2 év járás után hogy szokás megosztani a bevásárlás költségeit?
Sziasztok. Azért irok, mert nem sikerül dűlőre jutnunk a párommal, hogyan oldjuk meg a bevásárlást. Kiváncsi lennék, mi a normális. Vele nem nagyon sikerül erről beszélnem, mert túl kényesnek érzi a témát, én pedig őszintén szólva nem tudom, hogy hogy fair. 2 éve járunk, fél éve együtt élünk. Ő szeret "minőségibb", drágább dolgokat venni (körözött, külföldi szalámi, savanyúságokat, francia sajtot stb.), mig én teljesen jól elvagyok tescos tartós kenyéren-vajon-parizeren, hosszú távon is, nem igénylem se a meleg kaját, se a minőségit. Viszont lényegesen nagyobb mennyiséget is fogyasztok, mint ő, ez is igaz. (80 kilós férfi, szemben az 50 kilós lánnyal, érthető)
Az volt az alap ötletem, hogy minden vásárlás végén felezzük meg a számlát, de ő sokallta, merthogy többet eszem, és bizony, ha már itt van a hűtőben, nem fogom megjegyezgetni, hogy ki vette, lehet, hogy beleeszek a francia sajtjába. A következő ötletem az volt, hogy akkor vásároljon mindenki saját magának, a hűtőt meg kettéosztjuk. Szó se lehetett róla, ha már egyszer együtt élünk, nem akar külön cuccokat. Maradna, hogy én fizetem az egészet, dehát az sem tűnik túl jónak, elvégre olyan dolgokat fizetnék (és később ennék), amiket én a magam elvei szerint direkt nem vennék meg, mert próbláok spórolni. Sőt, ha nem is sokkal, kb. 5.000 ft-tal többet is keres nálam a párom, akkor is én fizessek minden h*lyeségét?
Nálatok hogy működik ez?
szia, mi is 2eve vagyunk egyutt (28/37), kb azota egyutt is lakunk. nalunk igy mukodik:
aki bevasarol, az fizet.altalaban o fizeti a rezsit en a kajat, ha egyutt vasarolunk alt o fizet ill akinel van keszpenz, de ha egyutt megyunk mindig felajanlja. mindegy mit pakolok a kosaramba:-)
de en pl alkalmnakent megveszem neki a draga francia sajtot (mondjuk o francia),mert tudom hogy szereti.
de soha nem szamolunk,hogy mi kie, ha fozok,2szemelyre, az o tanyerjara tobbet szedek,mert a suly arany hasonlo,mint nalatok:-)
van sporolt penzem ahhoz nem nyulok, ilyenkor megmondom hogy nincs nalam penz. ha nala sincs, olcsot eszunk vagy pl tesztat fozunk.
mivel az ettermet,sorozest mindig o allja (ugyanannyit keresunk) igy altalaban szeretem en venni a kajat meg a haztartasi dolgokat. de soha meg csak nem is beszeltunk ezekrol a dolgokrol... de biztos nem banna ha beleennek a francia sajtba akkor sem,ha o fizette... ennek ki kell alakulnia, a megosztom,amim van erzesnek. a baratod lehet,csak fiatal, vagy mashogy neveltek... de a parom idosebb nalam,, gondolom talan ezert ilyen uriember tipus...?
Alapvetően két megoldás létezik, és már mind a kettő fel lett vetve. Vagy átálltok a teljesen közös kasszára, és ebből megy minden, bevásárlás, rezsi, saját kiadások, megtakarítás stb. Ez később jól jöhet, ha esetleg babát vállaltok, és az ő jövedelme drasztikusan lecsökken, és rád lesz utalva. De! Ez nálatok tuti veszekedés forrása lesz, mert amíg te spórolnál, addig ő elvinné a közös kasszából a saját "felesleges" kiadásaira. Jó opció lenne, ha megegyeznétek egy fix összegben, ami havonta megy a lakásalapba, és a maradékot elosztanátok költőpénznek.
Vagy mehettek teljesen külön is, de ha az egyikőtök megszorul anyagilag, az kínos lehet...az biztos, hogy korrekt, de szerintem több a hátránya, mint az előnye.
Mi, mikor összeköltöztünk, közös kasszára álltunk, albérletben éltünk. Rezsi, kaja ment a közösből.
Most is hasonló. Havonta bevásárolunk, azt ő fizeti, a rezsit nagyjából én. Az én bevételem csak a GYES, ebből fedezem az egyetemi kiadásaimat, és a maradékból megy a rezsi, azért írtam, hogy nagyjából, mert ha kell a párom pótol hozzá. Igaz, hogy kevés a bevételünk (úgy 170e Ft-ból gazdálkodjuk a kaját, rezsit, autót, tanulás /az csak kb.20e havonta/), de soha nem szokott vita lenni a pénzből.
Szia! Nekünk ez a negyedik éve hogy együtt vagyunk, ebből 2 évet együtt kb másfelet távkapcsolatban töltöttünk el. A héten 3-4 napot lakunk együtt (más városban egyetemelünk). Amikor vásárolni megyünk mi mindent közösen fizetünk, vagy az fizeti akinél éppen vagyunk, vagy akinek éppen pénze van. Vásárláskor nálunk hol én, hol ő akar olyan dolgokat venni ami kicsit drágább, ezt mindig megbeszéljük, de nincs olyan, hogy ha én vettem meg én is eszem meg. jó, hogy nem cimkézem fel a kaját a hűtőben:-S miközben állítólag életem párjáról van szó:D április elsején viszont kipróbálom.
A másik módszer, hogy vesztek kaját közösen és ami sokkal drágább, azt fizeti az aki "szerette volna megvenni". De attól nem kell fukarkodni:D
De amúgy tényleg nem jó jel, hogy ennyire ütöd, ütitek a garast a fogatokhoz. Főleg, hogy a PÁRODRÓL van szó és nem nagy dologról csak ÉTEL-ről...
2o-L
nálunk ez úgy megy, hogy mivel enyém a lakás, én fizetem a járulékos költségeit, ő pedig a kaját állja.
ez kb 50-50 ezer ft havonta.
nincs balhé, nincs kuncsorgás, tiszta ügy.
az igényeink kb hasonlók, szerencsére ebből nincs vita. sőt, van hogy néha letolom, h nem kellett volna drága kaját vennie.
szóval próbáljatok kiegyezni valami fele-fele arányos költségmeosztásba.
én nem hiszek a közös kasszában, nem érezném jól magam úgy.
hasonlóan vagyunk,én elvagyok olcsóbb kaján is (teszkósparizelen azért nem:D),párom meg nem annyira..
megoldottam...én vásárolok be csak és kész...
ha neki 5ezer/kilós sajt kell,akkor megy és vesz...sose megy,utál vásárolni szerencsére...én meg 2elfelejtem-2 megvenni ami extra...
főzök is is finomakat,de lehetetlen albit,rezsit fizetni és előrébbjutni ugy hogy havi 100 elmegy 2 főre kajára ha rajta múlik...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!