Van vkinek személyes tapasztalata, arról, h a romák viselkedése csak nevelés kérdése?
ez engem is érdekelne, jó kérdés.
azon elgondolkodtam, hogy egy "fehér" kisbabára éveket kell várni az örökbefogadáshoz, míg egy roma babára nincs várólista, pár hét/hónap alatt lepörgetik, azt is az adminisztráció miatt.
nekem van gazdag, jómódú cigány családból származó barátnőm, tisztességesen neveli a gyerekét, a háztartását, egy rossz szavam nem lehet rá. és még csak nem is fehérek nevelték, szóval fene tudja hogy van ez :)
azért sokat számít a vér.
kijönnek rajtuk a deviáns tulajdonságok.
kb. 10-12 éve lehetett róla hallani, talán egy időben a Czeizeles örökbefogadási botránnyal, de nem feltétlen hozzá kapcsolódóan, hogy amerikaiak fogadtak örökbe a magyar intézetekből cigányokat. 4-5 éves gyerekeket, de fiatalabbakat is. eltelt fél év, egy év, aztán szépen sorban visszaadták szinte az összeset, mert nem bírtak velük. állat módjára viselkedtek, nevelhetetlenek voltak.
gondolom, még nem igazi örökbefogadás volt, csak egy időre odahelyezték őket, hogy szokják a jövendőbeli új családot, mert egy ténylegesen örökbefogadott gyereket nem lehet csak úgy visszaadni
Munkakerülés, bűnözési hajlam - ezek nem képességek, tehát genetikailag nem is örökölhetőek, ezért nem értem, miért jön mindig mindenki ezzel.
Én is ismerek olyan romákat, akik tisztességesen tanulnak és dolgoznak.
Nekem volt cigány osztálytársam, akinek rendes cigány családja volt, de apuka-anyuka dolgozott rendesen, nevelték a 3 gyereküket és ez az osztálytársam is ennek megfelelően egy nagyon tisztességes, becsületes srác volt, nyílt, tiszta tekintettel. A többi (magyar) fiú osztálytársam sokkal sumákabb volt.
Meg van egy falusi boltos ismerősöm, akinek tartozott egy cigány ember, de mondta neki, hogy majd ha erre jár, akkor elég akkor hoznia a pénzt (mert a falu végén lakott a cigány ember), de a cigány ember szabadkozott, hogy nem-nem, hazament és jött is vissza a pénzzel. És ugyanez az ismerősöm meg mondja, hogy több magyar meg már hónapok óta tartozik neki és már a gyerekeit küldi a boltba, hogy ne tudja számonkérni rajta a tartozásokat.
Amúgy egy rendes cigánynak rém keserves lehet az élete, neki 100x többet kell teljesíteni, őt 100x leellenőrzik az előítéletek és a lopó cigánytársai miatt.
Amúgy meg szerintem lehetőséget kell adni minden cigánynak, aki AKAR dolgozni, pénzt keresni, mert valószínűleg ha nekem is 200 ft-ból kéne eltartani a családom, én is lopnék, csalnék, hazudnék az életben maradásért. És persze vannak olyan cigányok is, akik már el vannak rontva eleve és rossz normák szerint nőttek fel, azok már szerintem akkor se tudnának tisztességesek lenni, ha rendes állásuk, körülményeik lennének. De ugyanez van minden embernél, nemcsak a cigányoknál.
A válasz írója 89%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: tegnap 23:5
teljesen jól megfogalmaztad.
Amúgy már nem azért, de mennyi olyan magyar felnőtt van, aki rettentő gonosz, ostoba vagy épp agresszív - annak ellenére hogy jó nevelést kapott.
Vagy nem is kapott olyan jó nevelést? Szerintem akik örökbefogadnak, sokkal jobban odafigyelnek a gyerekre, sokkal tudatosabban nevelik, mint a legtöbb szülő, akik kb hasraütésszerűen vállalnak gyereket és mert olyan kis aranyosak.
Én nagyonnagyon kevés olyan magyar emberrel találkozom, aki jó, tisztességes, nem hazudik, nem ver át és nem sumákol (és nem birka).
Nekem sajnos nincs jó tapasztalatom, sőt. A környéken pedig egyre többen vannak, az emberek nem mernek sötétben kilépni az utcára, legutóbb a teraszról láttam, hogy fényes nappal téptek le egy néniről egy arany nyakláncot... képzelhetitek mi van itt éjszaka ( pl az árkád alatt szipuznak stb.)
Bár lenne jó tapasztalatom! De nincs! Most várjuk a babánkat, mikor kiderült, hogy ő lesz már költözésben vagyunk...
Ne felejtsük el ,hogy több fajta cigány van. Pl a muzsikus családból valók és az alja. Még a roma nyelvük is különböző.
Pláne a szokásaik.
Az exem félvér volt. Életemben nem láttam olyan összetarató ,meleg szívű tisztességes családot mint ők.
Az anyuka magyar apa cigány. Az anyát elküldték a szülei otthonról ,mikor a cigány párját választotta. Pár éve múlva kibékült a család. A mama most 35 év után(velük él) mondogatja ,hogy sanálja ,hogy akkor úgy viselkedett és soha jobb vőt nem kaphatott volna.
Megtanultam ott lakott idő alatt ,hogy mi a kitartás, a családszeretet , az alapos tisztaság,rend és a spórolás. Amit otthon nem láttam.
A lányukkal egy munkahelyre jelentkeztünk akkor még nem ismertük egymást. Neki érettségije és szakmája is van.Nekem csak egy szakmám. És engem vettek fel.Mint kiderült őt azért nem mert látszik rajta ,hogy cigány.
Erről ennyit.
A másik ,hogy ahol én laktam város ott nagyon sok cigány van. És még volt lehetőségük dolgozni egy gyárba addig ők dolgoztak.Sajnos a válság miatt 30 év után bezártak.
Ott max falopás van erdőből , meg egy két kisebb dolog.De köszönnek. A boltba adnak hitelt nekik ,mert tudják ,hogy kifizetik. A kocsit kint lehet hagyni az utcán ,úgy hogy nincs lezárva és mégsem volt lopás,rongálás stb.
Persze vannak verekedések, de ez mindenhol van és nem csak olyan eset van ahol cigány kéz van benne.
Adni kellene esélyt!
És így van manapság meg senkit nem lehet megszólni ha lop! Én is azt tenném ha gyerekem lenne vagy az életem múlna rajta. Élelmiszer boltban dolgozom és sok magyart látok lopni. (Ételt)
De nem szólok ,mert tudom ,hogy létszükség most! Nem tőlem lopnak hanem egy nagy vállalattól!
Kedves kérdező!Nem tudom ,hogy hogy működik az örökbefogadás. De előtte biztos egyszer kétszer az intézeten belül megfigyelném a gyereket. És utána döntenék. Szerintem 3-4 éves korig van esély arra,hogy a ti példátokat kövesse.
Még annyi eszembe jutott ,hogy vannak a városban cigány családok akik örökbe fogadtak magyar és cigány gyereket.Olyan tisztességben nevelik őket.Hogy az példa lenne!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!