben pontosan fel van jegyezve minden
Nos, ebben az esetben én az apukával beszélnék. Mert ha így áll a helyzet, lényegében ő károsított meg benneteket.
A tartozást meg, ha van róla papír, peres úton osszák el a szüleid, úgy fele-fele lesz, mert a házasság alatt szerzett adósság is közös. Persze ha nincs papír, akkor bukó.
De a lényeg, hogy szerintem apukán tessék behajtani ezt az összeget.
Figyelj, mint ahogy a szüleid is tartják a hátukat ha te mondjuk összetöröd a más kocsiját, akkor úgy vélem igazságosnak, ha te is tartod apád miatt a hátadat. Jóllehet jogilag nem te tartozol neki.
A másik, hogy nyilván meg volt rá az oka, hogy kivette azt a pénzt, és biztosan nagyobb szüksége volt rá akkor, mint neked.
Amit tenni tudsz, hogy megbeszéled vele, hogy ha már nincs rá szüksége, akkor megkérnéd hogy adja vissza nektek. Aztán majd mond rá valamit. Lehet hogy azt fogja mondani, hogy a szemében ti egy egységet alkottok, apád anyád és ti, és a tartozásotokat közösnek tekinti. Őszintén megmondom hogy erre sem mondhatod azt, hogy szemét, mert nem az.
Gondolom apád meg azért nem hajlandó a fizetésre, mert itthagyta anyukádnak a házat, és ebből ő úgyse lát pénzt.
Mondjuk nyilván ehhez tudni kéne a vagyoni osztozkodás eredményét.
32/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!