Nem tudom hogy köszönjek ebben az esetben?A szüleim unokatesóiról van szó.
A szüleim unokatesóiról van szó.
Amikor kicsi,10 éves voltam,csókolomot köszöntem nekik.
Most 30 vagyok,ők kb 50-55.
Igaz ritkán találkozunk,de a csókolom,nem épp jön a számra, a jónapot,meg olyan rideg,végülis mégiscsak rokon.
De akkor hogyan?
Mivel mostmár mindannyian felnőttek vagytok köszönhetsz nekik egy sima Helló-val!
Véglüs rokonok vagytok, csak nem tartanak ezért majd bunkónak!
Szia.
Ha az illem szabályait nézem,maradnod kellene a csókolomnál,de számomra is snassz,hogy egy apám korúnak 25 évesen(én annyi vagyok) csókolomot köszönjek.Jobb a "Jó napot",de ez rokonnál hivatalos,én a helyedben,mint előttem is írták maradnék a jól bevált "Helló"-nál,majd utána magázva kérdezném,és ha zavarja,úgyis szól.Ha pedig búcsúzkodtok,akkor ilyenekkel,mint:"További szép napot"-ha nappal van,vagy "Jó éjt" ha már este.
A csókolom-ot semmilyen illemszabály nem javasolja, bár igen elterjedt és rögzült köszönési formula, küönösen vidéken.
még nehezebb az eset olyankor ,amit a kérdező is említ, hogy valaki felnő ,és korban "majdnem összeérik" a korábbi "csókolomos" rokonnal.
Ilyen esetben az idősebbnek illene a tegezdést felajánlani,, de ha nem,akkor egy adandó alkalommal meg lehetne kérdezni, hogy visszategezhetek e, vagy javasolni: megihatnánk a "pertut" pláne , ha az idősebb rokon fiatalos gondolkodású.
Ha minden nem jöhet szóba, én azt javaslom, a hölgy esetében maradhat a csókolomnál, a férfi rokont köszöntheti Jó napottal, vagy egy "üdvözlöm Imre bácsi"
formulával.
szerintem is marad a hellónál.Én még a főnökségnek is igy köszönök.Nem szeretik, ha jó napot-ozzuk őket!!
Gondolom családtagnál meg még gázabb.
A "Tiszteletem" nem rossz szerintem. Pl. ha András az illető, akkor lehet:"Tiszteletem, Bandi bá'!"
A csókolom sem rossz, de talán inkább hölgyeknél:
"Csókolom a kezét, Juli néni!"
De még a Jó napot is elmegy:
"Jó napot, Pista bátyám!"
Szerintem nincs ezzel baj. Főleg, ha a nevét is odaszúrja az ember. (Ha nincs ott a név, akkor személytelenebb. Úgy mindegyiknél van esély, hogy rosszul süljön el.)
A hello az szerintem elég lekezelő azután, hogy előtte a "Csókolom" volt. Pláne, hogy ott még a nevét sem tudod annyira jól odabiggyeszteni:
"Hello Pista bá'!" Kicsit fura nekem. De a sima "Hello István" sem túl jó, ha előtte "Csókolom" volt a módi.
;)
a helló bunkóság
a Jó napot Pista bácsi. megfelelő.
Ha össze akarnak veled tegeződni, akkor szólni fognak.
A gond csak ott van, hogy ők a bunkók, és nekik sem tetszik így, és nem tudják, hogy mivel ők az idősebbek, nekik lehet kezdeményezniük a tegeződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!