Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Egyéb kérdések » Melyik a jobb? Ha az apa...

Melyik a jobb? Ha az apa nevét viseli a gyerek, vagy ha az anyáét?

Figyelt kérdés
Apasági vizsgálat végén eldönthető, h kinek a nevét viselje a gyerek, csak nem tudom, h milyen hátránya van annak, ha egy gyerek az anyja nevét viseli.Gondolok itt olyanra, mint az iskolai csúfolódás.Az apa nevét nem akarom, de ha az jobb lesz a kicsimnek, akkor igen.
2010. nov. 20. 22:15
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
Akkor már az anyuka nevét. A kitalált név szerintem szörnyű. Nekem van egy kislány ismerősöm, ő az anyja nevét viseli, hát cikizni épp nem cikizik, csak mindenki meglepődik, mert látják, hogy apa soha nem megy érte, anya ujján nincs gyűrű és anya nevét viseli. Nem bántják érte, de mindenki végiggondolta már párszor, hogy hogy lehet ez.
2010. nov. 20. 23:56
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ha azt akarod, hogy semmilyen szinten ne legyen jelen a Te és a gyerek életében az "apa", ráadásul gyerektartást sem akarsz tőle, akkor szükségtelen az apasági vizsgálat. Ma már kutyát-macskát nem érdekli a gyerek neve, főként, hogy valóban fel lehet venni a saját keresztnévhez a férj vezetéknevét. Én is így vettem fel, és amikor elváltunk, nem vettem vissza a lánynevem, mert mindenki így ismert és nem volt kedvem lecserélni az összes igazolványomat. A fiam tíz éves, az apja ebből a tíz évből már hat évig egyáltalán nem tartotta vele a kapcsolatot. Az óvodában és most a suliban sem ismerik, sosem ment érte, és mivel így vettem fel a nevemet, megegyezik a vezetéknevünk. Egyházi iskolába jár a gyerek, és ezzel együtt sem csúfolta soha senki. Nagyon sok gyereknek elváltak a szülei, és még nem tapasztaltam, hogy a névviselésből gond lenne. Persze biztos más a helyzet egy faluban, ahol még esetleg az idősek körében élénkebben élnek az előítéletek.

Amúgy tényleg szép és tisztességes dolog tőled, hogy ha egyedül akartad a gyereket, akkor egyedül is vállalod. Nehéz lesz, de ha tudod, mit vállalsz, akkor sok sikert hozzá! Saját tapasztalatból tudom, hogy jobb, ha egy gyereknek egyáltalán nincs jelen az életében az apja, mintha állandóan azzal szembesül, hogy az apját nem érdekli, nem kell neki és csak teher számára.

Sajnos nálunk pont ez a helyzet, pedig a fiam házasságban született és az apja is akart. Aztán hirtelen behisztizett, és még a születése előtt elköltözött. Négy és fél évig látogatta, de csak ötletszerűen, a tartásdíjat meg csak azért kapom, mert letiltattam. Aztán négy és fél év után eltűnt az életünkből (mivel a szüleihez rendszeresen jártunk, tudom, hogy semmi baja nem volt, csak az aktuális nője nem örült, ha látogatta a fiát), majd előkerült, pár hónapig jött, aztán két éve megint semmi. Kövezzetek meg, de ezek után én azt mondom, hogy igenis fizesse a tartásdíjat, mert a gyereke nem tehet arról, hogy az apja egy felelőtlen, gerinctelen ember, és nem szenvedhet hiányt emiatt. Viszont a történtek után a gyereknek többet a közelébe nem engedem, hiába van hozzá joga, mert a gyerek már így sem érti, hogy mivel vívta ki azt, hogy nem érdekli az apját, csak ígérget, de le se sz..ja. Többet nem fog beletaposni a gyerekem lelkébe. Amúgy meg nem mintha bele akarna szólni bármibe, de ha megpróbálna okoskodni, hogy hova jár suliba vagy bármi, hát rohadt gyorsan megmutatnám neki a távozási irányt, mert ahhoz, hogy bármibe beleszólhasson, törődni is kellett volna a fiával. Mi évekig nem váltunk el, csak a biztonság kedvéért még a fiam egy éves korában kértem a bíróságtól, hogy hivatalosan is nálam legyen elhelyezve a gyerek, és kértem a láthatás és a tartásdíj megállapítását. Aztán most év elején, a gyerek tíz!! éves korában váltunk el, és a bíróság nem tudott végzést hozni a láthatásról, mert drága apuka egyik tárgyalásra sem jött el! Persze így is elválasztottak, és nem volt kérdéses továbbra sem a gyerek elhelyezése és a tartásdíj, de láthatás nincs megállapítva. Azt mondta a bírónő, hogy amennyiben apuka valamikor előkerülne és nem tudunk megegyezni a láthatásban, akkor kérjük külön eljárásban a láthatás megállapítását. Én évekig azért küzdöttem, hogy minél többet találkozzon a fiával, jöhetett bármikor, vihette magával, de egy idő után szó nélkül kilépett a gyerek életéből. Nemrég egy barátjának azt mondta, hogy neki elég a lánya, a fiaira nincs szüksége (az első házasságából is van egy fia). Szóval ezek után ha a küszöböt rágná sem engedném a gyerek közelébe.

2010. nov. 21. 09:03
 23/25 anonim ***** válasza:
Az attól függ szerintem. Ha az apa tartani akarja a kapcsolatot a gyerekkel és hajlandó apaként viselkedni, akkor kapja az ő nevét. De csak és kizárólag akkor, ha ebben biztos vagy. Egyéb esetben maradjon a jelenlegi neve, felesleges lenne összezavarni a gyereket. A név egy elég fontos dolog az ember életében és gondolj arra, hogy mit is mondanál, miért változik meg a neve. Azt mégsem lehet mondani a gyereknek, hogy ez az apukád neve, aki nem kíváncsi rád.
2010. nov. 21. 10:30
 24/25 A kérdező kommentje:
Igazatok van.Itt az apuka egyáltalán nem akarja a gyereket és ez nem hiszem, hogy változni fog.Még annyit, h a pert nem állíthatom le, mivel nem én indítottam, hanem a gyámügyi hivatal. Annyit piszkált, h nem az övé a gyerek, h az igazamat akartam bebizonyítani.Megkérdezték az apa nevét és én megmondtam.
2010. nov. 21. 13:47
 25/25 anonim ***** válasza:
Nem olvastam végig a válaszokat, csak az első párat. Szerintem, ha nem vagytok együtt az apjával, nem is nagyon találkoznak, akkor teljesen felesleges az ő nevét viselnie. Akkor majdnem olyan, mintha egy vadidegen nevét kellene viselnie, aki semmit nem jelent neki. Én pl az idők során megutáltam apámat, és örülnék, ha nem az ő nevét kéne viselnem, de hát mit lehet tenni? Az meg hül.yeség, h emiatt fogják csúfolni az iskolában. Pont senkit nem fog érdekelni, h kinek a nevét viseli. Ha meg mégis az ő nevét kapná, és neadjisten mégis csúfolni akarnák az osztálytársai, akkor így is-úgy is megtalálják azt, amit csúfolni lehet rajta.
2010. nov. 21. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!